УС на НСОРБ: “Ако новото правителство и парламент не приемат исканията ни, няма да подпишем споразумение”

Ако новото правителство и парламент не приемат нашите искания за
УС на НСОРБ: “Ако новото прави
Ако новото правителство и парламент не приемат нашите искания за централизация на местната власт, може и да не подпишем споразумение.“ Това заяви на пресконференция в Центъра за обучение на местните власти в село Гергини председателят на Националното сдру

Там се проведе разширено заседание на УС на сдружението за определяне на приоритетите, които трябва да бъдат залегнати в документа, който трябва да бъде подписан с централната власт. Представител на Община Габрово беше зам.-кметът Нела Рачевиц.
Независимо от празничния повод на събирането – честването на Деня на българската община - 12 октомври, прозаични и свързани с решаване на наболелите проблеми на българските общини, решаваха представителите на местните власти в ръководния орган на Националното сдружение на общините.
„Такова споразумение подписваме от 2001 г. и оттогава финансовата децентрализация е основен приоритет, но все още не е изпълнен, затова сега сме решени да определим два, но да сме сигурни, че ще бъдат изпълнени - заяви на пресконференция преди форума председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов, кмет на Пазарджик. - Децентрализацията и овластяването на гражданите да стане част от националните приоритети, по които да работи реално всяко следващо управление, независимо от неговия цвят“ - представи позицията на кметовете председателят на УС на НСОРБ.
В присъствието и на изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и останалите членове на УС на НСОРБ Тодор Попов заяви категоричното решение на кметовете на общините да не подписват споразумението, ако правителството и парламентът не направят реалност още през 2015 г. общинския подоходен данък за сметка на намаляване на националния; реформиране на общинското законодателство чрез разработване и приемане на нови закони за местното самоуправление, местните данъци и такси и местните финанси.
Вторият важен приоритет, който трябва да бъде включен в споразумението, е свързан с по-точни правила за ефективното използване на европейските фондове и налагането на финансовите корекции.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни