Учебници от Възраждането показва Музеят на образованието във В. Търново

<p>Националният музей на образованието гостува във Великотърновския университет „Св. Св.
Учебници от Възраждането показ

Националният музей на образованието гостува във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” с изложба „Учебници и учебни пособия по география през Възраждането”.

Тя е част от научните чествания на университета по повод 30-годишнината от създаването на катедра „География” към Историческия факултет.
Изложбата показва оригинални учебници по землеописание и география, които са част от уникалната музейна колекция „Възрожденска учебникарска книжнина”. Сред тях е и първият учебник по география „Краткое политическое землеописание за обучение на болгарското младенчество” от Неофит Бозвели, издаден през 1835 г. в Крагуевац.

Сред авторите на учебниците са имената на видни възрожденци – Константин Фотинов, Иван Богоров, Йоаким Груев, Георги Икономов, Ботьо Петков, Драган Манчов.
Представени са и първите български атласи – „Землеописателен учебен атлас” и „Малък учебен атлас”, отпечатани от издателството на Христо Г. Данов през 1865 г.
Част от изложбата са копие на учебен глобус, изработен от Неофит Рилски / 1836 г. /, учебен глобус и телурий – (уред за демонстрация на смяната на деня с нощта) от втората половина на ХІХ век.
Изложбата беше открита в събота, 29 ноември от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни