Николай Сираков: “Трябва да решим кой път да изберем, за да стане Габрово с повече жители и по-висок стандарт”

Демографският проблем на Габрово е един от сериозните, които тревожат
Николай Сираков: “Трябва да ре
Демографският проблем на Габрово е един от сериозните, които тревожат габровци. Затова неотдавна общинският съветник Николай Данчев препоръча да се проведе специална сесия на тази тема. По този повод Община Габрово и ОбС организират публични дебати по дем

В тях участват доц. д-р Йордан Калчев и доц. д-р Александър Цветков – специалисти с опит в социално-демографските изследвания. Участие ще вземат представители на бизнеса, неправителствени, синдикални и младежки организации, ръководители на държавни структури и учебни заведения, народни представители и други.
Каква е целта на дискусията и какво се цели с нея, коментира за „100 вести“ председателят на ОбС Николай Сираков.
- Г-н Сираков, какво се очаква от тази дискусия?
- Има теми, които са злободневни. Теми, които са важни за територията на един град. Една от тях е за демографското развитие  на общините. Много често в последно време се говори за демографски кризи и проблеми. Но аз не знам дали това е криза и проблем, затова ще го наричам демографско развитие. То може да върви нагоре и населението да се увеличава, а може да върви надолу и то да намалява. Но кое е добре, ние не можем да кажем, защото в един период от време демографското развитие нагоре може да е добро за един град.
Но демографското развитие надолу също да е добро за един град. Така че темата за демографското развитие е много важна, особено когато живеем в един глобален свят и тук България не е изолиран случай, сред останалите държави в Европейския съюз. Просто навсякъде се наблюдава такава тенденция. 
Младите хора днес са мобилни. Те се чувстват граждани на света. Те пътуват постоянно. Желаят да живеят на много места и да сменят много места. Така че това, което се случва, е нормално и характерно за целия свят. Като основен акцент на дискусията ще бъде да се обединим върху отговора на въпроса: „Какво Габрово искаме - град, в който живеят повече хора или по-висок стандарт?“
- Защо е важен този въпрос и не може ли и двете неща да съществуват заедно?
- Могат, но трябва да решим първо дали искаме да бъдем град с висок стандарт и после да привличаме повече хора или да привличаме повече хора и след това да вдигаме стандарта.
Ако към момента смятаме, че в Габрово населението намалява, което е факт, и не сме удовлетворени от стандарта, който имаме в момента, и искаме да сме град с по-висок стандарт и повече жители, по кой път да стигнем дотам?
- Кой трябва да реши този проблем и как?
- Мерките, които биха могли да се вземат, не могат да се опишат в оперативен план, който може да се изпълни от която и да е местна власт, защото демографското развитие е процес, който се случва от десетилетия. 
Ние живеем в момента в свят, в който младите хора са изключително мобилни. Още повече за България, за която през последното десетилетие се отвориха границите, младите хора в момента от първи клас изучават чужди езици. 
Да не  говорим, че някои от малки проговарят на два-три езика, защото родителите им говорят на няколко езика. Редно е да знаем как нашият град съществува в такава среда. Има ли смисъл да милеем по стари модели и да искаме да закотвяме младите в Габрово и да не излизат никъде? 
Искаме ли в същото време да привличаме млади хора и габровци отворени ли са към чуждите хора, които идват тук, за да изявят своя си талант? И в същото време готови ли сме да се включим в поток на движение, в който един град може да е с много жители. 
Но тук става въпрос за един изключително интензивен поток, при който хората идват и си отиват, идват и си отиват, докато една част от тях започват да остават. Това са едни отговори, които ние би трябвало да си поставим и да разискваме, затова ми се иска да направим тези дебати. Затова сме поканили и двамата  специалисти по социално-демографските въпроси, правили са изследвания и са участвали в изследвания на различни институции.
Ще изложим фактите такива, каквато са за момента в Габрово и да се опитаме да поразсъждаваме какви са демографските процеси. Защото има някои процеси, които са текли през много десетилетия и ние просто не сме знаели за тях или просто не сме им обръщали внимание. И тези процеси дават своите плодове сега. Така че е хубаво да знаем как се случва демографското развитие, да разгледаме фактите за Габрово и да потърсим отговор на въпроса по кой път искаме да се превърнем в град с висок стандарт и повече население. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни