Евгени Недев: „Галерия “Христо Цокев” ще гостува в румънския парламент”

	През 2014 г. екипът на габровската Художествена галерия „Христо Цокев“
Евгени Недев: „Галерия “Христо
През 2014 г. екипът на габровската Художествена галерия „Христо Цокев“ организира немалко творчески прояви. Кои са характерните моменти в дейността на арт-институцията, за основните инициативи за разширяване контактите на габровци с изкуството е разговор

- Г-н Недев, кои бяха акцентите в дейността на ХГ „Христо Цокев“ през 2014 година?
- През изминалата година имах амбицията да представя габровските художници и извън града. Защото Габрово може да се гордее с не малък брой качествени и продуктивни съвременни творци, работещи в различни жанрове. Малко от тях са известни като имена и творчество извън града. Именно това ме мотивира да инициирам гостуващи изложби в Казанлък, Ловеч, Велико Търново и в три румънски града. С това е свързана и реализацията на проекта „Изкуство от центъра“, чрез който беше организирана пътуваща изложба на художници от Габровска област. Участници в проекта бяха 30 автори от различни възрастови групи, използващи различни техники в живописта, както и служители на галерията. Подборът на художниците беше извършен след консултации с преподаватели от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и членове на СБХ – Габрово. Галерията предостави на всеки художник по две грундирани платна с размер 50/60 см. На всеки творец беше дадена възможност да избира сам стила и техниката, която да представи същността му. Размерът на платната не беше избран случайно. През 2012 г. се навършиха 50 години от създаването на ХГ „Христо Цокев“, а 60 е броят на картините, участващи в изложбата. Така че предизвикателството, пред което се изправихме, беше да вкараме 30 различни автори в един формат.
Първата изложба беше през септември в град Търгу Жиу, Румъния, след което тя гостува в румънските градове Крайова и Куртя де Аржеш. Получихме покана отново да гостуваме, но този път в Букурещ - в парламента, през януари 2015 г. Част от проекта, с който кандидатствахме пред Министерството на културата, е и изработването на каталог, представящ не само творбите, но и самите художници. Това фактически е първият рекламен каталог, представящ съвременни габровски художници и самата галерия.
- Години наред не се полагаха усилия за популяризирането на галерията, струва ми се вече се полагат усилия за промяна в това направление?
- Наистина беше така. Сякаш всички се бяха примирили с факта, че това е институция със затихващи функции. Сграда, лишена от съдържание и смисъл. Вече това не е така. Смея да твърдя, че сега галерията диша. Тя е жива. Доказателство за това е, че през 2014 г. обновихме фонда на галерията с близо 90 творби, от които 80 са на съвременни художници. Влезлите във фондовете творби ще останат за бъдещите поколения и ще покажат развитието на изобразителното изкуство през XXI век. Има „дупка“ от 1998 до 2012 година – период, в който нови творби почти не са влизали в галерията. Което е загуба за историята не само на галерията, а и на града.
Другата, предприета от нас, важна стъпка беше възстановяването на Есенния салон на габровските художници, като осигурихме и парична награда от галерията. За наша радост изложбата успя да привлече голяма публика и събра немалко адмирации.
В Габрово има много значими автори. Ако ние като габровци имаме претенции да развиваме града си като туристическа дестинация и да инвестираме в културен туризъм, няма как това да стане без близка работа с художниците. За това е нужно сътрудничество с групата на габровските художници, чийто председател е Стефан Монев. За да се постигнат резултати, е важно обединяване на усилията за партньорството и осигуряване на консенсус по „горещите“ проблеми на творците.
- През 2014 година извадихте и непоказвани досега творби на големия Дечко Узунов?
- Наистина 2014 година показахме непоказвани досега творби на Дечко Узунов, заедно с утвърдени художници от двайсетте години на XX век. Това са творби, които рамкирахме през миналата година. Извадени от фондохранилищата и вехтите папки, рамкираните творби вече „дишат“. Изложбата беше приета от габровската публика и решихме да продължим тази своя дейност. През 2014 г. рамкирахме приблизително 100 творби основно от фонд „Графика“. Ще отбележа, че това са творби, които никога не са напускали чекмеджетата на фондохранилищата и една част от тях бяха дори в много лошо състояние.
- Какво се крие във фондовете на галерията?
- В момента във фонда на галерията се пазят ценни образци на икони от Тревненската и Самоковската зографски школи. За една голяма част се знае, че са били в църкви от региона. Повод за гордост за нас е, че спечелихме проект пред Министерство на културата, благодарение на който успяхме да реставрираме 15 от възрожденските икони. Благодарение на това подготвихме и експонирахме постоянна изложба, представяща Тревненската зографска школа. Това беше от изключително значение за нас, тъй като ни дава възможност да рекламираме галерията като туристическа атракция и да търсим партньорството на туроператори.
Международното сътрудничество е другият начин, по който рекламираме галерията, града и творците си. В рамките на договора за партньорство и сътрудничество с Окръжен център за съхранение и подпомагане на народните занаяти и визуалните изкуства в окръг Горж, Румъния, 8 габровски художника посетиха северната ни съседка за участия в пленери, симпозиуми, изложби. Представихме на габровската публика няколко международни изложби в различни стилове на изобразителното изкуство. Предизвикателство бяха тези, които съчетаваха два или повече жанра, като фотография и маслена живопис, или пък скулптура с фотография и живопис.
Водени от разбирането за партньорство и обединение, инициирахме и организирахме международна среща между културни институции и НПО от Габрово и румънски културни организации в рамките на установеното с галерията партньорство. Надяваме се на реализация на интересните идеи, които се родиха по време на срещата.
- Имате ли инициативи, свързани с изява на децата художници?
- За нас е важна работата с децата. Затова организирахме беседи, игри, открити уроци, ателиета по различни поводи и празници. Образованието в сферата на изкуството и културата е приоритетна област в нашата дейност. Наша цел е децата, младежите и техните родители да се образоват, възпитават, забавляват и открият един различен начин да скъсат с ежедневието и да им предоставим нов поглед към собствените им потребности. За целта провеждаме беседи, открити уроци, игри и уъркшопове, свързани с конкретни поводи (празници, годишнини, дати от културния календар на града и галерията). Успяхме да обособим отделни модули, съобразени с възрастта и потребностите на децата.
Отчитаме като наш успех факта, че за втора поредна година реализираме регионалния конкурс за коледна картичка в подкрепа на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“.
За съжаление, поради връхлетелите ни природни бедствия не успяхме да реализираме „Международния пленер арт керамика – Враниловци“, но амбицията ни е да не го прекъсваме.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни