Отборът по хандбал – девойки, на ПМГ представи България в Катар

Препоръчана! Otbor-t-po-handbal-–-devoiki,-na-PMG-predstavi-B-lgariya-v-Katar
Отборът по хандбал – девойки, на ПМГ представи България в Катар

Отборът по хандбал – девойки, на Природоматематическата гимназия „Акад. Ив. Гюзелев“ представи България на Световните ученически игри в Катар. Националните шампионки, повечето от които са състезателки и на хандбален клуб „Бъки“, бяха водени от преподавателите по физическо възпитание и спорт в гимназията Антоанета Андреева и Ясен Симеонов.

Отборът по хандбал – девойки, на Природоматематическата гимназия „Акад. Ив. Гюзелев“ представи България на Световните ученически игри в Катар. Националните шампионки, повечето от които са състезателки и на хандбален клуб „Бъки“, бяха водени от преподавателите по физическо възпитание и спорт в гимназията Антоанета Андреева и Ясен Симеонов. През миналата година те станаха първи на ученическото първенство в България и заслужиха правото да участват в Световните ученически игри, които се проведоха от 21 февруари до 1 март в Катар.
В тях участвали 18 отбора момчета и 18 отбора на девойки от целия свят. Отборите били разпределени в четири групи – две групи по четири отбора и две по пет. Габровските момичета се паднали в група с пет отбора – България, Германия, Турция, Румъния и Израел. В тази група постигнали една победа – над отбора на Израел. След мачовете в тази група, се играли по още три мача за класиране за място. Габровки постигнали още една победа – над Грузия и равен мач с изключително силния отбор на Чехия. В цялостното класиране нашият отбор заел петнадесето място. Според Антоанета Андреева това е едно много добро представяне за българския хандбал. На първо място сред девойките се класирал отборът на Унгария, втори са от Германия и трети – от Дания. Момичетата на победителите превъзхождали нашите физически – били много едри и здрави, а системата им на подготовка - много по-различна от българската. Всички те учат в едно училище и тренират заедно и изграждат отбора си още от първи клас.
Дванадесетте български момичета, както и двамата им ръководители получили сертификати за участие в първенството. В Катарски вестник били публикувани снимки на българския отбор по време на игра. Двата български отбора - габровските момичета и момчета от Горна Оряховица изпъквали с доброто си възпитание. Габровските девойки успели да видят и центъра на града с невероятните небостъргачи, Музея на ислямското изкуство и други забележителности. Единият от дните в първенството бил отделен за представяне на културите на всички участвали държави. Българската маса била най-богата и край нея се събрали най-много зрители. Нашите представители занесли различни сувенири, много мартеници и храни - баница, питка, кебапчета, мед. Българските момчета и момичета, част от които били в народни носии, представили държавата си и като изиграли българско хоро. Състезателите успели да се качат на камила – символът на Катар, да държат на ръката си сокол, а в края на вечерта опитали местните арабски ястия.
Участието в световното спортно събитие обаче щеше да е невъзможно без помощта на спонсорите. Това са „Импулс“, „Подем Габрово“, „Мак“, „Идеал Стандарт Видима“, фирма „Велпа“ - Стражица, магазин ТМТ, „Дочев Инженеринг“, г-жа Николинка Хинкова. Според Антоанета Андреева държавата трябва да намира средства за спокойното участие на своите талантливи деца в международни и световни състезания, а не ръководителите им да се превръщат в притеснени просяци, за да събират пари за скъпото пътуване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни