20 години Детски арт център „Видима“

Водеща! Snezhana-Velcheva
Снежана Велчева

„Отново дойде време да разкажем за нас и да покажем на какво най-добро сме се научили – сподели пред "100 вести" Снежана Велчева, ръководител на Детския арт център „Видима“. - Да се похвалим с успехите и радостите, които ни носят спечелените конкурси и участията в изложби. Нашите малки художници рисуват и опознават света с удивление. Тук те развиват своето креативно мислене, обогатяват светогледа си.  А аз самата се старая да възпитам умение да виждат красотата в себе си,  да обогатя познанието им за изкуството.  Увлекателни и забавни, часовете ги пренасят в атмосфера, наситена с въображение и фантазия, като едновременно с това неусетно и с лекота създаваме едни прекрасни произведения, които  радват всички ни. 

donchev

Изпълнителният директор на „Идеал Стандарт-Видима“ Ярослав Дончев уважи юбилея


    И резултатите не закъсняват. Старанието, съчетано с удоволствие, прекрасната обстановка на ателиетата на Детския център още рано, преди началото на учебната година, ни донесе много награди. Първо, второ, трето място в Националния конкурс „Масленица“, второ място и сребърен медал в Националния конкурс „Свети Трифон Зарезан“, специална награда на директора на Художественото училище „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък; първо второ и трето място в Националния конкурс „Моето семейство“ и още много, много други успехи. Нашите рисунки отново са грейнали на витрините на Министерството на туризма на ул. „Съборна“ в София. Вече за втори път и витрините на тренинг центъра в Севлиево са украсени с нашите творби. Идеята е за всеки сезон и празник там да представяме нашето творчество, за да бъде видяно то от най-много хора. Та нали затова се трудим – за да покажем, че севлиевските деца на Детския арт център са най-талантливи. Гордея се с тях“ – подчерта Снежана Велчева. 
    Вечерта на 30 май 2023 г. беше празнична за Детски арт център «Видима». Центърът откри поредната си годишна изложба с творби на деца, която всъщност не беше традиционната годишна изложба преди 1 юни, а тържество на цветовете и пиршество за очите. Изложбената зала беше препълнена с деца, с техните родители, дошли да открият за пореден път таланта на своите рожби. 
    Да уважат юбилея бяха дошли кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, изпълнителният директор на „Идеал Стандарт-Видима“ Ярослав Дончев, множество севлиевци. Със своето участие в отбелязването на юбилея те показаха признателността си към човека, дал идеята за създаването на Арт центъра – Васил Кънев. Преди 20 години той поканил Снежана Велчева да застане начело на детска художествена школа към галерия „Видима“. Тя приела и започнала да съгражда и утвърждава детската школа. В нея децата не само усвояват тънкостите на художественото творчество, но и участват в множество конкурси. Постепенно за талантливите деца на Детска Арт школа "Видима“ се разчува и те получават покана от председателя на сдружение „Духовно огледало“  Татяна Костадинова да участват в неговите прояви в страната и в чужбина. Така рисунките на децата от Арт център „Видима“ в Севлиево започват да пътуват за изложби по света – в централата на ЮНЕСКО в Париж, в българското посолство в Токио, в църквата „Св. Стефан“ в Истанбул, както и в Рим, в кулоарите на Парламента, в Терминал 2 на летище София. Изложба с рисунки на севлиевските деца има и в културното селище Катара в столицата на Катар Доха, в Италия.
    Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов поздрави директора на центъра Снежана Велчева, възпитаниците на школата и гостите на юбилейното събитие. С благодарност за всичко направено през годините той се обърна към ръководителя на детския Арт-център. 

тората
    „Продължавайте да дарявате децата ни първо с любов, учете ги на красота и изкуство“ – бяха неговите думи. Той благодари и на «Идеал Стандарт-Видима» в лицето на Ярослав Дончев. Фирмата с годините се доказала като най-силния социален партньор на Общината във всички сфери на дейност. Д-р Иван Иванов призова родителите в залата да продължават да водят децата си в Арт-центъра при Снежи, защото «зад тези пъстри картини, освен много талант, се виждат и много успешни бъдещи художници, които ще прославят Севлиево и страната». Кметът пожела здраве, вдъхновение и творчески успехи на малките таланти.
    От своя страна изпълнителният директор на „Идеал Стандарт - Видима“ Ярослав Дончев също изказа благодарност за работата на Снежана Велчева и припомни за една от съвместните инициативи с Община Севлиево, при която художниците на Арт-центъра изрисуваха стените на Детското отделение в севлиевската болница с картини, които помагат на малките пациенти там да оздравяват по-бързо благодарение на силата на детското изкуство.
    Снежана Велчева на свой ред благодари за милите думи и за огромния интерес към юбилейната изложба, за годините на подкрепа и постигнатите успехи на школата по целия свят - плод на дълбокото разбиране и грижа към изкуството в Севлиево. «Заради децата ви, аз искам да сме от най-добрите. А за да се докажеш, трябва да се участва в множество изяви», каза тя и припомни, че първият пробив на школата е била изложбата в Народното събрание по покана на министъра на културата Вежди Рашидов. Това отваря вратите за многобройните следващи изложби - във Виена, ЮНЕСКО, Токио, Братислава, Франкфурт, Виетнам, Будапеща, Барселона, Китай и много други.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни