Кирил Добрев: „За коалиции са необходими две неща - коалиционна култура и характер"

	Във вторник депутатът от „БСП - лява България“ Кирил Добрев
Кирил Добрев: „За коалиции са
Във вторник депутатът от „БСП - лява България“ Кирил Добрев заяви, че да стане ДПС седма политическа сила в региона, заслугата е на левицата, въпреки драстичната загуба на гласове в национален мащаб. Този изборен резултат доведе до множество коментари от

- Г-н Добрев, ще я има ли столетницата след драстичния спад на гласове за БСП в национален мащаб?
- Хайде да не погребваме БСП. Че столетницата е в кома, е факт, но считам, че моето и поколението след нас ще вложат всички сили и средства, за да я реанимират. Защото няма друга по-социална партия в страната. След изборите много мислих и стигнах до следния извод: Факт е, че политиката на БСП е най-социална, но и хората приемат, че това е наше задължение. Никой няма очаквания от Бойко Борисов да прави социална политика, да създава работни места, нито въобще има някакви очаквания. Но той е онзи човек, който може да промени статуквото. Хората не ни вярват, че ние имаме силата да променим нещата. Точно това е нещото, върху което трябва да работим, и то по-скоро онова, по-младото поколение, защото себеподобните се самоизбират. Що се отнася до Габрово, ще изпълня онова, което съм обещал. Веднага след сформирането на Народното събрание съм готов да инициирам срещата между габровските депутати и да седнем заедно да си подредим нещата. Готов съм да подкрепям всяка инициатива, да давам идея и да търся подкрепа от останалите габровски депутати за всичко, което е добро за Габрово. Тук поемам абсолютен ангажимент, че не ме интересуват политически пристрастия или нещо подобно. Всичко, което е в полза на габровци, го подкрепям и реализирам.
- Бихте ли коментирали факта, че ДПС в Габровска област е на седма позиция?
- Ако направите по-сериозен анализ на депата за гласове на ДПС, ще видите, че на тези избори там е налице сериозен пробив. И той е, защотосъм обиколил абсолютно всички села, които досега са били бастиони на ДПС, и съм говорил на хората. През цялата кампания съм говорил много. И въпреки че други партии дори не са провеждали толкова срещи с хората, да не казвам, че не са идвали и в Габрово, събраха доста гласове и си ги разделиха. Затова мога да кажа, че екипът на БСП изнесе цялата позитивна и негативна кампания, която трябва да се прави от тези политици. Ние си правихме дебата сами – нито АБВ съм видял, нито Патриотичния фронт, нито ББЦ, реформаторите не ги коментирам - там има други тези, но всички черпеха от това, което ние говорехме. Не се сърдя, че тези гласове отидоха там. Просто не са разпознали мен, екипа и партията като онази политическа формация, която може да промени статуквото, все още. Надявам се във времето, което ни предстои, да накарам тези хора да ни повярват.
- Вие считате ли, че след тези избори БСП излиза по-зряла, по-мъдра и по-уверена в това, че е време да започне да прави крачки напред?
- Все още БСП е в нокдаун. В момента столетницата се е изправила и й се вие свят. Едва ли в това си състояние тя може да вземе верни решения. Смятам обаче, че е дошъл преломният момент. Ако искаме да запазим партията, да я върнем в кондиция и да я направим отново побеждаваща, са нужни много, много сериозни промени – от това да имаме кауза и идея, до персоната, която я предлага.
- Ще намери ли партията сили за това или обхваналият я минероподобен синдром ще продължи още дълго?
- Михаил Миков направи първата крачка и до месец ще има сериозни промени в ръководството. Но на този въпрос мога да отговоря категорично, след като видя персоналните промени.
- Само от лидера на партията ли зависят промените или от цялото ръководство?
- По време на пленума миналия ден заявих, че са нужни бързи действия и всичко трябва да бъде от горе надолу и от долу нагоре. Защото, ако отдолу не създаваме каузите, за които да се борим, а отгоре не дадем носителите, които образно казано да ангажират хората за тези каузи, какво е значението, че те са хубави, ако този, който ги предлага, е компрометиран или не може да ангажира останалите. Така че процесите са двупосочни. Ние в Габрово сме готови да направим сериозен анализ за това кое ни попречи да обърнем тенденцията. Готови сме дори да носим и персонална отговорност. Но искам същото да се случи и отгоре надолу, да видим кой носи отговорност за водачите на листи. Всъщност, ако трябва да бъдем безкрайно откровени, един водач може да донесе в региона си от 1 до 1,5% повече от процента на партията и то, когато партията, листата и водачът работят в съзвучие. Ние направихме това тук. Оттам насетне подложката се прави от провежданата досега политика на партийната формация. И обратно – може да извади между 2 и 3 на сто от резултатите, както стана в Благоевград. А моята кауза тук беше, че Габрово може да изглежда различно, че БСП има сили да промени статуквото.
- Напоследък прави впечатление, че двете водещи партии повече говорят за ДПС, отколкото за останалите политически формации, които претендират да управляват страната, това не е ли опасен синдром?
- Доволен съм от факта, че вече няма политически опоненти, че от изборите насам вече никой не се опитва да руши мостове, а се опитва да гради. Искрено ми се вярва това да не е само поза от страна на политиците, а да е протегната ръка. Защото за 25 години преход, ако намерим сила да си подадем ръка в името на една обща програма, нещата могат да изглеждат различно. Сигурен съм, че никой от политиците, независимо от коя партия са те, няма против електората на ДПС. Настроенията са срещу елита на ДПС, който всички знаем 25 години какво прави. Разговорите между ГЕРБ и БСП и занапред ще бъдат конструктивни, в името на това да се работи за България. Апропо, две неща си четох от интервюта, давани по изборите през 2009 г. Едното от тях е, че на БСП й трябва пушка и това продължавам да го твърдя. Другото е, че „ГЕРБ и БСП - да, но в името на България“. И си мисля, че ако тогава имаше друга нагласа, ако ГЕРБ не се бяха самовлюбили, сега страната ни щеше да е светлинни години напред във всяко едно отношение. Враждата, битките, които водеха политиците помежду си, реваншизмът, който създава реваншизъм и се предава от поколение на поколение, което не е добре за цялата ни нация, връща назад. Цялата тази реваншистка история след Иван Костов приключи по времето на Царя. Той беше един изключително толерантен политически човек. Хората спряха да се карат на политически теми. Нямаше политическо напрежение и при Тройната коалиция. Тези осем години хората спряха дори да си говорят за политика и вървяха напред. Дойде 2009 г. и Бойко, и първата задача беше да изгори мостовете. Гледам, че днес съвсем по различен начин е настроен. Дай Боже, да не е само политическа поза. Защото когато спрат политическите скандали, тогава можем да отлепим от дъното и да вървим напред.
- По времето на Тройната коалиция не се говереше, че ДПС преяжда с власт, докато за това се заговори много по-късно.
- За коалиции са необходими две неща. Първото е коалиционна култура, която, мога да кажа, че БСП я има. Второто е характер, който за съжаление, БСП няма. За да правиш коалиции, трябва да имаш характер, за да устояваш принципи и идеи. И да ги държиш докрай. Без значение дали ще пада правителството. Нека да пада. Най-грубата грешка, за което Георги Първанов е прав, е, че 2007 г., когато станахме член на Евросъюза, тройната коалиция свърши своята функция - това, за което беше създадена. Ако БСП беше спряла живота на онова правителство, тя щеше да излезе като победител, а не ДПС да ни извиват ръцете, или царят да иска това или онова. Нашата основна задача беше България да стане член на ЕС и ние я свършихме. Защото преяждането започна след 1 януари 2007 г.
- Кой има интерес от разпалването на етническата искра?
- Ако има нови скорошни парламентарни избори, печелившите ще бъдат националистичните и крайните партии, които ще имат основен ръст, защото популизмът набира скорост. И аз не съм съгласен седмата политическа сила да вкарва депутат от Габрово, но законът е такъв. Или правим промяна на закона, или всичко останало е помпане в друга посока.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни