Лиляна Хранова: “Причините за наводненията - силни валежи и превърнати в сметища дерета”

	През изминалата седмица областният управител Лиляна Хранова проведе първата си
Лиляна Хранова: “Причините за
През изминалата седмица областният управител Лиляна Хранова проведе първата си работна среща с представители на четирите общини, директора на РД ПБЗН - Габрово и директора на ОД на МВР във връзка с проблемите, възникнали след обилните валежи на 6 и 7 сеп

- Г-жо Хранова, как ще коментирате поставените от експертите проблеми, които са причина за наводненията?
- Срещата беше по-скоро на работно ниво. Доволна съм, че всички участници в нея бяха много добре подготвени, което показва още един път, че активно се работи и взаимодействието на институциите е на добро ниво. Действително има какво да се прави по отношение на превенцията, но всички отговорни институции сме запознати с това и работим по този въпрос.
- Много е трудно да се убедят хората, че наводненията, които нанесоха огромни щети на тяхното имущество, се дължат само на големите количества валежи. Какви са Вашите впечатления за причините в Габровска област? Колко от тях се дължат и на човешки действия и бездействия?
- Причините за настъпилите наводнения в областта са комплексни. Разбира се, на първо място можем да посочим голямото количество валежи. В същото време предпоставка са и непочистените в пълен обем корита на реки както в урбанизираните, така и в извън урбанизираните територии, макар че имаме информация от общините за извършване на почиствания през изминалата година. Друга причина, която можем да откроим, са непочистените и превърнати в сметища дерета.
- Кой е основният проблем, който беше изведен от участниците в срещата?
- Основният проблем, който беше изведен от участниците по време на проведената среща, е свързан с недостатъчния финансов ресурс за реализиране на превантивни мерки относно поддържане на речните корита и изпълнение на направените предписания на общините относно безопасността на язовирите.
Съществува проблем с възстановяването на средствата от Междуведомствената комисия по възстановяване и развитие, изразходени от общините при аварийно-възстановителните дейности. Следва да се отбележи, че наличната нова техника в дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е пригодена преди всичко за гасене на пожари. Въпреки това е реагирано изключително адекватно при настъпилите бедствени ситуации.
- Какви са резултатите от срещата, какво ще се прави оттук нататък?
- Направени бяха предложения към плана за защита при бедствия и аварии да бъдат разписани стандартни оперативни процедури за провеждане на спасителни и неотложни дейности при бедствия. Да бъде внесено предложение за промяна в Правилника за дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на населението при бедствия и аварии, като се предвиди авансово отпускане на средства за пострадали общини.
Предстоят регулярни проверки на потенциално опасните язовири в областта в изпълнение на областния план за защита на населението, а така също и обучение на доброволните формирования към общините.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни