Васил Папазов: “Не искам да мисля, че мисията на царя е изпълнена - да няма дясно и ляво”

	Васил Папазов, председател на Областната организация на ПП „Синьо единство“,
Васил Папазов: “Не искам да ми
Васил Папазов, председател на Областната организация на ПП „Синьо единство“, е един от младите политици, който иска и вярва, че десните партии в България трябва да се обединят. Затова той беше и един от първите, които напуснаха СДС, след като партията се

Папазов вярваше, че след като за евроизборите Реформаторският блок не може да обедини десните, то за  предсрочните парламентарни избори това ще се случи. Но вместо да се обединят, десните останаха разединени и създадоха коалиция „Десните“, в която влиза и „Синьо единство“. Това ли искат членовете и симпатизантите на партията в Габрово и Габровска област, коментар на Васил Папазов.

- Г-н Папазов, имахте надежда, че след евроизборите дясното ще се обединява, а то май съвсем се разделя. Как ще коментирате този факт?
- „Надеждата умира последна“, са казали по-мъдри хора от нас. Искам да споделя притеснението си, че цялата политическа картина в страната ни не е здрава. Не искам да си мисля, че мисията на царя е изпълнена - да няма дясно и ляво.
И въпреки че не ми се иска, наблюдаваме едно размиване, продължаваща тенденция на популизъм – вече при всички. Това е необясним за моята представа за политика феномен. Аз няма да се откажа да вярвам, че има десни хора, че има средна класа, че има малък и среден бизнес, създаден и поддържан от десни хора по душа. Явно е обаче, че не са достигнали критична маса, за да доведат до исканите от мен и от десните хора като мен промени за страната ни.
Това е по-важното за мен, а не кой какви завои и компромиси със себе си прави и в името на какво. Това изобщо не ме интересува. Аз няма да направя компромис с моето виждане за това кое и какво е дясно. Тук с някои десни партии се разминаваме все още. 
- Как ще коментирате новата коалиция „Десните” и мястото на „Синьо единство” в нея?
- Аз пред Вас и читателите на „100 вести“ в анализа си след изборите за членове на Европейския парламент през май тази година казах, че в личен план при мен настъпи известна промяна на приоритетите. Ожених се и чакам дете всеки момент и не следя толкова активно политическите процеси, включително и в „Синьо единство“.
По стечение на обстоятелствата и по време на вземането на решението за тази коалиция бях в чужбина и не участвах.
След като се завърнах в страната, изслушах аргументите „за“ и „против“ тази коалиция. Тя обаче ми се струва логична. Не е тази, която искаме - всички десни на едно място. Искам да Ви уверя, че каквото е зависело от мен и от колегите ми, сме направили, за да има по-широка коалиция. Ако искате да чуете моето мнение, то беше за неявяване на изборите с аргумента, че тези избори са предрешени. Ние влизаме в една кампания, в която са изправени обявени вече за победители срещу такива, които искат да запазят статута си, водени от страх от реваншизъм. Абсолютно ненормална обстановка, това е всичко друго, но не и демокрация. Това е нездрава политическа среда и аз мисля, че ако бяхме се отказали от участие, щяхме да сме аларма за това, че ситуацията в страната не е нормална и няма демокрация.
Политическата сцена се е превърнала в арена на гладиаторски битки между различни икономически групировки - всяка със своето лоби и интерес.
Питам българските избиратели, имат ли усещането, че ще участват в договорен предварително мач? Това ме накара да намеря вътрешни сили, въпреки че нямам свободно време, да подкрепя коалицията и да не бягам от отговорност. Иначе да – коалицията е логично продължение на усилията ни за обединение на дясното и не виждам лошо да има още една алтернатива за избирателите, въпреки ненормалната политическа обстановка.
- Как се приема тя от редовите членове на партията, тези, които наистина очакваха обединение на всички партии, които произлязоха от СДС преди години?
- Аз го казах - има аргументи „за“ и има аргументи „против“ нея. В дясна партия винаги е така. Но коалиционните ни партньори не са нови лица в политиката. Това са нашите довчерашни съратници. Нещо по пътя някога ни е разделяло и събирало, и пак разделяло. Сега пак сме заедно с някои от тях. С други, за мое съжаление, не сме. Но и в живота е така. Всеки в даден момент поема по път, различен от този, който сме очаквали. Не си мислете, че и на предходните парламентарни и на миналите избори през май сме се чувствали по най-комфортния начин. Аз обаче дълбоко в себе си вярвам, а и от бабите си съм го чувал, че „службата си е служба, дружбата си е дружба“. Ако това са изпитанията ни по пътя към единна десница, съм готов да извървя докрай. Хубавото е, че членовете ни, които за пръв път са станали членове на партия в „Синьо единство“, са възприели от по-старите членове стила на „партийната дисциплина“ и ще запазят аргументите си „против“ коалицията за след изборите, ако все още ги имат.
- Как се подготвя „Синьо единство” в Габрово и областта за предстоящите избори?
- И трите партии имат структури в Габрово и областта. Ние се познаваме и вече се видяхме няколко пъти. Разговорите са в дух на партньорство. Никой няма претенцията да е по-голям от другия и се чувстваме равноправни. Всички сме готови на взаимни компромиси, за да протече кампанията максимално ефективно и резултатите да са добри. Мисля, че и за нашите симпатизанти е добре да правим по-позитивни неща и да не създаваме излишно напрежение. Има го достатъчно в политиката това напрежение в момента. Мисля, че поне от наша страна ще има позитивен тон. В момента тече процедура по номинации на кандидати за листата. Обсъждаме и участие на граждани, неангажирани политически за участие в листата в щаба и в ръководството на коалицията на местно ниво. В това отношение мисля, че сме последователни.
- На какъв принцип ще се правят номинациите за кандидати за народни представители. Като един от основателите на „Синьо единство” ще държите ли представителят на партията да бъде на избираемо място в листата?
- Ние имаме привилегията да сме единствената политическа партия с толкова млад и енергичен председател. Единствената партия, чийто председател е габровец. Първата ни номинация – тук издавам в аванс информацията от кухнята, е на Христо Панчугов. И да - взели сме решение да предложим на обсъждане неговата кандидатура и за водач на листата. 
Предлагаме го, не настояваме. Все пак това решение минава и през неговото съгласие, и през обсъждане с коалиционните ни партньори. Не би било коректно да налагаме решения по начин, различен от този, по който досега си партнираме в дух на сътрудничество и разбирателство помежду си. Така че нека да видим всички кандидатури, да седнем да ги обсъдим заедно с партньорите и съм убеден, че ще се получи добра листа. Всяка партия ще предложи свои кандидати за листата и така по-лесно ще можем да я подредим и предложим на нашите симпатизанти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни