Строителни паралелки и интериорен дизайн предлага СУ „Отец Паисий“

Препоръчана! 	Прием на ученици в три професионални паралелки предлага за новата
Строителни паралелки и интериорен дизайн предлага СУ „Отец Паисий“
Прием на ученици в три професионални паралелки предлага за новата учебна година Средно училище „Отец Паисий“ в Габрово.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Прием на ученици в три професионални паралелки предлага за новата учебна година Средно училище „Отец Паисий“ в Габрово. В училището се реализира най-голямата промяна в училищната мрежа на Габровската община – то се слива с Професионалната гимназия по строителство и от учебната година 2017-2018 година двете ще са преобразувани в едно учебно заведение. В момента ръководствата на двете училища провеждат заедно кампания за информиране на родителите и учениците за приема, родителски срещи, дни на отворените врати и посещения в час на класа. Двамата директори – Грета Найденова на СУ „Отец Паисий“ и инж. Величко Велков на Гимназията по строителство, обясняват заедно бъдещето на слятото учебно заведение и възможностите, които то предлага на учениците. Според Грета Найденова сливането на двете училища дава възможност за професионална подготовка, обучение в областта на строителството и архитектурата и съхраняване професията на строителя на територията на областта.

След завършен седми клас се предлага една паралелка по строителство и архитектура с придобиване на професия „Строителен техник“. „Това е възможност за амбициозни млади хора, които искат да получат изключително добра подготовка в областта на компютърните технологии, тъй като се работи с много компютърни програми като „АутоКад“, „КорелДроу“, „Фотошоп“ и т. н. - обяснява Грета Найденова. - Т. е. компютърната подготовка, информационните технологии са на изключително високо ниво. Специалността е обявена и с разширено изучаване на чужд език и мисля, че за един млад човек това са двете компетентности, които са изключително важни за неговото бъдещо развитие – владеенето на високо ниво на информационни технологии и на чужд език. Не на последно място специалността дава и професионални умения, които са изключително търсени, както в Габрово и региона, така и в страната като цяло, че и в чужбина.“

В СУ „Отец Паисий“ наесен ще се влеят два випуска на ПГ по строителство, които ще продължат обучението си и ще могат да завършат средното си образование по специалността, по която са приети. Паралелката по строителство и архитектура в общинското училище предлага 26 места за завършилите седми клас. Засега има голям интерес на родителите към тази специалност. За приема ще са важни балообразуващите предмети – оценките по български и литература и по математика от националното външно оценяване, които се удвояват, а от свидетелството за завършено основно образование се вземат оценките по физика и астрономия и изобразително изкуство. Подготовката на бъдещите строителни техници е на високо ниво. Не случайно учениците на ПГ по строителство печелят национални състезания по строителство, и се подготвят професионално и получават помощ от фирмите със съдействието на Камарата на строителите, на която са членове.

За завършилите осми клас в бъдещото слято училище „Отец Паисий“ са обявени в една паралелка две специалности - „Сухо строителство“ и „Изолации в строителството“. За „Сухо строителство“ Професионалната гимназия е една от първите в страната, която реализирала контакти със световноизвестната фирма „Кнауф България“ и те обучавали ученици и учители в тази специалност. За първи път през тази година се предлага и специалност „Изолации в строителството“. В съвременното строителство вече са задължителни изолациите и учениците ще добият една много търсена професия. Директорът на Професионалната гимназия Величко Велков се надява да има достатъчно желаещи да усвоят и двете специалности, защото те са едни от най-добре платените. Накратко казано – на пазара има голямо търсене на такива специалисти, добра реализация, а подготовката в училището се следи много отблизо от Камарата на строителите, особено в областта на практиката. Учениците ще могат да добият извън учебната програма и знания и умения в областта на електроинсталациите чрез задължително избираемата подготовка.

За първи път през тази година в СУ „Отец Паисий“ на завършилите осми клас се предлага и нова за града специалност – „Интериорен дизайн“. „Мисля, че тази специалност е изключително интересна и атрактивна – коментира Грета Найденова. - Специалността е единствена в града с трета степен на професионална квалификация. Тя е приложима във всяка една област – като се тръгне от плакати и брошури и се стигне до изработване на мебели и обзавеждане. Тази специалност също изисква много добро владеене на компютърни програми. Тя е заложена също с разширено изучаване на чужд език. Изобщо като училище ние вървим в посоката на една добра чуждоезикова подготовка, която е изключително важна и заради техническата документация в професията, която е на чужд език.“ Инж. Величко Велков допълва, че една от специалностите, търсена от изучаващите „Архитектура“, е именно „Интериорен дизайн“.

Засега има доста сериозен интерес към специалностите и професиите в училището.То няма да има паралелки с общообразователна подготовка през новата учебна година, но традициите в доброто обучение по общообразователните предмети ще бъдат продължени и занапред.

Слетите две училища имат изключително добра материална база за обучение по изброените специалности, която взаимно ще се допълва и ще се използва ефективно. Средно училище „Отец Паисий“ има три компютърни кабинета като два от тях са с терминални станции с много висок клас и това предполага обучението по предвидените компютърни програми, които изискват по-мощна компютърна техника. В ПГ по строителство пък има подвижен интерактивен компютърен кабинет с лаптопи, който може да превърне всяка учебна стая в компютърен кабинет.

Големи сгради, добри компютърни кабинети, много работилници и обзавеждане на ниво ще има бъдещото слято училище. Общообразователната подготовка ще се провежда на територията на училище „Отец Паисий“. Обучението в областта на компютърните технологии ще става в базите на двете училища, а за практическата подготовка ще се ползват оборудваните работилници на ПГ по строителство. „Ние ще бъдем гъвкави – споделя Величко Велков. - Имаме вече предостатъчна материална база като голямо средно училище и ще осигурим всичко необходимо за обучението на учениците, което да се провежда на необходимото ниво.“

Училище „Отец Паисий“ е в списъка на средищните и осигурява безплатен транспорт за учениците от други населени места на община Габрово. Учениците от други общини в областта също могат да разчитат на безплатен транспорт. На безплатен транспорт се радват и определени групи ученици и в чертите на града като децата от района на закритите училища – Седмо и Пето основно, както и за децата от района на Златари, Бойката, Стефановци, в района на „Технополис“ и улица „Индустриална“. Тази политика ще продължи и през новата учебна година, уверява директорката Грета Найденова. Училището осигурява и столово хранене и едно от малкото училища, където топлата храна се приготвя на място. За пътуващите от други населени места обедното хранене е безплатно, а наемателят на стола осигурява 50 безплатни обяда за социално слаби ученици. От две години са осигурени и безплатни учебници по общообразователна подготовка за учениците от осми до дванадесети клас. Инж. Величко Велков уверява, че чрез Камарата на строителите пък са осигурени безплатни учебници по специалните предмети в областта на строителството, а професионалната организация на строителните фирми отпуска всяка година и определена сума за подпомагане на социално слаби и особено пътуващи от други населени места ученици. Така че социалната политика на училището е на много високо ниво и улеснява семействата на учениците.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни