Област Габрово - осма в страната по оценки на матурите

Водеща! Gabrovo-e-na-osma-pozitsiya-v-obschoto--klasirane-
Габрово е на осма позиция в общото "класиране"
Броят на отличните оценки е 147, а на слабите - 174. Община Габрово е с най-висок резултат – 4.24

Обшият успех от първи и втори изпит и предмет по желание за Габровска област е 4.09, сочат резултатите от проведените държавни зрелостни изпити и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, информира Емилия Ангелова, старши експерт по организация на средно образование в Регионалното управление на образованието.
   Задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация също е необходим за придобиване на средно образование.
   "Средният брой точки които са получили зрелостниците по български език и литература е 49.55 %, според което сме на осмо място в страната по успеваемост. Средният успех по български език е 3.80. По-високи резултати обаче са постигнати с максималния брой точки спрямо тези в страната по английски и немски език, история и цивилизация, география и икономика, биология, информатика и информационни технологии. 
    Най-високи резултати са получени по английски език - отличен 5.85, по немски, по история и цивилизации, математика, информатика средният успех е много добър, "коментира Ангелова.
   Община Габрово е с най-висок резултат - среден резултат 4.24. 
    Броят на отличните оценки е 147. Най-голям е броят на отличните оценки по английски език - 44, български език и литература - 27 и изпита за придобиване на професионална квалификация - 24 отлични оценки.

Броят на пълните отлични оценки е 25, като по английски са 2, по математика - 4, за професионална квалификация - 8. По български език и литература има една пълна шестица. Две пълни отлични оценки имаме и допълнителен предмет по желание. В Габрово има и най-голям брой  пълни отлични оценки - Национална Априловска гимназия, Природоматеманическа гимназия, А също така отлични оценки има в Средно училище "Васил Левски" - Севлиево, в Професионална техническа гимназия по механо.електротехника "Ген. Иван Бъчваров", Професионална гимназия по икономика Дряново, СУ "Райчо Каролев".
  Слабите оценки са 174, най-много по БЕЛ - 124, по придобиване на професионална квалификация - 5, по информационни технологии - 4.
   "В сравнение с отличните оценки слабите са по-малко на брой. Средният успех на училищата се запазва. Най-голям процент на учениците по БЕЛ са добър 4. От втория задължителен държавен изпит най.голям брой ученици са получили оценка мн.добър за професионална квалификация - добър. Много добрият успех е получен по профилиращите предмети, явно там подготовката е по-добра. Поддържаме едно добро ниво, в първата десятка в страната сме за поредна година," допълни Ангелова.
    
Информация от МОН:
    Средният резултат на този випуск на задължителната матура по БЕЛ е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък – с около 2,5 т., от този през предходната година.
    Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.
    Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година).
    Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч.
    При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.
    С близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.
    Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.
    Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.
    С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити – география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.
    С 2 пълни шестици са 30 зрелостници, а с 2 отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници. Няма зрелостник с 0 точки на изпита по БЕЛ, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит. Както и в предходната година няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури.
    Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.
    Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 т., а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни