Ивайло Сълков: „Държавата води малките ТЕЦ-ове към фалит”

	В петък директорът на „ТЕЦ-Габрово“ инж. Ивайло Сълков съобщи за
Ивайло Сълков: „Държавата води
В петък директорът на „ТЕЦ-Габрово“ инж. Ивайло Сълков съобщи за повишаване цената на топлоенергията от началото на юли с 13,1% по решение на ДКЕВР. Според него стремежът на дружеството ще бъде за минимално нарастване на цените, за да не се натоварват до

В разговора г-н Сълков обвини държавния регулатор за това, че целта на това увеличение е да бъдат унищожени малките централи в страната. За новите цени на парното и ще доведат ли те до фалит на ТЕЦ-а, съществуват ли възможности за развитие пред габровското дружество и какви са те е разговорът с изп. директор на „Топлофикация-Габрово“ инж. Ивайло Сълков.

- Г-н Сълков, каква е причината за увеличаване цената на топлоенергията?
- За всеки регулаторен период ДКЕВР приема цените, на които да продават топлоенергията тецовете в страната. Досега нещата вървяха в сравнително нормален темп, докато тази година явно решението е да се унищожат малките централи, каквито сме ние. Първоначалният вариант беше цената на топлинната енергия за Габрово да се вдигне много. Ние проведохме няколко срещи, консултации на открити и закрити заседания, давахме своите аргументи, но общо взето резултатът не е много голям. Въпреки това регулаторът прие 13,1-процентно увеличение.
- В какво точно се състои проблемът?
- Той е малко йезуитски, тъй като ДКЕВР даде методика, по която ние трябва да изчислим и предложим нашите прогнози за цените. Изчислени по нея, нашите цени се оказват твърде високи, при което от регулаторния орган си измиват ръцете  с думите, че ние сме ги предложили, а те смъкват цената. Истината е, че ние не искаме висока цена на топлинната енергия, напротив, не искаме тя да се увеличава, за да не си загубим клиентите. Но де факто се получава така, че ние сме поискали много висока цена, а ДКЕВР се грижи за клиентите и я намалява. Всъщност ние не можем да мръднем встрани от методиката. Общо взето топлофикациите в страната държат да няма драстично увеличение. Нашата идея е цената дори да не се вдига, тъй като произвеждаме и електроенергия, чрез продажбата на която покриваме част от нашите загуби и реализираме допълнителни приходи. Според новата методика обаче цената за изкупуване на произвежданата от нас енергията е драстично свалена. За никого не е тайна, че ТЕЦ - Габрово е на загуба, тъй като ние работим пет месеца в годината, а през останалото време не произвеждаме. Стремежът ни е да преминем на целогодишен режим на работа.
- Как ще стане това?
- Идеята ни е с инвестиции, които правим тази година, да преминем на целогодишен режим. Новият котел, чрез който ще осигуряваме целогодишно подаване на топла вода, вече е на порт Бургас, очакваме да пристигне тук и да започнем монтажа му. Въпросът е дали ще оцелеем да го построим. А подаването на топла вода и през лятото е добра и не много скъпа услуга за гражданите. С пет месеца работа през годината е трудно едно дружество да издържи. Въпросът е, че правим инвестиции и вървим по този път, но при такива решения много трудно ще оцелеем. Тоест, ние не искаме да се увеличава цената на топлинната енергия, поне не драстично, а всичко да е в нормални граници.
- Каква ще бъде цената на топлинната енергия за мегаватчас?
- Все още официалното решение не е излязло, но засега се предвижда новата цена да е 93,71 лева за мегаватчас при досега действаща 82,87 лева (без ДДС).
- Вие ли сте поискали тази цена?
- Ние не искаме да има повишение на цената, но по предложената методика за изчисляването й излиза, че ние предлагаме такава пределно допустима цена. Когато я приложим при нашите условия, методиката дава висока цена.
- Какво беше обяснението на ДКЕВР за въвеждането на новата методика?
- Фактически методиката е стара, но са нанесени редица корекции в нашите прогнозни доклади.
- Какви са те все пак?
- Имаше мотиви, ние писахме възражения, водихме дълга кореспонденция, няколко пъти ходихме до ДКЕВР. Всички топлофикационни дружества правихме отделна среща последния път. 
- Какво беше обясеннието, защо се налагат техните корекции?
- Едно от обясненията беше, че топлофикациите трябва полека-лека да вървят към либерализиране на пазара, но това не може да стане изведнъж. До момента ДКЕВР определя цените, ние имаме преференциални цени за производство на електрическа енергия. Ние оползотворяваме над 75 на сто енергията, докато един голям ТЕЦ работи на 35 процента. Тоест, досега държавата даваше преференции за комбинирано производство, което е високоефективно. Тези преференции тази година драстично бяха намалени. Тоест, втората част от приходите, които издържат нашето дружество, е електрическата енергия, която продаваме заради високоефективното производство. Сега тази преференциална цена драстично пада, което изправя пред фалит всички малки топлофикационни дружества от страната, а средните вече са на ръба – тези, които са имали минимални печалби на годишна база. Малките са в Габрово, Велико Търново, Варна, Враца, Разград и т. н.
- Тоест, държавата води малките ТЕЦ-ове към фалит, така ли?
- Мое мнение е, че малките ТЕЦ-ове са изправени наистина пред фалит. 
- И ДКЕВР е тази, която Ви изправя до стената?
- Вижте, би било хубаво да се вдигне цената на топлинната енергия, стига да има кой да я плаща. При сегашното положение в държавата не виждам как битовите абонати биха могли да плащат по-високи цени.
- При Вас проблемът фактически е повишаването на цената на топлоенергията за сметка на намаляването на цената на произвежданата в ТЕЦ - Габрово електроенергия?
- Да, това е проблемът.
- Ако двете цени се изравнят, какво ще стане?
- От наша гледна точка, ако двете се изравнят, тотално няма да можем да работим. Последната цена за електроенергията, която са ни дали, е 187,93 лева на мегаватчас. Двата параметъра са вързани. Новата цена ще доведе до драстичен срив на абонати – изчисленията ни сочат загуба на 15 до 20 на сто от тях. Друга част – тези, които са успявали досега да събират пари за сметките си, ще останат като клиенти, но няма да могат да плащат. Те също са потенциално загубени клиенти. А през този сезон събираемостта ни беше 58 процента.
- Либерализацията на пазара ли беше обяснението за новия подход на комисията или за да останат определени играчи на пазара?
- Алтернативата на топлоенергията е електроенергията. В Европа едва 16 на сто от произвежданата електроенергия се изразходва за отопление. България е много над това ниво и ако отпаднат сега топлофикационни дружества, консумацията на електроенергия ще се повиши още повече. Подходът на ДКЕВР показва, че в момента не се вижда стратегия, която да е насочена към бъдещето на сектора. Енергетиката е единственият засега работещ сектор, за който също няма виждане за бъдещето. Ако се изключат топлофикационните дружества, които дават около 2000 мегавата общо, особено през зимата, това означава потребителите да минат на най-бързото алтернативнто решение – електричеството. А нашите ел. мрежи средно и ниско напрежение не са оразмерени за такива товари. Тоест, ще се получи претоварване в мрежите ниско напрежение и те могат да се сринат. Проблемът ще е в големите квартали с панелни жилища, където мрежата не е оразмерена за отопление на електроенергия. Ще започнат да гърмят трансформатори, мрежата ще излезе от строя със сигурност. Така че в топлофицираните квартали част от мрежите ниско напрежение няма да издържат.
- При това положение какво е Вашето обръщение към клиентите?
- При така създалата се ситуация „Топлофикация Габрово“ ще се постарае минимално да повиши цените - не повече от 2-3 процента, не само за да не си загубим клиентите, но и за да можем да издържим до зимата, когато най-вероятно ще влезе в действие новият котел. Оттам нататък ще се опитаме да сваляме цените регулярно с времето. Надявам се да сваляме цената и благодарение на диферсификацията на горивата.
- Какво правите в тази посока?
- Това, което беше най-важно за габровската топлофикация, беше да сменим използваното на гориво, поради което купихме и новия котел, за който вече се изгражда площадката. Той ще работи на първо време на биомаса, като впоследствие ще търсим и други алтернативи след съответните разрешения и монтирането на очистващи инсталации.
- Ще използвате ли за гориво дървесния вид пауловния? 
- Пауловнията е предназначена за гориво и в България има немалко плантации, така че този пазар също ще се развива устремно. 
- Но не разчитате само на собственото си производство на пауловния?
- Разчитаме и на доставки. Преди това бяхме само на въглища, като последната година те бяха предимно вносни, тъй като мината, от която си доставяхме въглища, беше затворена (б. а. мина „Балкан“ в Твърдица).
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни