Галина Михнева: „Информацията за храните се поставя върху опаковката или етикета”

	На 25 октомври 2011 г. в Европейския парламент беше приет
Галина Михнева: „Информацията
На 25 октомври 2011 г. в Европейския парламент беше приет Регламент № 1169/2011 за предоставянето на информация за храните на потребителите. С него се изменят съществуващите разпоредби за етикетиране на храните в Съюза, като на крайните потребители се пр

 Регламентът влезе в сила на 12 декември 2011 г., а се прилага от 13 декември 2014 г., с изключение на разпоредбите, свързани с обявяването на хранителната стойност, които ще се прилагат от 13 декември 2016 г. За някои особености на регламента, за етикетирането, за надписите върху етикетите и за други подробности е разговорът с инж. Галина Михнева, изпълнителен директор на ГТПП и ръководител на габровското представителство на Европейския информационен център „Европа директно“ в Габрово.

- Г-жо Михнева, според регламента при предварително опакованите храни задължителната информация за тях трябва да се поставя директно на опаковката или на етикета, прикачен към нея. Какъв вид етикети могат да бъдат използвани за тази цел?
- При предварително опакованите храни задължителната информация за храните се поставя директно на опаковката или на етикета, прикачен към нея. Определението „етикет“ означава всяка маркировка, производствена марка, търговска марка, изображение или друго описание, което е изписано, отпечатано, маркирано, щамповано, изобразено или гравирано върху или закрепено към опаковката или контейнера с храна.
Етикетите трябва да са лесно видими, четливи и когато е необходимо - незаличими. Задължителната информация за храните по никакъв начин не трябва да се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто и да било текст, изображения или друг пречещ материал. Следователно етикетите не трябва да бъдат лесно отстраними, за да не излагат на риск наличието и достъпността на задължителната информация за храните за потребителите. Освен това, за да се гарантира, че наличното място върху етикетите на храните се използва от стопанските субекти в хранителната промишленост по балансиран начин, в законодателството се изисква доброволната информация за храните да не бъде представяна за сметка на разполагаемото пространство за задължителната информация за храните.
Всички видове етикети, за които се счита, че отговарят на гореспоменатите критерии, могат да бъдат използвани. В случай на отлепващи се етикети, които са прикрепени върху опаковката, във всеки отделен случай може да се прави оценка дали са изпълнени общите изисквания за наличие и поставяне на задължителната информация. Особено внимание следва да се обърне на това дали информацията за храните, предоставена върху този вид етикети, може да бъде намерена.
- Може ли държава-членка чрез национални мерки да разреши предоставянето на информация за вещества или продукти, причиняващи алергии или непоносимост, използвани при производството или приготвянето на непредварително опаковани храни единствено и просто по искане на потребителя?
- Предоставянето на информация за алерген „при поискване“ не се счита за „средство за предоставяне на информация“. Въпреки това от съображения за прагматичност в националните мерки може да се предвижда например, че подробна информация за алерген/нетърпимост при производството или приготвянето на непредварително опаковани храни може да бъде получена при поискване от страна на потребителя, при условие, че стопанският субект в хранителната промишленост посочи на видно място и по начин, който е видим, четлив и където е целесъобразно, незаличим, че тази информация може да се получи при поискване. Тази комбинация вече би посочила на потребителя, че въпросните непредварително опаковани храни пораждат проблеми във връзка с алерген/непоносимост, както и че тази информация е на разположение и общодостъпна.
- Когато храните се предлагат за продажба чрез средства за продажба от разстояние, кой отговаря за предоставяне на информация на потребителите и кой отговаря за наличието и точността на информацията за храните?
- Стопанският субект в хранителната промишленост, който отговаря за информацията за храните, е стопанският субект, под чието име или търговско наименование е пусната на пазара храната. Стопанският субект трябва да
гарантира наличието и точността на информацията за храните.
Когато храните се предлагат на пазара чрез средства за продажба от разстояние, отговорността за предоставяне на задължителната информация за храните преди сключване на договора за покупко-продажба се носи от собственика на уебсайта.
- Когато храни се предлагат на пазара чрез средства за продажба от разстояние, каква информация и на какъв етап трябва да предостави отговорният стопански субект в хранителната промишленост?
- Трябва да се прави разлика между предварително опаковани храни и непредварително опаковани храни, които се предлагат на пазара чрез средства за продажба от разстояние. По отношение на предварително опакованите храни преди сключването на договора за покупко-продажба от отговорния стопански субект в хранителната промишленост се изисква да предостави цялата задължителна информация за храните, с изключение на срока на минимална трайност или срока на годност. Определението за „задължителна информация за храните“ включва всички данни, които е необходимо да бъдат предоставени на крайния потребител, съгласно правото на ЕС като цяло, и не се ограничава само с Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите. Задължителната информация за храните трябва да бъде посочена в материал, съпътстващ продажбата от разстояние, или да бъде предоставена с други подходящи средства, които са
ясно определени от стопанския субект в хранителната промишленост, без допълнителни разходи за крайния потребител. Освен това в момента на доставката от отговорния стопански субект в хранителната промишленост се изисква да предостави всички задължителни данни (включително срока на минимална трайност или срока на годност).
По отношение на непредварително опакованите храни стопанският субект в хранителната промишленост трябва да предостави само информация за алергени, освен ако националните мерки не изискват предоставянето на всички или на част от данните, посочени в Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите. Информацията за алергени или други данни, изисквани от
националното законодателство, трябва да се предоставя преди сключване на договора за покупко-продажба, като се посочва в материала, придружаващ продажбата от разстояние, или чрез други подходящи средства, ясно определени от стопанския субект в хранителната промишленост, без допълнителни разходи за крайния потребител и в момента на доставката.
- Могат ли стопанските субекти в хранителната промишленост да пускат на пазара продукти, етикетирани в съответствие с Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите преди 13 декември 2014 г.?
- Да, стопанските субекти в хранителната промишленост могат да пускат на пазара продукти, етикетирани в съответствие с Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите преди 13 декември 2014 г., при условие, че това не противоречи на изискванията за етикетиране на Директива 2000/13/ЕО, която остава в сила до 12 декември 2014 г. Например съгласно Директива 2000/13/ЕО срокът „годен за употреба до“ трябва да бъде в същото зрително поле с наименованието, под което се продава продуктът, нетното количество (за предварително опакованите храни) и действителния обемен процент алкохол (за напитки, съдържащи повече от 1,2 обемни процента алкохол). Съгласно Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите вече не е необходимо срокът „най-добър до“ да е в същото зрително поле. Ако в този случай стопанските субекти в хранителната промишленост спазват Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите преди влизането му в сила, т. е. преди 13 декември 2014 г., те ще бъдат в нарушение на Директива 2000/13/ЕО.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни