Небойша Кръстич: „Ще открием българо-сръбски бизнес офис в Ниш, теренът вече е определен”

„Ще открием в Ниш българо-сръбски бизнес офис, за който вече
Небойша Кръстич: „Ще открием б
„Ще открием в Ниш българо-сръбски бизнес офис, за който вече сме определили подходящ терен“ – заяви пред габровските предприемачи Небойша Кръстич, кмет на най-голямата община в сръбския град Ниш – Медиана.

авители на 4 водещи компании от града, със Зоран Стоянович, председател на местната Скупщина, с директора за ресурсното осигуряване на Община Медиана Драган Милосовлевич и председателя на Спортния съюз на Ниш Миролюб Кристич се срещнаха вчера със Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово, по чиято покана са в България. Гостуването на сръбската делегация е първата делова проява на създаденото в началото на годината бизнес сдружение в нашия град. 
„Целта на нашето първо пребиваване освен опознавателна е и да станем свидетели на първите бизнес сделки, които ще се родят тук – заяви още Небойша Кръстич. - Бъдещите индустриални взаимоотношения биха могли да подобрят качеството на живот в двете общини чрез разширяване бизнеса на деловите хора от двете държави.“ Според него задълбочаването на взаимоотношенията между бизнеса от двата града би могло да активизира туристическия поток от Сърбия към България и обратно. Той съобщи, че в града им ежегодно гостуват между 500 и 100 туристи. Кметът на Медиана счита, че биха могли да почерпят опит от Габрово и в положителната, и в отрицателна посока от работата ни по проекти  след приемането на България за член на Европейския съюз. 
„Нашето желание е да осъществим близко сътрудничество и да разработваме съвместни проекти“ – сподели Миролюб Кристич. Според него е важно организирането на единна база данни, чрез която да бъдат представени в съвместен интернет портал всички исторически, културни, туристически, индустриални и други обекти, за да бъде улеснена комуникацията между гражданите на двете общини – сръбската и българската, както и да могат да се подпомагат те взаимно с информация при необходимост. В знак на приятелство Небойша Кръстич връчи на председателя на Сдружението на работодателите и индустриалците Мариян Костадинов картина от Ниш с преминаващата през града река Нишава (на снимката).
В непринудена обстановка сръбският и габровският бизнес представиха взаимно своите възможности, при което стана ясно, че е налице поле за разширяване на влиянието на компаниите в двете държави, както и за взаимнодействие при намиране на суровини и нови пазари.
В следобедните часове деловите мъже от Сърбия посетиха фирмите МАК, АМК, „Течи“ и „СИМ-Кольо Йорджев“.
На среща в Община Габрово на заместник-кмета Нела Рачевиц с Небойша Кръстич, Зоран Стоянович и Драган Милосовлевич е постигната договореност за обмяна на опит по отношение разработването на европроекти във връзка с бъдещото членство на Сърбия в Европейския съюз. Според г-жа Рачевиц е възможно още през септември Община Габрово да кандидатства с проект по „Европа за гражданите“, за да могат представителите на общинската администрация на община Медиана в Ниш да гостуват на габровци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни