Иван Стоянов, диригент на Габровския камерен оркестър: „Габрово е един оазис, в който е съхранена високата култура”

<p>Габрово е сред трите града, първенци във високата култура по
Иван Стоянов, диригент на Габр

Габрово е сред трите града, първенци във високата култура по отношение на програмирането на музикалния живот за 2015 година, смята диригентът Иван Стоянов. За него изминалата 2014 г. е една щастлива година заради стойностните и интересни събития в конц

Според него през 2015-та ни очакват не по-малко интересни и вълнуващи музикални събития с гостуването на именити изпълнители.

- Каква беше изминалата 2014 година за Вас лично и за Камерния оркестър?
- Миналата година беше една щастлива година и за мен, и за Камерния оркестър, защото имахме много интересни и стойностни събития в концертния живот. В Габрово свириха звезди и бяха направени много интересни проекти, които бяха оценени в национален мащаб. Беше проявен интерес към това, което правим, дори и Министерството на културата отпусна субсидия за фестивала „Дни на камерната музика“. Изобщо аз съм много доволен от миналата година, като разбира се признавам, че през декември бях вече много уморен. Но при тази ситуация, която има в момента в България, при тази безперспективност по отношение на финансиране на културата, смятам, че Габрово е един много добър оазис, в който е съхранена високата култура, в който има публика, има традиции. Така че съм много щастлив от факта, че живея и работя в Габрово.
- Кои са акцентите, които, според Вас, са причината за щастливата минала година?
- През 2014 година акцентът бяха, разбира се, Дните на камерната музика с гостуването на Евгени Божанов – един феноменален български пианист, който свири на големите световни сцени. Ще подчертая също двете гостувания на цигуларя Минчо Минчев, интересния концерт, който направихме с Йълдъз Ибрахимова, и голямата провокация към публиката, гостуването на канадския саксофонен квартет, който също е елитен световен ансамбъл, гостувал първо в Габрово, а после и в София. Ще отлича също като много интересни и концертите с Веско Стамболов – великолепен български пианист... През миналата година ние сме направили около 40-50 премиери на различни произведения. Някои от тях са и за първи път изсвирени в България, а на някои от тях дадохме живот за първи път изобщо, като например Симфония № 3 от Ясен Воденичаров – един също голям български композитор, който живее в Париж и се изпълнява по цял свят. Мисля, че това са акцентите.
- А какво ще се случва през тази година? Знаем, че сте подреден човек и със сигурност вече сте готов с концертната програма за 2015 година. Какво предстои в музикалния живот на Габрово?
- Мога да кажа и за две събития през 2016 година... Планът на оркестъра наистина е готов. Той ще бъде изключително наситен пак откъм български премиери. Не говоря само за съвременна музика, а и за някои композитори-класици, някои произведения от чието творчество влизат в сянка и не се познават от широката публика. Базата на програмирането за тази година беше в проучването на мнението на публиката за нашата дейност. Основното, което ни движи напред, не са похвалите и одобрението, а критиките. Около 90% от програмата ще бъдат от автори, произведения и някои солисти, пожелани от публиката. Постарал съм се авторите, които хората искат, да бъдат застъпени с по-непознати произведения, за да има разширяване и обогатяване на културата откъм информация. Това е крайъгълният камък за изграждането на публиката - тя да получава прясна „храна“, да има впечатления и да върви нагоре. Там, където се свирят само много познати класически произведения, концертите се превръщат в едни „литургии“, казано като метафора, и след време хората загубват интерес, защото нямат рефлекси да слушат нови неща, а същевременно старите им омръзват.
- Често казвате, че не можете да поканите този или онзи от пожеланите солисти. Сега пак ли този извод ще направите?
- Така е. За жалост ние не можем да удовлетворим желанието за голяма част от солистите и диригентите, които искаме, защото това означава огромни средства, които не са по силите нито на Общината, нито ние можем да реализираме такива приходи, с които да си позволим някои солисти, които хората искат. Но една малка част... Тази година отново ще дойде Майсторският клас на Минчо Минчев за Дните на камерната музика. Той вече е поканен да свири в Габрово през 2016 година с големия български виолист Драгомир Захариев и Габровския камерен оркестър. А тази година съм се насочил към репертоар за по-малко известни духови инструменти. Ще има повече медни духови инструменти – валдхорна, тромпет, тромбони, кларинет, фагот... Ще започнем през януари и февруари с два популярни концерта от цигулкови миниатюри като по желание на габровската публика ще гостува от Москва нашият именит цигулар Павел Минев, а след това и Чавдар Вълков – известен като вторият Васко Василев в България. Това ще бъде една лека популярна програма за началото на годината, след което ще почнем да навлизаме в по-дълбоки „води“. Предвидено е също гостуване и на Милко Коларов – пожелан от публиката. Това ще бъде в началото на юни. Ще направим и един много интересен проект по линия на партньорството Габрово – Тун с известния румънски цигулар Александру Гавриловичи, който ще гостува в Габрово с премиера на швейцарска творба. След като миналата година прескочихме, в края на юли – от 16 до 30 ще има четвърто издание на Международната лятна академия, която организира габровският цигулар Камен Петков, живеещ в САЩ, с американски студенти, американски диригент и Габровския оркестър.
- Вероятно сте готов и с програмата на Дните на камерната музика?
- За откриването, което ще бъде на 7 септември, ще има един много провокационен концерт, какъвто беше с Йълдъз Ибрахимова през миналата година. Кръстили сме го „Джаз и съвременност“. В него ще участва един утвърден български композитор и джазмен – Любомир Тенев, с перкусиониста Димитър Карамфилов, а в концерта ще пее и нашият Цветомир Цанков. Поканили сме и един млад композитор – Владимир Влаев, да направи премиера в България на едно предизвикателно произведение за електронен синтезатор, компютър, струнен оркестър и ударни инструменти. Това е едно предизвикателство към младите хора, които се увличат по електронните технологии. В Дните на камерната музика сме поканили и един румънски квартет от град Куш. „Софийски солисти“ са поканени с много интересна програма. Ще гостува и още един квартет изцяло с програма на минималистични автори, поканили сме и едно младо клавирно дуо с музика от Равел и Дебюси... Така че сме се опитали да има един баланс между класика, джаз и съвременност и на практика сме застъпили почти всички стилове. А програмираното ниво за нашия концертен сезон е съпоставимо единствено с концертния живот в София и отчасти в Русе по време на Мартенските музикални дни. Това, че нашата публика е толкова интелигентна и с толкова отворени очи, ме прави щастлив, че поддържаме едно ниво, съизмеримо с европейското. Това е много голямо богатство. Мога да кажа, че по отношение на програмирането Габрово влиза в трите града първенци във високата култура след София и Русе.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни