Светослава Узунян: „Темата „Габрово” присъства често в маркоиздаването”

	Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви, че е
Светослава Узунян: „Темата „Га
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви, че е започнала работата по подготовката на Годишния тематичен план за издаване на пощенски марки, пощенски продукти и специални пощенски печати през 2015 г. Крайният срок за по

За критериите, на които трябва да отговарят предложенията, както и кой има прави да предлага, е разговорът със Светослава Узунян, член на Специализирания експертен съвет по маркоиздаване към МТИТС.

- Госпожо Узунян, как се определя събитието, личността, природната картина, което ще бъде повод за създаването на пощенско-филателни издания?
- Към нашето Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията в помощ на министъра съществува специализиран експертен Съвет по маркоиздаване. Всяка година в периода юни - юли от различни институции и от нас, „Български пощи“, се изпращат за следващата година теми, от които се прави подбора на тематичния план за следващата година. Съществуват вътрешни правила, по които работи Съветът по маркоиздаване, според които за годишнина се смята числото, кратно на 25 – т. е. 25, 50, 75, 100 и т. н. Но когато има значими международни събития, също се правят юбилейни издания, както и по повод на олимпиади и т. н. Най-общо предложенията, които се изпращат, трябва да са съобразени с изискването да популяризират развитието на държавността и на обществото във всички негови аспекти – история, наука, култура, изкуство, икономика, техника, спорт и др.; да допринасят за развитието на международното сътрудничество, приятелството между народите, като популяризират свободата, равенството, взаимното уважение, сближаването на хората и народите; да отразяват събития или техни кръгли годишнини, които имат висока обществена национална или световна значимост; да отразяват кръгли годишнини от рождението на личности, чийто живот и творческа дейност са преминали, като са оставили дълбока следа и са с доказан във времето принос за утвърждаването на националната идентичност или за развитието на всички области на човешкото съзидание и т. н.
- Кои институции са оторизирани да предлагат темите?
- Всички институции могат да предлагат, гражданите, филателните дружества - също. Пише се предложение до МТИТС, което се предоставя на експертния съвет и оттам насетне ние се съобразяваме с предварително определената бройка, която не трябва да се надвишава.
- Вероятно е нужна много добра аргументация, за да влезе дадено  предложение в тематичния план?
- Разбира се. Всеки гражданин може да направи такова предложение, което ще се разгледа от съвета и най-значимите се включват в тематичния план. Има и изключения, при които през годината е възможно при изпратени до министъра добре обосновани предложения за текущата година те да се разгледат допълнително от Съвета, който, повтарям, функционира като помощен орган на министъра, и тогава се решава има ли възможност да бъде пусната емисия и по какъв начин. 
Освен това във връзка с хубави кръгли годишнини ние имаме и нова услуга – марка с персонализирана винетка. Има издадени 12 празни винетки формат А4. Всеки гражданин, организация или фирма може да си направи определено изображение, което да се постави върху това празно място, което се нарича персонализирана винетка. Тази услуга се предоставя от „Български пощи“ вече трета година. Все още тя е слабо позната, но има институции, които си поръчват голям брой от тях, обикновено за някои чествания, за рождени дни и т. н. Цената е в зависимост от номинала - единият е 65 ст., а другият лев, при което в първия случай крайната цена за клиента на персонализираната винетка е 22 лева, а при втория – 24 лева.
- Габрово има ли значимо присъствие в маркоиздаването?
- В сравнение с други области, за които не е имало пощенско-филателни издания, Габрово присъства сравнително често в тях. Лично аз съм присъствала в последните години за трети път тук при валидирането на филателни продукти. За Васил Априлов, доколкото си спомням, има още две стари издания. Примерно проектът за „Планета Габрово“ беше много оригинален, с винетка и се хареса на международния пазар.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни