Галина Михнева: „Твърде динамичното законодателство последните години затруднява планирането на фирмите”

Galina-Mihneva
Галина Михнева

„Твърде динамичното законодателство в последните години затруднява фирмите в дългосрочното и краткосрочно планиране на тяхната дейност“ – информира Галина Михнева, изп. директор на ГТПП.

 осъществен от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Федерацията на научно-техническите съюзи в България. Според нея палатата е организация, която се стреми към прагматичен подход и непрекъснато работи в посока подпомагане на фирмите. „Ние имаме амбицията да откриваме недостатъците в действащата административна система, констатирани от предприятията, които всеки ден търсят начини за оцеляване и запазване позиции на пазара, и да работим за тяхното отстраняване – обясни тя. - Едно от затрудненията в национален мащаб не само пред българските, но и пред чуждестранните инвеститори е тежката администрация и свързаната с нея корупция. Освен това все още достъпът до финансиране е ограничен и непосилен – за наша радост, този проблем стои във фокуса на правителството. Надеждите ни са, че той може да бъде решен.“ Галина Михнева обясни още, че по време на форума са дискутирани предложения, свързани с подобряване функционирането на Кодекса на труда. Категорично е било изразено мнението за необходимост от разграничаване между отделните предложения на неправителствени организации за неговото подобряване. Един от основните недостатъци на КТ според нея е, че работодателят по никакъв начин не може едностранно да прекрати договор, за разлика от служителя, който може да извърши това с едномесечно предизвестие. „Това е база, която създава практика за изтичане на кадри от едно предприятие в друго, като се има предвид, че е инвестирано в дадения служител и за обучение, и за квалификация – коментира тя. - Ето защо е редно този недостатък на Кодекса да бъде отстранен.“
По време на форума е лансирано още мнението, че ако България не се справи с наболелия проблем – корупцията - и с безнаказаността на администрацията, не могат да се очакват добри резултати и в Европейския съюз.
„Председателят на БТПП Цветан Симеонов информира участниците във форума, че за подпомагане процеса на стабилност и сигурност на пазара на стоки БТПП разработи мобилно приложение, чрез което след сканирането с телефон на всеки баркод може да се провери дали съдържащият се уникален идентификационен номер е легитимен или не“ - съобщи за иновативното решение на палатата Михнева. 
По думите на Галина Михнева визията за развитие на българската икономика към 2020 година е постигане на интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж с цел повишаване на жизнения стандарт чрез въвеждане на конкурентно образование и обучение; създаване на условия за качествена заетост и социално включване; осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност; гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване. „По време на форума стана ясно, че в изпълнение на общия програмен приоритет на правителството то провежда прозрачна политика в областта на икономиката, енергетиката и туризма – заяви Галина Михнева. - Усилията са насочени към постигане на динамично конкурентоспособно развитие на икономиката, базирано на иновациите, оптимизиране на производствените вериги и секторите с висока добавена стойност, както и развитие на зелена и енергоефективна икономика като гаранция за устойчив растеж.“ По време на форума са дискутирани още темите, свързани с икономическите и техническите науки като двигател на динамично и конкурентно развитие на икономиката; новите технологии, иновациите като фактори за висока конкурентоспособност и интелигентен растеж. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни