Потомъкът на първия севлиевски кмет след Освобождението - Симеон Спиридонов, се връща в Севлиево с юбилейна изложба

<p>На 20 август от 17.30 ч. в Художествената галерия „Асен
Потомъкът на първия севлиевски

На 20 август от 17.30 ч. в Художествената галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще се открие юбилейна изложба на Симеон Спиридонов - „70 години живог, 50 години творчество“.

 
Симеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Той е потомък на Христо Спиридонов, който става кмет на Севлиево след Освобождението от Турско робство.
Бъдещият творец прекарва детството и младежките си години в малкото и красиво градче, където събира първите си впечатления от света и се ражда идеята да изрази и открие себе си в изкуството. По време на военната си служба, едва 18-годишен, Симеон Спиридонов публикува първите си творби - рисунки, илюстрации и карикатури. Живописец, график, илюстратор. Носител на Наградата на СБХ за карикатура (1967 г.), награда на Министерството на просветата (1979 г.), награда „Хуан Миро” за живопис (1993 г.). Роден 1944 г. в Севлиево. Завършва специалност Графика и илюстрация в Прага, Чехия. Нарисувал е повече от 2000 карикатури, оформил и илюстрирал над 200 книги, направил е стенописи и фрески в София, Прага, Берлин и др. Организира над 15 самостоятелни изложби в страната и чужбина: Прага, Лисабон, Париж, Мадрид, Лондон и др. Участва в много национални и международни изложби, включително Гранд Пале Салон 1985 г. Негови картини притежават Английската, Японската, Испанската и Шведската кралски колекции, много национални галерии и частни сбирки в страна и чужбина.
Член е на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESKO и на Международната организация за защита на животните. Удостоен е със званието академик на Българската академия за наука и изкуство, включен е в престижната френска класация „100 художници – енциклопедисти на 20-ти век“. Художникът се засели в Радомир през 70-те години на миналия век, по-късно построи къща и се предели в село Дрен. Той бе инициатор за създаване на средно училище по изкуствата в селото, а по-късно и бе инициатор и дарител на художествена галерия в училището.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни