Томислав Дончев: "Имаме три големи задачи - да произвеждаме повече, по-скъпо, по-високо"

Топ новина! Tomislav-Donchеv:--Imamе-tri-golеmi-zadachi---da-proizvеzhdamе-povеchе,-po-skapo,-po-visokoo
tomi-ind (2).jpg

Европейски ден на индустрията организираха Община Габрово и Областен информационен център вчера.

Той започна с отворени врати в няколко габровски предприятия - ЛС Тюбс АД, Мехатроника АД и Пластформ ООД и продължи в Технически университет с конферентна част. В нея известни имена от бизнеса, Технически университет, Министерски съвет, Министерство на икономиката дебатираха върху иновациите и дигитализацията, промените, които те носят на бизнеса, трансфера на таланти между университетите и бизнеса, промените в пазара с иновациите на бъдещето, европейските политики в областта на иновациите и дигитализацията.

Събитието бе открито от кмета на Габрово Таня Христова и Томислав Дончев, заместник министър- председател. "За мен като кмет е огромна чест да приветствам с добре дошли всички в Габрово. Ние сме единствената българска община, която през тази година се включва в инициатива на Европейската комисия за европейска седмици на промишлеността. Затова сме посветили дискусията на интелигентната, иновативна и устойчива индустрия.

Потенциалът на местната икономика в Габрово претендира, че може да се превърне в хъб за иновоции. Габрово се отличава с изключително висока степен на индустриализация. Преработващата промишленост създава над половината от добавената стойност на нашата община, а концентрацията на заетите в индустрията е далеч над средната за България. Водещ отрасъл е машиностроенето и инструменталното производство, които концентрират над една трета от работните места в промишлеността.

Градът ни има високи шансове да се превърне в място, където се извършват първи пилотни индустриални опити с глобални технологични решения и продукти. Вече редица от габровските фирми се специализират в силовата електроника, машиностроенето и инструменталното производство. Компаниите в региона бързо се ориентират към промените на пазара и конкретните задачи на клиентите. Голяма част от тях предлагат комплексни решения от инженеринг до завършен готов продукт. Производствените предприятия на Габрово, някои от които са част от мултифункционални компании, в мениджмънта си имат инженерна свобода по организация на производството, като не са редки случаите за изнасяне на процеса по разработка на продукта изцяло на територията на общината.

Очакваме активна, вдъхновяваща дискусия за това можем ли да постигнем индустриална трансформация посредством интелигентен растеж и изграждане на култура за иновации в условията на новата дигитална ера", каза в приветственото си слово кметът Таня Христова.

Вицепремиерът Томислав Дончев сподедили, че когато е бил на 16 години е смятал, че ще учи в Техническия университет и ще стане инженер. Сигурно съм направил грешка, понякога да коментираш машини е по-благородно, отколкото обществени процеси, смята той. "Имаме три големи задачи - да произвеждаме повече, по-скъпо, по-високо. По последни отчетни данни България е в топ 5 по ръст на брутния продукт. Това донякъде е хубаво, от друга страна не толкова, защото можеше да бъде повече. Това означава по-голям държавен бюджет, подобряване благосъстоянието на населението. Като структура на брутния вътрешен продукт делът на индустрията е 28, 5 на сто, на туризма - 14 на сто. Въпреки хубавите данни индустрията ни се базира на ниска цена на труда, ниски данъци. По- евтино е да се произвежда тук, отколкото в Германия. Но това няма как да продължи дълго време. Подобряване на благосъстоянието минава през задачата как да произвеждаме по-скъпи неща. Трябва да се проведе икономическа трансформация, преминаване на икономиката към производство с по-висока добавена стойност. Това не може да стане с наредба или закон.

Мога да ви зарадвам с една хубава новина. В момента извършваме предварителни изчисления за какви цели ще даваме пари след 2020 година. Финансовата рамка по оперативните програми за следващия програмен период ще бъде не по-малко от 26 млрд. лв. Преценили сме, че поне 3-4 милиарда може да се инвестира в икономическата трансформация", каза Томислав Дончев.

Сред лекторите бяха са Саша Безуханова, основател на MOVE.BG & EDIT.BG, Георги Стоев от Тракия Тех, Иван Иванов - Министерски съвет, Мариян Маринов - „София Тех Парк“ АД, Венцеслав Козарев - фондация „Приложни изследвания и комуникации и др.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни