„Габровски гласчета“ с 6 златни медала от Балкански форум

R-kovoditelkata-Stefka-Stoeva-e-gorda-s-s-svoite--Gabrovski-glascheta-
Ръководителката Стефка Стоева е горда със своите "Габровски гласчета"
Шест златни медала са завоювали децата от ДФФ „Габровски гласчета“ на XI Балкански шампионат по фолклор „Еврофолк - Жива вода 2023“, който се провежда от 1 до 5 юни в град Хисаря под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали EAFF.

Продуцент е Euro Folk Academy. „Участваха 150 състава - групови и индивидуални от цяла България. Шампионатът се проведе в тяхното много голямо и хубаво читалище „Иван Вазов“. Журито бе в състав: д-р Наталия Рашкова, етномузиколог и доцент по фолклористика, маестро Георги Янев, музикален специалист и хоров диригент, хореографа Халваджиев и Нуцова, етнолог и програмен директор на ТВ „Еврофолк“. Звучаха изпълнители от различни фолклорни области. Това беше интересно за моите деца, защото на такива форуми те могат да чуят не само Северняшката песен от нашия регион, но и много други. Дори бях впечатлена от носии от Родопския край, които до този момент не бях виждала.Нашето участие беше хорово преди обед, а в ранния след обед бяха индувидуалните участници. Децата изпълниха акапелно, тригласно песента „Пасал Димо“, обработка на Петър Льондев и хороводната китка „Мари бульо“, която те много обичат. 
Награждаването беше много вълнуващо. Номинираните бяха на сцената.
Беше голяма радост от спечелените много награди: шестте златни медала са за Пресияна Христова, Кристина Топалова, Анастасия Плачкова, Гала Савчева, Габриела и Боян Борисови, квартета в състав: Мария Киринова, Габриела Павловска, Гала Савчева, Анастасия Плачкова. Два сребърни медала зарадваха Йоана Ненова и Вивиан Власова. 
Горди сме, че всички индивидуални изпълнители и квартета имат отличия. Освен това ДФФ „Габровски гласчета“ (15 певци) завоюва медал „Златен Орфей“ от деветте номинации на шампионата.
Вълнуващ момент бе и получаване на Голямата награда на ТВ „Евроком“ - професионален аудио и видео запис. Децата са щастливи от този голям подарък - ще звучат в национален ефир.
Всички те заслужиха аплодисментите на залата. Уча децата - да се радват на успехите на другите деца. Така и фолклора живее.
Щастлива бях и много горда от специалната грамота за пет от индивидуалните изпълнители „Откритие на шампионата“, сподели развълнувана ръководителката на „Габровски гласчета“, Стефка Стоева.
Месец юни продължава да донася нови и нови награди, все ново и ново признание за труда и възможностите на децата от „Габровски гласчета“ при Народно читалище „Габрово 2002“ . Множат се призовете с всяко участие на фестивали и конкурси по фолклор. 
Идва участието в Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” на 10-11 юни. НФФ е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал в село Арбанаси през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Сега инициативата за възстановяването на фестивала е на Община Велико Търново. Авторитетно жури от факултет „Музика“ на ВТУ и народната певица Светла Караджова от квартет „Славей“ са класирали участниците в НФФ „Насред Мегдана в Арбанаси“.
„Габровски гласчета“ участват на него за втори път след пауза от пандемията и се завръщат със: специален приз, парична награда от 120 лева, на кмета на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панев.
 „Признание, по-голямо от първо място - отбелязва усмихната Стефка Стоева, както и с друга специална награда на Народно читалище „Иларион Драгостинов 1897“ с. Арбанаси за Пресиана Христова. Идва и трета награда - Диплом за „институция с най-голям брой формации“, която е присъдена на НЧ „Габрово 2002“. 
Специални награди са получили на „Панаири и фестивали“ ЕООД - Вивиан Власова и Анастасия Плачкова.
Децата даряват наградата на Община - Велико Търново за лечението на Симона Пенковска, 3 г.
Малките певци от „Габровски гласчета“ с ръководител Стефка Стоева са разпознаваеми участници с неспирни постижения от национални фолклорни фестивали, спечелили уважението на жури и участници. Възможност за популяризиране и съхранение на българското фолклорното песенно богатство.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни