Минчо Минчев и Майсторски клас свириха с Габровски камерен оркестър

<p>Много очакван бе традиционният концерт на Минчо Минчев и неговите
Минчо Минчев и Майсторски клас

Много очакван бе традиционният концерт на Минчо Минчев и неговите възпитаници от международния майсторски клас. Този път маестро Минчо Минчев участва като солист на Камерния оркестър и със своите студенти.

В програмата са концерти за четири цигулки и оркестър от Антонио Вивалди, Петер Брайнер - Кончерто гросо по теми на „Бийтълс“, Карл Джинкинс – Кончерто гросо „Паладио“. Между напрегнатите минути на репетиция маестро Минчев сподели, че надграждането с неговите възпитаници върви с „труд, с голямо желание, с целия устрем на човек да получи и достави удоволствие с музиката. Страшно много съм благодарен на Иван Стоянов за участието в Дните на фестивала, за това, което прави за музиката и културта на този град. Той е човек, който живее с това, което прави. Класът, с който работя, е от около 16 млади музиканти, които тази година се подготвят две седмици в Приморско. Исках всички да усетят удоволствието да се свири такава музика...“.
Потвърди го Николау Рачев. Той е втора година студент на проф. Минчо Минчев в университета „Фолфганг“ в град Есен, Германия, и участва в летния майсторски клас на маестро Минчев в България. Неговите родители са музиканти. Ина Пенчева е пианистка от Габрово, Евгени Рачев е цигулар от Варна, които повече от две десетилетия живеят в Бразилия. В Габрово вече гостува камерният ансамбъл „Солистас“ от Бразилия, чийто вдъхновител е бащата Евгени Рачев.
Николау свири за втори път с участниците от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, които имаха изява на фестивала „Аполония“ в Созопол. „Безкрайно съм доволен, че съм ученик на проф. Минчо Минчев в Германия и в Приморско. В Есен всички студенти свирим в университетския оркестър. Израстваме в техническо и музикално отношение. Свирим и музика от български композитори – Владигеров, Христосков. Тук, на морето, всеки ден имаме уроци. Репертоарът се увеличава. Занимаваме се усилено. В Габрово гостуваме с различна програма от Созопол. Всички имаме солови изпълнения. Моето соло е Концерт № 9 от Вивалди. Заедно с проф. Минчев свирим и четирите концерта за четири цигулки. На финала звучи Концерт № 10, където сме в квартет с проф. Минчев.
С удоволствие идвам в Габрово. Тук са моите баба и дядо - Пенка и Петър Пенчеви. Щастлив съм от срещата с тях. Много ми се радват. В Габрово се чувствам в семейство, като у дома.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни