Празник на кратуната в Гостилица, става традиция

<p>Мариана Пенчева За втора поредна година в село Гостилица се
Празник на кратуната в Гостили

Мариана Пенчева За втора поредна година в село Гостилица се проведе Празникът на кратуната, който започва да се превръща в традиция. В продължение на няколко дни жителите на селото можеха да се порадват на причудливите кратуни и техните приложения в НЧ


С чудесна изложба в парламентарно-политически стил впечатли Трифон Теодосиев от село Драгижево, който си тръгна с приза „Почетен кратунчо”. Лицата на политиците усмихваха всеки, който ги погледнеше.


Някъде измежду тях се мъдреше и един автопортрет на твореца.
Празникът на кратуната беше открит от първия в историята почетен кратунчо и председател на партията на кратуните Райчо Лазаров. Организаторите успяха да изненадат всички с торта, от която усмихнато гледаше кратунка, изработена от едва 8-годишната Цветомира, част от ДТГ „Гостиловче”. Децата от групата поздравиха гостите на събитието с няколко народни танца. Духна се и първата свещичка, която подсказваше колко големи са станали кратуните, а и ние покрай тях.
Специален гост на събитието беше Павлинка Градева от село Иваново, която впечатли с майсторлъка си върху кратуните. Нейна беше изложбата от кратуни с изображения на светци. Тя беше придружена от Еленка Дамянова и Емилия Янакиева, също гости от Иваново.
В програмата, по случай празника, с хумористични песни, се включи Групата за изворен фолклор при читалището, която зарадва малки и големи. Участие още взеха Клуб „Художествено слово” и Клубът на ГавраЖията. Изтъчен привкус на програмата придаде презентацията „Светлосенки и кратуни”, която отрази работата на един млад полски артист, сътворяващ лампи от кратуни.
Традиционно няколко дни по-рано, в чест на празника, се проведе и Гостиловската работилница, под надслов „Кратунки с муцунки”. Участниците в нея разкриха талантите си и направиха чудовища, хора, животни и коледни играчки, с което само доказаха, че когато въображението е голямо и желание не липсва, няма граници за изкуството.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни