Новият областен управител свика първата работна среща - за наводненията и щетите

	Новият областен управител на Габровска област Лиляна Хранова проведе първата
Новият областен управител свик
Новият областен управител на Габровска област Лиляна Хранова проведе първата си работна среща за щетите, предизвикани на територията на областта от проливните дъждове това лято.

На срещата присъстваха още бившият областен управител Николай Григоров, зам.-областният Ценка Йонкова, представители на общините, Областна дирекция на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Бяха докладвани проблеми, възникнали след обилните валежи на 6 и 7 септември, както и ситуацията около възстановителните работи на щетите от предишните наводнения в областта.
Оказа се, че най-засегната от последните проливни дъждове е община Севлиево. Припомняме, че над 100 къщи в село Горна Росица бяха наводнени.
Участниците в срещата стигнаха до решението, че за преодоляване на проблема с наводненията е необходимо навременното почистване на речните корита и отдаването на потенциално опасните язовири на концесия с оглед доброто им стопанисване.
„По отношение на реките общините Габрово и Трявна постигнаха много през последните години, изчиствайки речните корита в урбанизираните територии и изграждайки подпорни и укрепителни стени по бреговете - отчете комисар Русинов, директор на РД на ПБЗН. - Проблемни обаче остават деретата. Поради липса на средства общините изпитват трудности и при изпълнение на предписанията за безопасност на язовирите. Необходимо е да се преработят областният и общинските планове за защита при бедствия в частта „Aнализ на риска от наводнения”, както и да бъдат детайлно разписани стандартни оперативни процедури в случай на бедствие“ - бяха направените препоръки от него по време на първата работна среща на новия областен управител Лиляна Хранова.
Съвсем делово по време на срещата бившият областен управител Николай Григоров предаде управлението на Хранова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни