20-ина габровци се събраха пред КТБ, искат истината за затварянето й

	Вчера двайсетина габровци се събраха пред местния клон на КТБ
20-ина габровци се събраха пре
Вчера двайсетина габровци се събраха пред местния клон на КТБ с настояването да бъде казана истината за състоянието на финансовата институция. Протестът е организиран от сдружение „Будно Габрово“ и от партията на българските емигранти „Другата България“.

„Ние искаме да научим каква е истината за КТБ – заяви Пепа Сомлева, представител на „Будно Габрово“. - Откакто банката беше затворена и поставена под особен надзор, мина доста време, но досега за нея реално няма никаква информация.“ Хората пред КТБ питаха каква точно е причината за поставянето на банката под особен надзор и кой има интерес от това. Задаваха въпроси защо никой официално не даде информация какво точно е състоянието на банката, с какви ресурси разполага тя, какво е нивото й на ликвидност. „Досега чуваме само общи приказки, които не могат да служат като основание за затварянето на финансовата институция – заяви възрастен габровец, който не пожела да бъде цитирано името му. - И защо прокуратурата през ден променяше формулировките на обвиненията?“, пита той. 
Хората от бившата охрана на банката заявиха, че на 23 юни през нощта е сменена вътрешната охрана на всички офиси на КТБ с хора от друга фирма. В момента бившите охранители са във фактическо предизвестие от 8 юли, а без работа ще бъдат от 9 август. По този повод зададоха и въпроса това ли са най-необходимите мерки, които трябва да се предприемат за оздравяването на финансовата институция.
Пепа Сомлева, която единствена се съгласи да бъде цитирано името й, информира още, че отпуснатата от ЕК държавна помощ за оздравяването на банката в размер на 3,3 милиарда лева е била получена ден след като е била поискана на 30 юни. „По принцип процедурата за отпускане на финансова помощ е твърде тромава. 
Фактът, че тя идва ден по-късно, подклажда подозренията, че подготовката за нея е започнала поне няколко месеца по-рано – отбеляза Сомлева. - Освен това е помощ за системен проблем. Затова ние задаваме въпроса - има ли системен проблем, свързан с българските банки, или тази помощ е поискана неправомерно? От друга страна питаме - искането за тази помощ кога е направено, има ли някакъв сценарий, свързан с КТБ, или тази помощ е получена на тъмно? Искаме да разберем с какво България се ангажира и кой ще осъществява надзор при изразходването на тази помощ. Или КТБ се използва само като претекст и тази сума да бъде похарчена за други цели“. 
Протестиращите настояваха държавата да определи финансовата институция, която ще изплаща гарантираните 100 хил. евро от депозитите на вложителите, тъй като част от тях се нуждаят от средствата за операции и лечение в чужбина или за други належащи нужди. Те подозират, че вложителите се държат в напрежение и неизвестност заради наближаващите избори.
Впрочем протестиращите вече са изпратили писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на финансите Петър Чобанов и управителя на БНБ Иван Искров, както и до еврокомисарите Хоакин Алмуния Аман и Вивиан Рединг с настояване за яснота по повод предоставените 3,3 млн. лева държавна помощ в подкрепа на банковия сектор в България. Неговото начало е следното: „Информационните агенции разпространиха на 30 юни 2014 г. съобщение за одобрена от страна на ЕК държавна помощ, предоставяща правото на българското правителство да отпусне 3,3 милиарда лева в подкрепа на банковия сектор. С това съобщение бе изчерпана темата, което поставя под съмнение прозрачността и обществената информираност и контрол по следните въпроси:
Съществува ли системен проблем в банковия сектор на България, в какво се състои същият или се касае за проблем с ликвидността на отделни банки със силна концентрация на акционерна собственост под контрола на няколко български граждани?
Кои са причините, на които се дължи отнесеният за държавна помощ проблем в банковия сектор на България?
При какви критерии, условия и правила ще се предостави планираната държавна помощ за банковия сектор на България?
Какви са изискванията и мониторинга, с които ЕК и българските власти задължават управлението на процеса по предоставяне на планираната държавна помощ за банковия сектор на България?
Има ли предприети действия от страна на акционерите в КТБ след публичното оповестяване на нейната финансова нестабилност. Ако има, какви са?“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни