Томислав Дончев: “Боли ме и съм гневен, когато чуя от колеги в ЕП: „Абе, вие да не искате да напуснете Европейския съюз?”Томислав Дончев: “Боли ме и с

Само преди дни се проведе политическата асамблея на групата на
Томислав Дончев: “Боли ме и съ
Само преди дни се проведе политическата асамблея на групата на ЕНП в Европейския парламент. В същото време в България се случиха събития, които поставиха страната пред дилемата Москва или Брюксел.

Вместо очакваното „размразяване“ на плащанията по ОП „Околна среда“, от които зависи изпълнението на важни за страната проекти, в т. ч. и в Габрово - Водният проект и Депото за битови отпадъци, от Брюксел дойде новината, че ЕК спира плащанията и по две оси на ОП „Регионално развитие“. Какво да очакваме още от ЕС и може ли да се спре този негативен за България процес, коментира за „100 вести“ евродепутатът Томислав Дончев.

- Г-н Дончев, как ще коментирате обстановката в България след евроизборите, които показаха по категоричен начин, че българите утвърждават своето място в ЕС, и дилемата, която поставя проектът „Южен поток“ пред страната ни да избира Брюксел или Москва?
- Има няколко важни резултата от изминалите избори. Първият е, разбира се, категоричната подкрепа за нас, въпреки годината опити да бъдем унищожени, вторият е категоричното доказателство, че страната се управлява от нелегитимна коалиция, която не се радва на обществена подкрепа. Другите изводи обаче са по-важни. Българите  категорично доказаха, че искат страната ни да бъде в Европа, а не някъде другаде. И ако все още не е ясно кога ще има предсрочни избори, ясно е, че народът даде заповед на политиците да работят за повече Европа в България, а не за нещо друго.
В този смисъл шмекерлъците с „Южен поток“ са не само провокация към европейските институции, но и открито и демонстрационно несъобразяване с волята на народа. Не за първи път, за съжаление.
- Как ще коментирате спирането на парите и на ОП „Регионално развитие“, вече беше съобщено, че санкции може да има и за ОП „Транспорт“?
- Управлението на европейските пари изисква експертиза от високо ниво, която очевидно в момента липсва. Липсва и лидерство, цел, ясна посока. Правителството се оплита все повече и повече в хаотични и разнопосочни решения.
Резултатът е налице - обявена е война на общините, загубено е доверието на Брюксел. Ясно беше, че след като не може по адекватен начин да се реагира с „Околна среда“, следва и „Регионално развитие“. Считам, че това няма да е последната програма със замразено финансиране.
Европейската комисия иска да има компетентен и отговорен партньор в държавата членка, с когото може да работи. В момента в България такъв няма. За съжаление, щетите не се понасят от правителството, от министрите и зам.-министрите. Щетите ще се понесат от общините, от бизнеса и най-накрая - от българските граждани.
И освен всичко друго, какво очаквате да се случи с европейското финансиране в страна, която демонстрационно е казала, че няма да се съобразява с европейското законодателство, говоря за „Южен поток“ отново.
- Какво означава това за България и за Габрово, в частност?
- Ситуацията е изпитания за всяка работеща община. А за Габрово, нещата са още по-сериозни, защото в Габрово има много проекти. Знам, че Общината прави всичко, каквото е по силите и не позволява ситуацията с „Околна среда“ да се отрази на темпа на изпълнение на проектите, но държавата, трябва да изпълнява един свой основен ангажимент - да плаща по всички договори. Общините нямат нужда от успокоителни думи, имат нужда да им се плаща, за всичко, което е изработено. 
Въпреки, че сме в опозиция, аз и колегите ми, няма да пожалим усилия и в София, и в Брюксел да се възстанови нормалния темп на плащания към общините.
-Вчера излезе информация, че 74% от финансовите корекции по ОПОС за заради нарушения в обществените поръчки. Коя от институциите не си е свършила работата, при положение, че изпълнението на един проект не може да започне, ако има нарушения и юридически спорове?
-Първо, не всяка поръчка, която някой чиновник е казал, че е с дефект, е такава. Първата задача на всяка държава е да брани интереса на местните власти, а не да прехвърля проблемите си върху тях. Поне така правят държавите със самочувствие. Не, че с обществените поръчки всичко е наред, но опита да се изкарат за това виновни точно общините е нелеп.
Първо, документацията на всяка поръчка се проверява многократно от различни държавни институции, още преди да бъде обявена, проверява се и по време на възлагането, а и след това.
Как става така, че първо Агенцията по обществени поръчки, после МОСВ, после Министерство на финансите, понякога и Комисията за защита на конкуренцията и съдът, казват че всичко с дадена поръчката е наред, дори се привеждат пари на Общината да плаща по нея, а 3 години след това, някой решава, че проблем има и за това единствения виновен е Общината?
Ако някъде наистина има проблем, това дефект на цялата система, а не на конкретния възложител. Но все пак, аз считам, че сами си причинихме подобно отношение и си предизвикахме тази истерия. Ще ви напомня, че само преди няколко месеца, един вицепремиер няколко дни обяснява на всички как контролната система в България не работи. След подобно чистосърдечно признание, няма как европейските институции да реагират. Стана нещо, като на интервю за работа да обясните 5 пъти, че сте мързелив  и после да се сърдите, че не са ви назначили.
-Защо редовите българи трябва да сме потърпевшите, заради чиновниците, на които плащаме заплатите и бонусите, за да защитават нашите интереси?
-За грешките на некомпетентни политици и чиновници отговорност от всякакъв характер, трябва да носят те, а не гражданите. Нека не забравяме, че гражданите са началник на политиците и чиновниците, а не обратното.
-Ще могат ли българските евродепутати да спрат този убийствен за България процес? Какво ще направите Вие, в личен план?
-Надявам се, безумията да бъдат спрени още тук, в България. Ако това не се случи, ще се наложи да ангажираме и европейските институции, въпреки че считам, че българските проблеми се решават в България, а европейските в Брюксел и Страсбург.  Ако се наложи български проблеми да се решават в Брюксел, това означава безпомощност да да се справяме сами. Тъжно ще е, ако стигнем до там.
-Вие участвахте в политическата асамблея на ЕНП в Брюксел. Как изглежда България в момента от там, как ще коментирате избора на Мария Габриел за зам.председател на групата на ЕНП в ЕП?
-България в момента предизвиква тревога в Брюксел и не съм радостен да го кажа. Боли ме и съм гневен, когато чуя реплика от колеги: „Абе, вие да не искате да напуснете Европейския съюз?“
А изборът на г-жа Габриел е признание за личните и качества, но и за свършената работа, за авторитета на българските евродепутати до момента, разбира се, това е и признание, за категоричния резултат на последните избори.
Аз отказах, всякакви ръководни позиции, дори няма да бъда ръководител на българската делегация. Искам да използвам всяка възможност да съм тук, в България, защото не трябва да се допуска България да се превръща в болка за Европа.
Имам много работа, която да свърша тук и ще го направя. Разбира се, успоредно с активната ми работа в Комисията по регионална политика и Бюджетната комисия към Европейския парламент.
-Как ще коментирате позицията на ДПС за предсрочни избори?
-Не мога да следя драматичните събития в управляващите партии. Колкото и да анализират, колкото и да медитират, ясно е, че те излъчиха некомпетентно и вредно правителство. Колкото по-рано освободят България от него, толкова по-добре за всички, включително и за тях.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни