НГФ е подкрепил 4 проекта за 2 млн. лева в областта

Националният гаранционен фонд е подкрепил 4 проекта за 2 млн.
НГФ е подкрепил 4 проекта за 2
Националният гаранционен фонд е подкрепил 4 проекта за 2 млн. лева, реализирани в Габровска област по Програмата за развитие на селските райони – три са за оборудване на животновъдни ферми и една за пилчарник.

Това съобщи Борислав Богданов, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти“ във фонда, по време на срещата на бенефициентите от областта, чиито проекти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите“ и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ на ПРСР са одобрени за финансиране. Те бяха запознати с подробности как биха могли да се възползват от Националния гаранционен фонд. Той е създаден през 2008 г. за подпомагане достъпа до финансиране на малки и средни предприятия. Според Богданов до момента е работено по четири схеми. Едната е приключена през 2012 г. и по нея са гарантирани 390 млн. лева кредити за 2325 малки и средни предприятия в селското стопанство на страната. В момента са активни две схеми по ПРСР и по Рибарство. „Подписали сме вече договор с 10 банки, очакваме да подпишем с още три за осигуряване капитал на гаранционния фонд, чрез който да се подпомага достъпа до финансиране на МСП – обясни Борислав Богданов. - По него могат да се гарантират както инвестиционни, така и оборотни кредити.“ 
По схемата за периода 2014-2015 г. НГФ гарантира за 360 млн. лева, а по мерки 121, 122 и 123 на фонда може да гарантираме оставащите проекти. В момента по ПРСР има одобрени проекти за около милиард и половина лева, които чакат да се реализират и за всички фондът има готовност да гарантира и да съдейства достъпа за финансирането им.
Според изнесените по време на информационната среща данни до края на 2014 г. са реализирани 92 млн. кредити, които към днешна дата са достигнали до 109 млн. за 260 предприятия по ПРСР, а за развитие на сектор рибарство са гарантирани 18 млн. лева за 18 предприятия. В новата програма, която стартира от 25 март, могат да се включат проекти, които не са били гарантирани по старата схема и те главно са свързани с местните инициативни групи.
Днес представителите на Националния гаранционен фонд ще се срещнат със селскостопански производители от Трявна.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни