Бизнесът поиска от министър Стойнев нов закон за инвестициите

Бизнесът от областта поиска от министъра на икономиката и енергетиката
Бизнесът поиска от министър Ст
Бизнесът от областта поиска от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев нов закон за инвестициите, тъй като старият е твърде остарял за днешните динамични условия и е пълен с препратки.

Според Мариана Печеян, управител на ВСК „Кентавър-ИЗ „Динамика“ в Дряново, самата тя е участвала в опитите той да бъде осъвременен, но усилията на комисията, сформирана към вицепремиера Даниела Бобева, не се увенчали с успех. Според Стойнев търсените промени биха могли да бъдат заложени в разпоредбите за приложението на закона, които се подготвят. 
Вчера министър Стойнев се срещна с представителите на местната власт и бизнеса от региона, по време на която той изрази своето мнение, че зелените инвестиции в страната трябва да се развиват по начина, по който е обновена сградата на НТС, вместо да се изграждат огромни ветро и соларни паркове, чието присъединяване към мрежата е довело до дисбаланс в енергийната система. „Ето защо правителството ще преразгледа позицията си по отношение на алтернативните източници на енергия, за да няма дисбаланс“ - заяви той. Според него бизнесът трябва да има своите представители на новите пазари като Северна Африка, Азия, бившите съветски републики, Далечния Изток. По отношение преодоляване на кризата с недостига на човешки капитал за индустрията, която вече се е превърнала в проблем на националната ни сигурност, Драгомир Стойнев заяви, че вече е започната съвместна работа с германо-българската търговска камара, свързана с дуалното обучение. Първият пилотен проект в тази посока ще бъде реализиран в клъстър „Средногорие“, един от ръководителите на който е габровецът Николай Минков. 
Там ще бъде изграден образователен център за кадри, необходими на минната индустрия в страната.
Важно е българските компании да посочат специалисти с какви професии ще им бъдат нужни в средносрочен и дългосрочен план, за да има възможност и държавата да предприеме необходимите действия. 
Бизнесът от областта поиска още облекчаване на административните тежести за микрофирмите, както и изравняването на формулировките за микро, малки, средни и големи фирми по различните европейски проекти, както и съобразяването им с българските условия. Галина Михнева от ГТПП заяви необходимостта от откриване на представителство на ИАНМСП в Габрово, както и преразглеждане  на условията, при които се финансират компании от страната за участие в международни изложби. Мариана Печеян обърна внимание върху факта, че чуждестранни и местни инвеститори не са информирани напълно за облекченията, които биха могли да получат при влагане на средства в райони с висока безработица. 
Внимание беше отделено и на възможностите за използване на евросредства през новия програмен период, както и за ролята на българските посланици при търсенето на нови пазари. 
Драгомир Стойнев призова бизнеса да сигнализира за всички свои проблеми, за да намират те своевременно своето решение.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни