Инж. Драгомир Николов: „Развитието на Трявна в областта на туризма трябва да е в синхрон с изискванията на туристите”

	През миналата седмица в Трявна беше проведено първото заседание на
Инж. Драгомир Николов: „Развит
През миналата седмица в Трявна беше проведено първото заседание на Консултативния съвет по туризъм, по време на което е разгледана Програмата за развитие на туризма в града за 2015 година. Дискусиите по нея ще бъдат по време на следващото заседание на ме

 За приоритетите пред общинската администрация в областта на туризма, за рекламната стратегия е разговорът с кмета инж. Драгомир Николов и председател на Консултативния съвет по туризъм.

- Г-н Николов, кои са основните приоритети, залегнали в Програмата за развитието на туризма през 2015 г. в Трявна?
- Инвестициите, свързани с проекти, реализирани в плановия период 2007-2013 година в туристическата, културната, спортна и техническа инфраструктура, създадоха възможност за повишаване на туристическата активност и разнообразяване на предлагането на туристически продукт. В новия програмен период е важно надграждането на постигнатото, за да осигурим устойчивото развитие на туризма във всички негови аспекти. През изминалата година в партньорство с граждани, представители на бизнеса и неправителствения сектор беше изработен и приет План за развитие на община Трявна за периода 2014-2020 г., в който туризмът е изведен като основен приоритет: „Развитие на устойчив туризъм на основата на природните дадености, културно-историческо наследство и съхранени традиции”. Самата програма за развитие на туризма представлява платформа за координирани съвместни действия на всички заинтересовани от туризма страни, за усвояване на туристическия потенциал в съответствие с Плана за развитие на общината. Така че приоритетите, свързани с туризма, са свързани на първо място с изграждане на нова и поддържане на съществуващата инфраструктура, обслужваща туризма.
- Кои са предвидените дейности за осъществяването на тези приоритети?
- Те са свързани основно с изпълнението на проектите „Да живеем в по-добра среда” и „Подобряване на центровете за предоставяне на културни услуги в община Трявна – Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна и Народно читалище „Пробуда-1924“ в Плачковци“. И двата са по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., съответно по мерки 322 и 321. Успоредно с това продължаваме да извършваме реконструкция, изграждане и поддръжка на зелените площи.
В момента сме в процес на изработване на Общ устройствен план на общината, подготвяме заявления за кандидатстване и необходимите документи за финансиране по ПРСР на обекти, за които има подготвени технически проекти. Изготвяме технически проекти за изграждане на нова и рехабилитиране на съществуващата техническа и туристическа инфраструктура, с които Общината да кандидатства за финансиране през следващия програмен период 2014-2020 г.
- Предвиждате ли в общинската програма за туризъм и рекламна стратегия, свързана с неговото развитие?
- В тази посока е важна гъвкавостта и улавяне на най-подходящия момент, откриване на най-подходящата таргет група, към която да бъдат насочени нашите послания, свързани с туристическото предлагане. В тази посока предвиждаме по-активно сътрудничество и съвместен маркетинг с местни и чуждестранни туроператори, чрез което да се поставя акцентът върху организирането и провеждането на културните маршрути, предлагащи цялостни пакети от разнообразни типове културно наследство, съчетани с природни забележителности. В тази посока е работата ни по осигуряване на устойчивост на съвместния проект „Подкрепа за развитие на регионален интегриран туристически продукт в общините Габрово, Трявна и Севлиево“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, включително участие в туристически изложения, изработване и разпространение на рекламни материали. Ще поддържаме и популяризираме интерактивната система за реклама, информация и резервация, изградена по проекта „Трявна - градът, в който се ражда красота“. Разбира се, предвиждаме и други посоки на действие в областта на маркетинга и рекламата, въпреки че Община Трявна е позната и утвърдена туристическа дестинация, развитието трябва да продължи в синхрон със съвременните изисквания на туристите и предизвикателствата, пред които се изправя Европейският съюз в икономическо отношение.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни