Обучителен курс "Social Entrepreneurship Training" по програма "Еразъм+" се проведе в местността Уза

Водеща! 	В периода 9-17 октомври, 2017 г. в местността Узана, близо
Обучителен курс "Social Entrepreneurship Training" по програма "Еразъм+" се проведе в местността Уза
В периода 9-17 октомври, 2017 г. в местността Узана, близо до град Габрово, се проведе обучителен курс "Social Entrepreneurship Training" по програма "Еразъм+". В проекта взеха участие 37 младежи от България, Гърция, Естония, Литва, Латвия, Испания, Сърб

Николай Николов

В периода 9-17 октомври, 2017 г. в местността Узана, близо до град Габрово, се проведе обучителен курс "Social Entrepreneurship Training" по програма "Еразъм+". В проекта взеха участие 37 младежи от България, Гърция, Естония, Литва, Латвия, Испания, Сърбия, Македония, Чехия, Полша и Хърватия.

Проектът се фокусира върху връзката между икономическия феномен „Социално предприемачество” и младежката работа, като по този начин подкрепя социалната и професионална реализация на младите хора. Социалното предприемачество е възможност за младежите да намират иновативни решения на значими социални проблеми, да реализират своя потенциал и да утвърждават своята идентичност. То е и един от инструментите за устойчива борба с младежка безработица и социално изключване на младите хора. Проектът засегна теми като: основи на социалното предприемачество, SWOT и PEST-ELD анализ, цикъл на социалната промяна, компетентностен модел на социалния предприемач, разработване на бизнес план и предприемачески идеи и други. 

Целта на проекта бе да подготви младежки работници да прилагат концепцията на социалното предприемачество в своите организации и общности, като развие у тях предприемачески умения и компетенции. Освен това чрез проекта се идентифицира предприемаческия потенциал на хората и организациите, участващи в него, като на участниците бяха представени примери за успешни бизнеси, разработени от млади социални предприемачи. Специален гост и обучител по време на пгроекта беше Мая Донева от "Социалната чайна" във Варна. Другият обучител по време на програмните дейности беше Огнян Гъдуларов от фондация "Учене за промяна". 

По време на проекта участниците посетиха Обществен клуб „Фурна" в Габрово, като се запознаха отблизо с историята и работата на предприятието. Също така бяха на посещение в Дома на хумора и сатирата и Етнографски комплекс "Етър", запознавайки се отблизо с историята и културата на града. 

Очакваните резултати от реализирането на проекта са: повишаване капацитета на организациите за работа с концепцията на социалното предприемачество и приложението му в младежката работа, изграждане на компетенции у младежките работници да бъдат посланици на социалното предприемачество и да подкрепят младите хора, с които работят да развиват предприемаческите си умения в подкрепа на общността, както и разпространение на придобития опит към други млади хора (пряка младежка работа), НПО сектора (работа в мрежа) и Европа като цяло (международни проекти).
Организатор на проекта е Сдружение "Платформа за гражданско образование и обучение" - София, а самият проект е финансиран по програма "Еразъм+" и Център за развитие на човешките ресурси.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни