Министър Стойнев: “За мен е гордост да съм в предприятие с производство, развойна дейност и инженеринг”

Министър Драгомир Стойнев посети вчера габровския филиал на германската компания
Министър Стойнев: “За мен е го
Министър Драгомир Стойнев посети вчера габровския филиал на германската компания АМК. „За мен е гордост, когато посещавам предприятие, в което освен производство има развойна дейност и инженеринг“, заяви министърът.

Той подчерта, че гордост за всяка икономика е, когато млади хора се връщат от чужбина, за да работят в предприятия като АМК. „Още повече, че габровският филиал е единственият, който германският холдинг е открил в чужбина именно в Габрово и който реално извършва производство. 
Затова за нас е важно подобни предприятия да бъдат подкрепяни, тъй като е важен икономическият растеж, а без машиностроене, без високи технолбогии, без развойна дейност и инженеринг ние няма как да имам устойчив икономически растеж“ - отсече министърът. Управителят на АМК в Габрово инж. Стефан Деевски заяви, че е поискал от министъра правителството да обърне сериозно внимание на развойно-внедрителската дейност в страната и фондовете да бъдат насочени към тях, за да може в България да правим машиностроене за нуждите на българската държава и за експорт.
Освен АМК министърът на икономиката и енергетиката посети заводите за керамика и санитарна арматура „Идеал Стандарт-Видима“ в Севлиево и текстилната компания МАК в Габрово. Той огледа и първата държавна административна 13-етажна сграда с фотоволтаична фасада, реализирана по проект „Зелени инвестиции за енергийна ефективност“.
Пред журналисти министър Стойнев пожела да коментира внесеното в прокуратурата искане за проверка на инвестиционния проект за изграждане на „Гарадере“ от Реформаторския блок. „Желанието ми е прокуратурата бързо да излезе с решение по казуса „Карадере“ и аз нямам никакви притеснения за това – заяви той. - Не бива да се забравя, че в Министерството на икономиката и енергетиката в момента се разглеждат 33 сертификата на обща стойност 2,2 милиарда лева, като между тях са и документи за изграждането на бъдещи 6 завода на територията на Република България.“ Министърът заяви още, че за него е важно в държавата да има инвестиции, които да създават работни места. Той подчерта, че българското правителство ще подкрепи всяко инвестиционно намерение – българско или чуждестранно, което спазва закона. „Аз разбирам и Реформаторския блок – в момента сме в предизборна кампания, те трябва да убедят своите съмишленици, членовете на ДСБ, да гласуват за г-жа Кунева – заяви още Драгомир Стойнев. - Това е наистина техен проблем, за мен е важно България да се развива, да има устойчив икономически растеж и по-малко хора да са без работа. А проектът „Карадере“ все още е само едно инвестиционно намерение, което предстои да извърви дългия път по оценка на въздействието върху околната среда, да се спази Закона за биологичното разнообразие. А там няма нито машини, нито цимент, нито работници, нито пък държавата ще изгражда инфраструктурата. Затова желанието ми наистина е прокуратурата бързо да излезе с решение по този казус.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни