Ралица Хес осинови лешояд, кръсти го отец Григорий

Ralitsa-Hes-osinovi-leshoyad,-kr-
Ралица Хес осинови лешояд, кръ

Българката, осиновила лешояд, е габровката Ралица Хес. Тя е кръстила рядката птица, което й донесе минути слава в медиите - за нея съобщиха в новините на бTВ в четвъртък и в електронното издание на вестник „Труд“.

През април природозащитниците от „Зелени Балкани“ критикуват авторите на филма, че са включили в сериала сцени с героя отец Григорий, който продава яйца на лешояд за полова мощ. Според природозащитниците това може да се възприеме буквално, а те не бива да се консумират, и пишат протестно писмо - на стр. 4. 
Ралица, като любител на сериала „Столичани в повече“, прочела това писмо и спонтанно решила да осинови белоглавия лешояд и да го кръсти на любимия си герой от филма  отец Григорий.
„Не е чудно, че новопокръстеният лешояд ще носи името на своя вдъхновител. Сърдечни благодарности на Ралица Хес, която е официалният кръстник на птичката божия. 
отец Григорий, лешоядът е обозначен като K4L - двегодишен мъжки, пристигнал от Франция през април 2012 година.
„На 26 май от Румъния се свързаха със „Зелени Балкани“, че са уловили нашия лешояд да се разхожда в района на Черна вода, близо до Констанца - пише в новините на сайта на „Зелени Балкани“. - Както може би знаете, на всяка от крилометките, с които са маркирани нашите птици, има наши телефони, така че ако намери птица, всеки може да се свърже с екипа на „Зелени Балкани“. 
Птицата изглеждала здрава, но отказвала да лети. Нашият екип реагира незабавно и потегли за Румъния, за да вземе лешояда. В понеделник, 4,30 сутринта, Спасителният център за диви животни в Стара Загора прие бедстващия лешояд. 
През август птицата е освободена от адаптационната волиера в Централен Балкан и остава в района до октомври. След това, последвал гостуващи лешояди, K4L намери другата площадка за изкуствено подхранване, поддържана от „Зелени Балкани“, в ПП „Сините камъни“, на около 100 км от мястото си на пускане. Тук лешоядът стана неразделна част от група от 20-23 птици, освободени от Сливен, Котел, Централен Балкан и дори няколко гости от Врачански балкан, Сърбия и Източни Родопи. Последно птицата бе наблюдавана на 20 май. 
Птицата в момента е в Спасителния център в Стара Загора, все още чакаме резултати от пробите, но прегледът установи, че птицата няма фрактури или открити рани, вече се изправя на крака и се храни сама. K4L ще престои под наблюдение, след което отново ще се присъедини към своите приятели в адаптационните волиери в Балкана.
Още по-хубавото е, че K4L намери кръстник и осиновител - Ралица Хес - един верен последовател на шегите Григориеви. Вдъхновена и от историята с яйцето, и окрилена от най-чисти помисли, Ралица откри страничката на Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“ и прегърна нашите идеи и работа!
Средствата, дарени от Ралица, ще ни позволят да поставим предавател на новопокръстения отец Григорий и да проследим следващите му приключения в търсене на лешоядно благополучие!
Хиляди благодарности на Ралица и ще я чакаме да посети своя питомник в Балкана! Надяваме се още хора да последват светлия й пример!
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни