Мая Колева - директор на училище „Неофит Рилски“ - Габрово: Законът за образованието е добър, важно е как ще се приложи на практика

Maya-Koleva---direktor-na-Neofit-Rilski
Мая Колева - директор на Неофит Рилски

Проектът за Закон за предучилищното и училищно образование, който трябва да замени остарелия Закон за народната просвета, се дискутира широко в училищните среди.

Някои учители вече изразиха протестите срещу някои клаузи, други пък одобряват закона и смятат, че той е много необходим. Директорът на училище „Неофит Рилски“ Мая Колева коментира отделни постулати в закона и вижда повече положителни за училището текстове отколкото достойни за възражения. Законът е добър, подробен, изготвен с мисъл, е изводът на Мая Колева. Но според нея е важно как той ще бъде приложен на практика.

...

- Г-жо Колева, разбрах, че сте проучила подробно съдържанието на закона, който е доста страници. Защо, според Вас, трябва да има промени в училищното образование и какви са достойнствата му?
- Налагат се промени, тъй като Законът за народната просвета е от 1991 година. Разбира се, има доста промени през годините, към него има и Правилник за приложението му. Но все пак са минали 25 години, има развитие в образованието и новости, които трябва да бъдат отчетени. Новият закон отдавна се очакваше, а сега се обсъжда. В него има много положителни неща и след въвеждането му вече доста проблеми ще намерят своята регламентация. Какво положително виждам? Първо, това са степените на училищно образование – основно образование ще се завършва в седми клас. В нашето училище отдавна е така и ние нямаме осми клас от години. В много малко основни училища вече има осми клас, тъй като и предучилищната подготовка стана задължителна. Децата идват много подготвени в първи клас – идват научени да четат и пишат. Затова смятам, че е нормално в седми клас да завърши основното образование.
- Ваши колеги се обявиха против ранното профилиране на образованието и прием в гимназиите на деца след четвърти клас. Но в закона е предвидено профилиране в различни области в рамките на основните училища?
- Да. Така аз си представям училището на бъдещето – всяко основно училище ще може да има собствен облик. Това е заложено в новия закон. Според член 74 „в процеса на училищно образование могат да се изучават учебни предмети от областта на глобалното, гражданското, здравното, интеркултурното образование, предприемачеството и програмирането, учебни предмети, които формират национално самочувствие и патриотичен дух сред децата, които разширяват и допълват съдържание, което присъства интегрирано в други учебни предмети“. Както и, че в процеса на училищното образование може да се изучава учебният предмет „Религия“. Всичко това, разбира се, е в областта на свободноизбираемата подготовка, но досега такива дисциплини се изучаваха под формата на клубове и извънкласни форми. Затова ние участвахме в проекти, за да можем да предложим такива форми и извънкласни дейности, които развиват интересите на учениците.
След приемането на закона би било добре всяко училище да определи какви специалисти и база има и всяко училище да има свой собствен облик според изучаваните предмети.
- Какво е предвидено в закона за децата със специални образователни потребности и надарените деца?
- В новия закон са регламентирани доста неща, свързани с обучението на децата със специални образователни потребности. Регламентирани са различни форми на обучение, които ще бъдат предлагани. Дадени са нови възможности както за децата със специални образователни потребности, така и за даровитите деца. Освен дневна, вечерна, задочна, индивидуална, самостоятелна форма, които ги имаше и досега, сега е заложена и комбинираната форма на обучение. От три години ние предлагаме комбинирана форма на обучение, без да е била законово регламентирана, при едно дете със специални образователни потребности. Детето работи по индивидуален учебен план по някои учебни предмети, а по останалите работи заедно със съучениците си в учебната среда.
Индивидуалната форма в стария закон предвижда обучение в домашни условия, но ние предложихме на родителите и часовете за индивидуална форма на обучение се провеждаха тук, в училище. На детето се даваше и възможност с родителя да влиза в часове заедно с класа, което се оказа изключително положително за него и ние имаме много високи резултати с това дете. Но имахме съдействието на родителите. Ето, сега това е регламентирано в новия закон - индивидуалните часове се провеждат в училище и само ако детето има заболяване, което не му позволява да идва в училище, тогава се провеждат при домашни условия. В закона има и доста възможности за даровитите деца. Те могат да бъдат също на индивидуална подготовка, за да могат по-бързо да се развиват. Така че този закон осигурява подходящо обучение за всички деца, защитава интересите на всички ученици. Законът е много обемен и всяко нещо е разгледано детайлно, след като е добре обмислено.
- Остава ли външното оценяване на учениците?
- Да, външното оценяване остава. То е независимо и така може да се направи независима оценка на подготовката на учениците. Сега сред колегите много се коментира оценяването от първи до трети клас. В закона се предвижда в този период да не се поставят количествени оценки, а това да става в четвърти клас, когато следва и външно оценяване. Според някои колеги оценките са за мотивация на учениците и премахването им може да доведе до демотивиране. Коментира се и това, че ученик от началния етап продължава в следващия клас независимо от слабите годишни оценки. Но пък за това се предвижда допълнителна подготовка и допълнителни индивидуални планове за работа с всеки ученик. Ние и в момента правим това. С ученици, които имат слаби оценки, се работи допълнително. Създаваме индивидуална програма по предметите, по които ученикът изостава, правим допълнителни консултации, включваме и педагогическия съветник, работим по проекти само с изоставащи или с даровити деца с постижения. Но сега това вече е регламентирано в закона как да става. В закона има и една много положителна мярка, която е против отпадането на децата от училище. Регламентирано е, че ученикът се отписва, когато се премества в друго училище, когато се обучава в дневна, вечерна, комбинирана форма и не посещава училище по неуважителни причини за период, по-дълъг от два месеца. Когато се обучава в дистанционна, индивидуална и не се яви да положи изпитите. Когато детето е в задължителна училищна възраст, тук са предвидени мерки да бъдат санкционирани родителите.
Предвидени са и много мерки, за да не се стигне до отпадане на учениците. Ще има например „обща подкрепа за личностното развитие на децата и учениците“, за която в закона има цял раздел, в който са предвидени мерки за подпомагане на деца, при които има опасност да отпаднат от училище. Задължително с тях работят психолог и педагогически съветник, логопед. Общата подкрепа включва екипната работа между учителите, допълнително обучение по учебни предмети, допълнителни модули за деца, които не владеят български език, консултации, кариерно ориентиране и т. н. Всичко това ще бъде събрано в една програма за децата, които се нуждаят от такава обща подкрепа. Програмите ще бъдат утвърждавани от Педагогическия съвет и ще ги има във всяко училище. Много важно е, че в плана за подкрепа може да бъде определен и помощник на учителя. Ще има отделен държавен образователен стандарт за приобщаващо образование, където ще бъдат регламентирани тези помощници. Но в Европа и по света учителите са само една част от персонала на училището. Голяма част от него са помощниците на учителя - възпитатели, помощник-възпитатели, психолози, педагогически съветници... Това ще се случи и при нас, но за това трябва да се предвиди и финансиране. Помощниците на учителя определено ще помогнат да се работи допълнително с някои от децата. Ако има такъв човек например, той може да поеме отстраненото от час дете и да работи с него, докато учителят продължава часа с останалите ученици. Така ще отпадне стресът на преподавателите в учебния час, защото като се случи нещо, веднага ще има начин за реагиране.
- А какви наказания са предвидени за нарушителите на училищния ред и дисциплина?
- В закона е регламентирана и работата с проблемните ученици, които имат нарушения на дисциплината. Проблемите ще се изясняват с обсъждане между ученика и класния ръководители, с използване на посредник за решаване на конфликт в училище, консултиране от педагог или психолог, създаване на условия за включване в група за повишаване на социалните умения... Много мерки са предвидени. Има промяна и в санкциите за учениците. Преди имаше санкция труд в полза на училището, която беше много неправилна според мен. Не може да наказваш едно дете с труд, трудът не бива да се възприема като наказание. Сега това наказание е отпаднало.
- Една от критиките към днешното училище е липсата на строги наказания за учениците.
- Напротив - има ги санкциите. Регламентирани са забележка, предупреждение за преместване и преместване в друга паралелка. Но тук по-скоро е много важна превантивната работа с децата и подкрепящата среда, която се организира за детето. Много е лесно да се отървеш от едно дете и да го накажеш с преместване в друго училище. По-трудно е, когато работим с него и виждаме, че постигаме резултати - в това е ролята на педагога и възпитателя. Но за това е необходим допълнителен персонал и финансиране на тези дейности. Малко спорен е сред колегите моментът, че за началния етап на обучение няма предвидени такива санкции. И в началната степен има деца, които нарушават дисциплината. Не във всички случаи наказанието е най-добрата мярка, но доста деца го приемат сериозно и от него има резултат. В закона е посочено, че децата със специални образователни потребности не могат да бъдат наказвани, когато поведението им е резултат от увреждане.
- А има ли предвидени в закона клаузи и за отговорността на родителите?
- Доста неща има предвидени и за родителите. Например едно от новите неща е средство за комуникация с родителите да е електронната поща, да има електронен дневник на паралелката. Ние имахме електронни дневници, но се оказа, че родителите не проявяват интерес към тях, тъй като учениците ни са малки и родителите идват всеки ден в училище, контактуват постоянно с учителя и не се абонират за електронните дневници, за да видят оценките и отсъствията. Но и предвиденият електронен дневник трябва да бъде обвързан с финансовите възможности на училището, защото всеки един класен ръководител трябва да има лаптоп. Ние имаме два компютърни кабинета и библиотека, където може да се работи, но... В закона е регламентирано, че родителите са длъжни да се явяват в училище след покана от директор, учител или друг педагогически специалист в подходящо време. В много случаи родителите не могат да дойдат, контактуваме си само по телефона, но е много важен личният контакт.
Много голямо място в закона е отделено за квалификацията на учителите. Ще има атестиране на 4 години на учителите и на директорите, а на 5 години – атестиране и на училището. Затова е много важно педагогическите специалисти постоянно да повишават квалификацията си.
От известно време това се прави и сега, защото в бюджета на училището 0,8% се отделят задължително за квалификация, но ние даваме много допълнителни средства, провеждаме и безплатни квалификации с педагозите. Въпросът е, че не винаги квалификацията е обвързана с броя часове. Докато сега в закона са посочени задължително 16 академични часа на година за всеки един преподавател да повишава квалификацията си. Друго ново е въвеждането на портфолио на педагогическия специалист, което е много важно за мен, тъй като дава възможност за самооценка на самия преподавател. Атестирането, свързано с кариерното развитие, ще бъде обвързано и със заплащането. А в комисията за атестиране ще се включва задължително представител на Обществения съвет. Това също е нещо ново и добро за гражданския контрол – в Обществения съвет влизат представители на родителите, на Общината, на бизнеса... Така ще се види кои са училищата, които работят добре, и те да бъдат стимулирани. Нови правомощия има и Педагогическият съвет. Той приема включително и програма за превенция на ранното напускане на училище, програма за предоставяне на равни възможности и приобщаване на децата и учениците, предлага разкриване на занимания по интереси и т. н... Отделна глава в закона има и за управление на качеството, за инспектирането и оценяването.
- Много учители бяха против това да бъдат оценявани от родителите и учениците, защото оценките ще са субективни. Включват ли се те в оценяването според новия закон?
- Аз мисля, че притесненията са излишни, защото Общественият съвет, който ще бъде създаден, ще участва във формирането на малка част от тази оценка. Може би чрез някакво анкетиране. Самият учител ще бъде оценяван от комисия, след това има предвидено и инспектиране на училищата от Националния инспекторат по образованието. Добре, че оценките ще бъдат обвързани с финансирането, защото училището, което работи добре, ще влага средствата си там, където прецени самият педагогически колектив. Когато училището не постига добри резултати, на него ще му бъде препоръчвано къде да насочи усилията си. Сега при делегираните бюджети повечето от средствата отиват най-вече за работните заплати, много рядко може да се инвестира в базата, в извънкласни дейности. Изключително малко са средствата за извънкласни дейности. Не мисля, че ще се повишат кой знае колко, но парите трябва да бъдат правилно насочени и това е идеята на този закон.
- Най-критикуван сега при недостига на ученици е начинът на финансиране - парите следват ученика. Има ли шанс да бъде променен?
- В закона стандартът отново е определен на брой ученици. Но аз например мисля, че това е правилно и не го казвам от позицията на директор на училище с много ученици – 390. Това е висок брой за нашия град и ние сме на второ място сред основните училища, след училище „Св. Св. Кирил и Методий“.
Броят на учениците зависи и от самия педагогически колектив и начина, по който се управлява училището, а не само от средствата. Нашите училища са санирани почти всичките, направиха се много добри ремонти навсякъде, но има и ремонтирани училища с малко ученици. Трябва да се стимулират училища, които работят добре и имат повече ученици точно затова. Родителите си записват децата, където пожелаят, в което училище поискат и това е правилното, демократичното. Не можем да им регламентираме райони, в които те не харесват училището. Затова е правилно стандартът и броят на учениците да формират компонентите от формулата за разпределение на средствата. И делегираният бюджет отдавна доказа, че има развитие. Аз се запознах с директори на училища в София, които имат най-голям брой ученици. Защо? Защото там се работи добре, те имат много извънкласни форми, свободно избираема подготовка. Всяко училище се е профилирало в дадена насока, макар че е основно. И родителите избират: „Тук има повече чужди езици, ще запиша детето си тук“. Значи ръководството на училището е намерило начин то да се развива добре. Родителите искат детето им да има развитие, да участва в състезания, в конкурси, да развива възможностите – дали в музикална насока или в спорта... Но за да са малко учениците в някои училища, има причина и тя не е само в демографския срив.
В закона са предвидени средства и за подпомагане на равния достъп за подкрепа и личностно развитие. Освен стипендии, транспорт, целодневна организация, са предвидени дейности, свързани с общата подкрепа за личностно развитие на децата, дейности, свързани с ученическия отдих и спорт, училищни програми за превенция на отпадането ще се финансират, подкрепа на деца с изявени дарби, дейности за повишаване на обхвата и равния достъп до образование... Ето, това е новото в закона, това са допълнителни средства, които ще бъдат дадени на училищата. Предвижда се да се стимулират детските градини и училищата с високи образователни резултати по тяхна преценка с допълнително финансиране на дейностите или за поощряване на педагогическите специалисти. Това отдавна трябваше да е така. Училища, в които учителите работят добре, с повече ученици, трябва да бъдат заплатени по-добре. А детските градини и училищата с по-ниски образователни резултати ще получават средства целево – за реализиране на програми или отделни мерки за повишаване на образователните резултати. Ето, това е важното – че парите ще бъдат давани за това, което трябва.
- Ако решим да обобщим, как бихте определили закона?
- За този закон може да се говори с часове. Има колеги, които имат някои опасения, особено за оценяването им. Всички се притесняват как ще бъдат оценени. Учителите са много докачливи на тази тема. Защото те работят добре, със сърце и душа и искат да бъдат правилно оценени. Затова оценяването трябва да стане от хора, които са компетентни и добронамерени. Но и ние трябва да бъдем толерантни и да признаем тези, които работят добре. А за закона – той е добре обмислен, сега е важно как ще се приложи на практика.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни