Ралица Тотева: „Без еврофинансиране българските фирми трудно биха могли да се модернизират"

Единственият златен медал, който дойде в региона от тазгодишния есенен
Ралица Тотева: „Без еврофинанс
Единственият златен медал, който дойде в региона от тазгодишния есенен Пловдивски панаир беше за произведените в габровската компания „Еко Проект“ ООД многослойни тръби с размери от ф 160 до ф 630 мм. За дългия път от идеята до внедряването, за ползите от

- Г-жо Тотева, единствената компания от региона със Златен медал от тазгодишния есенен Пловдивски панаир е „Еко Проект“ - дълъг ли беше пътя до него?
- Пътят започна още през лятото на 2011 г., когато решихме да кандидастваме по ОП „Конкурентноспособност“ за закупуване на екструдерна линия за производство на напорни полиетиленови тръби с големи диаметри. Този проект е естествено продължение на инвестиционната политика на фирмата, стартирала през 2004 г. През юли 2012 г. след одобрение на проекта ни сключихме договор с Управляващия орган. До есента на 2013 г. успешно изпълнихме всички планирани дейности. С гордост научихме, че в резултат от добрата ни работа „Еко Проект“ е сред 13-те номинирани от страната в категория „Технологична модернизация“. Дружеството ни и беше отличено с плакет и грамота.
Благодарение на закупената инсталация за производство на гладкостенни многослойни тръби „Еко Проект“ ООД за първи път в България и региона произведе и успешно реализира на пазара иновативен продукт. Освен големите диаметри на нашата тръба характерно за нея е и това, че тя дава възможност за използване на съвременни технологии за безизкопно полагане, монтаж в съществуващи стари водопроводи и други. Нашият нов продукт неслучайно бе отличен със „Златен медал“. Комисията по оценяването бе силно впечатлена от обхвата на приложение и бърза реализация на новопроизведената тръба. Качеството на изделието ни и широкото му приложението в изпълнението на инфраструктурното строителство в България позволи само за една година - 2014-та, да бъдат изпълнени няколко от най-големите тръбопроводни системи в България: напорна канализационна мрежа във Видин, главен напорен колектор във Варна, Поморие, Равда, Созопол и др. Изграждането на националната В и К инфраструктура, изпълнявано от най-големите български строителни компании, както и консорциуми с участие на чуждестранни фирми е съпътствано от сериозни проблеми, свързани с организация и линейни графици на работа, нарушаване нормалните условия за живот и бизнес в градските участъци на обектите, възникване на екологични проблеми. Причина за тях е и големият по обем в рамките на нашата страна строителен процес. Решаването на всички тези отговорни проблеми може да бъде подпомогнато от използването на нови строителни материали и технологии, каквито по същество са предлаганите от „Еко Проект“.
- Какви са ползите за „Еко Проект“ ООД от направената инвестиция в Инсталация за производство на гладкостенни многослойни полиетиленови тръби с голям диаметър и от европейското финансиране?
- Благодарение на този проект, а именно производство на многослойни полиетиленови тръби с усилена здравина на стената и иновативност на приложението „Еко Проект“ завоюва нови пазари, увеличи обема на своето производство и мощности, разшири продуктовата номенклатура, създаде нови работни места.
Ако нямахме възможност да използваме европейски средства процесът на развитие на нашата компания и разработването на нови продукти щеше да бъде много по-дълъг, нямаше да сме конкурентни и нямаше да можем да присъстваме с атрактивни продукти на пазара в годините, през които се осъществяват тези инвестиции – големите строителни обекти.
- Как се справя фирмата в сложната икономическа среда в страната?
- Наистина икономическата обстановка е сложна, което затруднява всички участници в процесите, но най-вече българските компании. Най-трудно в момента в страната ни е да си производител и то на материали за вътрешен пазар. Първо инвестираш в производствени имоти, след това в закупуване на машини и оборудване, следват технологиите, и естествено в обучение на персонал, подобряване условията на труд, пари за осигуряване на суровина, за производствени разходи и пр. След всичко това реализираш на пазара продукцията си и започва безкрайното чакане за плащане на твоите стоки.
- Кои са основните проблеми, с които фирменият екип трябва да се справя?
- „Еко Проект“ работи по утвърдените пазарни принципи, в удовлетворение на конкретните нужди на клиентите, без компромиси с качеството на изделията, но пазара в България е, меко казано, труден. Най-същественият са забавените плащания на всички нива в страната. Основни клиенти на „Еко Проект“ са едни от най-големите строителни компании в България, общини, ВиК дружества. При някои от тях плащанията са гарантирани, при други са възможни всякакви некоректни действия, но общо за всички клиенти важи неписаното правило за забавяне на плащанията в рамките на месеци, дори година и повече. Съществува европейски регламент, в който сроковете за плащане в зависимост от участниците в процеса – частни или публични дружества, не трябва да бъде по-дълъг от един до два месеца. Това правило, за съжаление, в България не важи.
Другата трудност е свързана с факта, че на българския пазар присъстват много на брой фирми, които по същество са търговци - дистрибутори на чуждестранни производители от големите европейски компании, натоварени със свръх производство до производители от съседни наши страни Румъния, Турция, Гърция и Македония. Някои от тях мощно субсидират експорта на стоки, други си позволяват дъмпингови цени на продукти със съмнителни качествени параметри. Една от най-големите грешки в строителството е налагането на критерия за оценка „най-ниска цена“. Защото инфраструктура не се прави за година или две, а с далечна перспектива и от нея трябва се ползват няколко поколения напред.
За разлика от другите държави при нас липсват косвени мерки за подпомагане и защита на българския производител, на българският инвеститор. Това е една голяма политико-икономическа тема и е от изключителна важност институциите и общините, подготвяйки и изпълнявайки голямото инфрастуктурно строителство да не забравят българските производители на материали за него.
- Каква е ситуацията с кадровото осигуряване на производството?
- В дружеството работят специалисти, наети още през 2000-та година, завършили габровската Техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ и Техническия университет в Габрово. Допълнително обучаваме нашите работници. От няколко години „Еко Проект“ си сътрудничи с Техническия университет в града, като имаме общи идеи, свързани с обучение на студенти и откриване на специалности, които да осигурят реализация на инженери в предприятията за преработка на пластмаси.
- Какви бяха инвестициите в производството за тази година и какви планирате за 2015 г.?
- През 2014 г. инвестирахме в нови машини и оборудване, както и в нова производствена сграда и складови терени в Северна индустриална зона. През новата година планираме ново строителство за производство и дистрибуция.
- Много български компании модернизираха своето производство с техника, купена благодарение на разработени проекти по различните европрограми. Считате ли, че европейското финансиране е панацеята за българската индустрия?
- Панацея за българската индустрия може да бъде наличието на държавна стратегия и целенасочена политика за развитието на професионално образование и подпомагане на малките и средни предприятия. В момента ОП „Конкурентноспособност” и ОП „Човешки ресурси“ са единствените форми за преки субсидии на българското производство. Българските малки и средни компании трябва да имат лесен достъп до европейските средства, процедурите трябва да се облекчат. Мерките за изпълнение трябва да действат целогодишно, а търговските банки да кредитират дейностите по проектите при облекчени лихвени условия. „Еко Проект“ ООД успешно реализира няколко проекта, с което разшири дейността си, закупи ново оборудване, подобри условията на труд.
Категорична съм, че на този етап европейско финансиране осигурява на българските предприятия модернизация, конкурентноспособност и искономически ръст, гарантира иновативни решения и възстановяване на индустрията, без която развитието на държавата е невъзможно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни