Таня Христова: “Няма да допусна Габрово да плати 12 млн. корекции по ОП “Околна среда”

Финансови корекции за 129 млн. лева заради новооткрити нарушения при
Таня Христова: “Няма да допусн
Финансови корекции за 129 млн. лева заради новооткрити нарушения при обществени поръчки по проекти са наложени на близо 50 общини от управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“

„Няма да допусна Община Габрово да плати 12 млн. лв. за финансови корекции по ОП „Околна среда“, както е написано в писмото, което получих от Министерството на околната среда и водите.“ Това заяви вчера по телефона за „100 вести“ кметът Таня Христова.
Припомняме, че заради откритите системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010-2013 година, от ноември 2013 година е спряно изплащането на европейските средства по ОП „Околна среда“. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството съобщи, че ще направи плащания от държавния бюджет. Но седмицата преди Великден кметовете на 50 български общини са получили писма за финансови корекции на проекти по ОП „Околна среда“.
В списъка на общините, на които са наложени такива корекции, е и Община Габрово и то с не малката сума от 12 млн. лв. 
„Случайно или не, прави впечатление, че една голяма част от санкционираните общини са от ГЕРБ. Има и други от други политически сили. Затова ние поискахме среща с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, за да потърсим начин за решаването на този проблем. Още повече, че аз за първи път виждам толкова непрофесионално написани писма, с които се съобщават, че се налагат финансови корекции на определени проекти. В писмата няма подробни обяснения за причините за наказанията, нито е предвидена възможност за обяснения, която по принцип дори одиторите предоставят. Ако днес (22 април - б. а.) ние не постигнем разумно решение на проблема при министър Михайлова, ще искаме и среща с премиера Пламен Орешарски, въпреки че не очаквам той да ни приеме“ - коментира вчера по телефона на път за София Таня Христова. До редакционното приключване на броя срещата на кметовете при министъра на околната среда и водите не беше приключила, за да разберем подробности около развитието на този важен за българските общини проблем, особено за Община Габрово, която след Столична Община е с най-голямото наказание.
Часове преди нея зам.-изпълнителният директор на НСО Емил Славов коментира за БНР, че една голяма част от санкциите на общините по ОП „Околна среда“ са заради проблеми в законодателството. Важен повод да се потърси справедливо плащане на санкциите, защото голяма част от визираните проекти са преминали всички видове контрол, в т. ч. и на ЕК. Той беше категоричен, че ако не се намери разумно решение, което да не нарушава нормалното функциониране на общините, ще се търси съдействието на Комитета на регионите в Брюксел.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни