Близо един милион са постъпили в местната хазна за две седмици

Само за две седмици - от началото на март, в
Близо един милион са постъпили
Само за две седмици - от началото на март, в местната хазна са постъпили 936 067 лева приходи от данъци и такси. За периода са внесени 427 хил. лева такса битови отпадъци и 145 хил. лева данък недвижими имоти.

За периода са внесени 427 хил. лева такса битови отпадъци и 145 хил. лева данък недвижими имоти. Събраният патентен данък е 48 хил. лева, туристическият е 7 хил. лева, а данък превозни средства е в размер на 168 хил. лева. Това съобщи директорът на „Местни данъци и такси“ към Община Габрово Мария Йозова. Тя уточни още, че облекчения за автомобилите за Евро 3, 4, 5 и 6 ползват само машините до 100 конски сили или 74 киловата.
„Тази година за първи път изпратихме съобщения за размера на местните данъци и такси за текущата година и за всички просрочени задължения на починали лица – информира още тя. - Нещо, което до момента в годините назад въобще не е правено. 
Тази година преценихме, че трябва да се изпратят подобни съобщения, тъй като много недвижими имоти и МПС-та се водят на починали лица и за тях продължават да се начисляват данъци за всяка година, а реално е възможно те, както и МПС да са продадени в годините назад“. Този факт е причината Мария Йозова да направи това уточнение. Така че ако наследниците на починалите лица са получили тези съобщения и имат документите за продажба на недвижимите имоти и на МПС-тата, трябва да посетят дирекция „Местни данъци и такси“ в града, за да бъдат закрити съответните партиди към датата на продажбата и да се знае, че хората не дължат тези данъци.  
Ако наследниците не разполагат с необходимите документи, могат да се снабдят с тях от Агенцията по вписванията, където срещу удостоверения за наследници могат да получат документите за покупко-продажбата. Що се отнася до МПС-тата, от КАТ могат да бъдат получени удостоверения до коя година съответната машина се е водила на определената личност. 
„При представянето на документите при нас данъците, за които гражданите са получили известия, ще бъдат отписани“ – обясни Йозова. 
Всъщност според Закона за местни данъци и такси наследниците на починалото лице в срок от шест месеца трябва да декларират промяната в обстоятелствата, свързана с недвижим имот или МПС, в съответната дирекция „Местни данъци и такси“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни