Лиляна Русанова: „С международни проекти нашите студенти получават по-широки перспективи“

Препоръчана! 	По нови международни проекти по програма „Еразъм“ ще работи Техническият
Лиляна Русанова: „С международни проекти нашите студенти получават по-широки перспективи“

По нови международни проекти по програма „Еразъм“ ще работи Техническият университет в Габрово и през тази академична година. Два от тях стартират сега, а един продължава от миналата година. Освен това във ВУЗ-а продължават сътрудничеството със свои парт

НАДЕЖДА ТИХОВА
По нови международни проекти по програма „Еразъм“ ще работи Техническият университет в Габрово и през тази академична година. Два от тях стартират сега, а един продължава от миналата година. Освен това във ВУЗ-а продължават сътрудничеството със свои партньори - сродни висши училища от Германия. През тази година ще се реализират още два проекта за съвместно обучение на студенти и издаването на двойни дипломи от Техническия университет и германските му партньори от Митвайда и Шмалкалден.
За проектите и ползите, които ще донесат те, разговаряхме със зам.-ректора на Техническия университет доц. Лиляна Русанова.
- През 2017 година спечелихте два нови проекта по програма „Еразъм+”. Какви са те и какви дейности са предвидени по тях?
- Единият от проектите е насочен към подобряване на професионалното образование в областта на математиката, информатиката и роботиката и е на стойност 217 000 евро. По този проект трябва да се разработят иновативни подходи в професионалното образование за стимулиране на кариерната реализация и обучението в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. Като цяло този проект атакува много сериозен проблем в българската образователна система, а именно – липсата на подготвени кадри, търсени на пазара на труда. В резултат от този проект ще се разработят иновативни подходи, които да се използват в професионалното обучение в гимназиите, за да може да се направят тези науки по-привлекателни. Ще бъдат създадени модули за извънкласна подготовка, в която учениците ще могат да програмират. Ще има специални курсове по роботика, по мехатроника, както и използването на различни технологии. Очаква се в резултат на този проект да се създаде и специална лаборатория в Техническия университет в Габрово, която да бъде достъпна за децата от професионалното обучение. Габровският ВУЗ е координатор на проекта, но в него са включени като партньори пет европейски страни. Очаква се около 300 участника да посетят предвидените 15 събития в рамките на проекта. В тях ще се популяризират резултатите и ще се тестват обучителните модули и продукти, които в последствие ще бъдат приложени в професионалното образование в България. В проекта основните партньори са: Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ от България, Институт по автоматика в Полша, Европейски център за качество от България, университет от Италия, секретарят на средното образование в Гърция, Техническият университет в Кошице, Словакия и Сдружение на технически университети от Гърция. Надяваме се, че след неговата реализация ще се засили интересът на младите хора към точните и инженерни науки и ще се подобри обучението на такива кадри в професионалното образование. Така ще допринесем за разрешаването на проблем в българската образователна система.
- Какъв е вторият спечелен проект по програма „Еразъм“?
- Следващият проект, който стартира през 2017 година и е с продължителност до 2019-та, изцяло е насочен към така нареченото дуално обучение или обучение, базирано на работното място. Той се нарича „Клъстер – стажове за подготвяне за нуждите на индустрията бъдещи инженери“. В него участват и представители на бизнеса. Изпълняваме го съвместно с „Мехатроника“, с университет в Полша и предприятие към него. Партньори в проекта са Община Габрово и Университетът за приложни науки в Грац, Австрия. Основната идея е да се разработи учебен план, който да се тества в последствие при партньорите ни по проекта. Ще се направят специални тренинги и по този начин ще бъдат мотивирани хората от бизнеса да работят със студентите, да бъдат техни наставници, да ги подкрепят по време на практическите им стажове в предприятията. Очакваме също в рамките на проекта заинтересовани фирми да създадат специфична структура, чрез която да възлагат на наши студенти специални разработки и задачи, които са им полезни и да подпомагат нашите студенти в хода на тяхното изпълнение. Ние наричаме това бизнес ориентирано обучение. Целта е да го подкрепим с този проект и най-вече да мотивираме нашите студенти, че те могат да работят на реално работно място и да имат подкрепа от работодателите чрез хора, които да им помогнат да се ориентират в работната среда.
Бих обобщила, че общата стойност на трите проекта, които изпълняваме към момента и ще продължим да работим по тях, са в размер на 603 000 евро.
- А какъв е третият проект?
- Той е започнат пред 2016 година и ще продължи до 30 септември 2018 година. Става дума за „Техническо партньорство в областта на мехатрониката за иновативен интелигентен растеж на европейските малки и средни предприятия“. Проектът е насочен изцяло именно към потребностите на малките и средни предприятия и тяхната визия за бъдещите специалисти, за компетентностите, които трябва да притежават. За това какво висшето образование може да даде на тези специалисти, за да бъдат те подготвени за нуждите на предприятията. Този проект също изпълняваме в партньорство с европейски страни – Полша, Гърция, Италия.
Най-общо казано проектите са образователни и атакуват сериозни и актуални за момента проблеми не само за България, но и за европейската общност като цяло. Единият от проектите е защитен пред Европейската комисия, която отпуска финансирането. А останалите два проекта се финансират от Центъра за развитие на човешките ресурси.
- Вие обикновено работите и по проекти, свързани със студентската мобилност и възможността им в част от учебното време да се обучават в чужбина. Имате ли в момента такива проекти?
- Ние работим много интензивно, за да дадем едни по-широки перспективи на нашите студенти докато се обучават при нас. През миналата седмица приключиха преговорите с Университета за приложни науки в Митвайда, Германия, с който имаме дългогодишно сътрудничество. С нашите партньори достигнахме до идеята да предложим нова магистърска програма, която да развиваме съвместно и тя да завърши с двойни дипломи. Програмата е в специалност „Индустриално инженерство“ и се нарича „Иновации и бизнес развитие“. И двата университета ще предоставят тази магистърска специалност на английски език. В първия семестър от обучението студентите – нашите и немските, ще учат в Техническия университет в Габрово. Вторият семестър задължително трябва да пребивават в университета в Митвайда. В третия семестър трябва задължително да имат практика и практическа задача, която да завърши с проект. Студентите ще могат да избират в кой от двата университета да направят проекта, а дипломната защита ще бъде в собствения университет, но в комисията ще има представители на двата ВУЗ-а. Оказа се, че нашите партньори вече имат такъв опит, защото развиват такава програма с Беларус. Очакваме сериозен интерес от чуждестранни студенти, които ще дойдат в Габрово най-напред в първия семестър. И тъй като програмата ще е изцяло на английски език, ще искаме доказателства от страната на студентите, че го владеят добре.
Ние бяхме вдъхновени да започнем такава магистърска програма от контактите ни с Университета за приложни науки в Шмалкалден, с който имаме опит в съвместна бакалавърска програма. Споразумението ни предвижда също наши студенти да учат една година там. Учебните ни програми са уеднаквени, признават се всички кредити и изучавани дисциплини и програмата се приключва с българска и немска диплома. Двама наши студенти завършиха вече тази програма, но тази година интересът към нея нарасна съществено и изпратихме 6 студента в Шмалкалден. Оказа се, че такъв интерес има и в нашия партньорски университет. В края на август тук беше ректорът на университета и с нашия ректор проф. Райчо Иларионов подписаха договор за съвместно обучение на докторанти. Очакваме първите докторанти от Шмалкалден да представят в Габрово темите на разработките си в края на ноември по време на Международната научна конференция „Унитех“. Нашите колеги от Шмалкалден имат интерес да развиваме програма в областта на електроинженерството, вероятно в бакалавърската степен.
Най-вдъхновяващата част от това сътрудничество е, че нашите студенти получават по-широки перспективи пред себе си – в това число и международни. Много от студентите, които учат в Габрово, разбират истината, че не е необходимо да отидеш в чужбина, а можеш да учиш в България и да ти се случат всички онези възможности, които получаваш в Германия. През миналата академична година ние сме изпратили в чужди университети на обучение 22 студенти по програма „Еразъм“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни