Ивелина Елмазова: “Духът на нашия град е толкова важен, колкото материалната му същност”

 „Клуб на Будителите“ от представители на читалища, НПО-та, бизнеса,
Ивелина Елмазова: “Духът на на
„Клуб на Будителите“ от представители на читалища, НПО-та, бизнеса, журналисти, писатели, лекари, инженери, художници, артисти и др. беше учреден на 14 ноември 2014 г. в Габрово. Събрали се с идеята за общност, в която хората от различните сектори ще пр

- Г-жо Елмазова, какво се крие зад идеята по създаването на „Клуб на Будителите“ в Габрово?

- Слава Богу, нищо не се крие, а се разкрива нещо много хубаво, което почти две години група приятели си мечтаем да се случи в града ни. И то стана! А именно – да създадем общност на дейците на културата и не само, в която всички, които желаят, са добре дошли да бъдат част от това да работим за духа на града ни. Мисля, че човек е истински жив, когато духът му е истински буден. А в Габрово има невероятно много не само творци, но и други будни, широко скроени хора, човеци с главно Ч, които трябва да имат своята общност, за да общуват и реализират различни инициативи, а това неизменно ще доведе до положителна промяна в нас и около нас – ако позволим на това да се случи.
Имаме волята да го направим, бъдейки над нещата от лични интереси, вражди и предразсъдъци. Нали все говорим за гражданското общество как липсва? Ето, в Габрово достатъчно голяма група хора рискуват да бъдат над много неградивни неща, водещи до нищото, и създават гражданска общност, без да търсят политическа и лична облага. Нека не слагаме прът в колелото, преди да е тръгнало с въпроса какво се крие. Искаме да сме заедно, да сме по-силни, по-добри и по-защитени. Нали това е част от целта на социума?!
- Разкажете повече за структурата на дружеството, с отворен характер ли ще бъде то, как ще се финансира неговото функциониране?
- Дружеството ни е с идеална цел. А името му е „Клуб на Будителите”. За нас най-важни са отношенията ни и идеите ни. Защото хората правят нещата, а не парите. Много неща се правят с пари, но в извървения път до целта е важен начинът, по който стигаш до нея. Затова сега не говорим за пари.


Когато решиш да създаваш семейство, е важно в него да има доверие, положителни емоции, разбирателство, а след това идват парите – иначе, обратното на тази схема, си е сделка. Членовете на сдружението ще си плащат членски внос. Това е всичко. А иначе за различни инициативи за Габрово, които ще реализираме, ще ни помагат хората от бизнеса, някои от които имат изключително положителна нагласа към тази общност, в която не парите, а идеята е важна. Пример за това е концерт-спектакълът по повод 50-годишнината на Дома на културата. Финансирането на събитието беше изцяло от спомоществователството на работодатели, които не само осигуряват работни места в града ни, но и с радост изиграха ролята на благодетели за каузата да се състои този празник.
Клубът на Будителите ще има своето духовно и физическо място в града. Освен че ще присъства в културния и социален живот на Габрово, той ще има и територия, предоставена от един от членовете му. Това ще е заведението до блок „Дунав“ (бившият Ирландски пъб). Там ще могат да се правят изложби, модерен театър, творчески вечери, музикални срещи, дискусии и всякакви други форми на изява, свързани с безграничната жажда на духа да твори.
- Като контрапункт на днешния творчески живот в града ли ще действате, с оглед създаване на по-силно конкурентна среда, за съживяване на обществените нагласи?
- На този въпрос ще Ви отговоря метафорично. Според нас, ние създаваме общност с идеята за дом, където нашите души да се чувстват у дома си. Този факт не ни превръща в изчезващ вид динозаври. В тази духовна и икономическа криза ние трябва да оцелеем! Хората, които носят знанието, мъдростта, изкуството, науката, са светулките в тази твърде дълго продължаваща нощ. Те имат отговорността да показват пътя на другите, но всъщност какво се случи във времето? Системата им внуши и те повярваха в това, че са динозаври, които не се вписват в реалността, защото всичко е само пари и интереси, и те не са адаптивен вид, който говори за лукс по време на глад. Затова правим тази общност – защото, ако се държим заедно, ще светим, а не обратното, както беше през последните 20 години. Затова и отговорът на въпроса Ви за това дали ще бъде контрапункт на културната среда в града е излишен. Което не означава, че няма да търсим път за промяна на нещата, които се случват, разговаряйки за това градивно с всички, от които зависи промяната.
- Планирани ли са вече първите му прояви и каква ще бъде тяхната посока?
- На 2 декември предвиждаме да организираме обществен дебат за култура. „ФабриКата“ е партньор на Червената къща в София по проект, финансиран от Норвежката програма. През декември ще стартираме обществено онлайн допитване за културното събитие на годината и ще организираме церемония през януари, на която ще обявим победителя и това как мислим да разгърнем събитието в бъдеще. На 4 декември в Дома на хумора и сатирата организираме спектакъл „Импровизация на тема бъди силен и прости” по книгата на актьора Давид Алфандари „Когато клоуните плачат“. Театралният проект и режисурата са на Диана Кавак, чиято кариера започва в габровския Експериментален сатиричен театър. Диана Кавак е завършила режисура във Висшия институт по сценични изкуства и кино във Флоренция, а към настоящия момент е преподавател в НАТФИЗ.
Най-големият проект е организирането на джаз концерт-спектакъл, който ще се състои на 13 декември, в него ще участват музиканти, работили с маестро Манол Цоков - имена като Венци Благоев, проф. Владимир Радулов, доц. Стефка Оникян и други доайени на джаз музиката в България. Събитието ще бъде посветено на маестро Манол Цоков. По време на събитието ще бъде излъчен и документален филм, посветен на Суинг Дикси бенд - Габрово. Работното заглавие на този наш общ проект е „Следи”.
И не на последно място – в нашата общност „Клуб на Будителите” членуват трите читалища, които организират с помощта на рекламна агенция „Елмазови” базар „Забравени традиции, живи вкусове” или както всички го наричаме, „Селски мол”. А този път Селският мол ще гостува на Мол Габрово на 22 декември.
Догодина планираме да подготвим едно много голямо събитие, посветено на децата и младите хора, което ще наречем „Патиланско царство”. Дължим го на Ран Босилек. Това събитие ще включва както изкуства, така и спорт, хоби, наука и др.
Всички тези събития ще станат реални, благодарение на общите усилия на членовете на клуба на будителите и на добрата воля на благодетелите – всички онези фирми, които подкрепят духовния живот в града.
- Вие, като председател на новосформираното сдружение, какво послание искате да отправите към габровци?
- Това, което се случва със създаването на „Клуб на Будителите”, е начало на нещо, което може да промени не само нас - участниците в тази общност, но и средата около нас. Ако сме повече, ще правим повече хубави неща, ще изпитваме по-добри чувства един към друг и ще създадем мостове, за да вървим заедно, правейки нещо добро. Стига граници, пропасти и етикети! Това е нашият град и духът му е толкова важен, колкото и материалната му стойност. Нека да имаме такава общност и да бъдем по-смели в творенето на доброто, което живее във всеки - ако намериш пътя към него. Затова и пътят към нас е отворен за всички, които са припознали идеята ни за общност като своя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни