Кози с родословие пристигнаха в Косарка

Водеща! <p>Двеста и пет кози от една от най-качествените породи -
Кози с родословие пристигнаха в Косарка

Двеста и пет кози от една от най-качествените породи - Кафява алпийска коза, вече населяват новата ферма в дряновското село Косарка.На 8 декември първият етап от строителството й беше открит тържествено от кмета на Дряново инж. Мирослав Семов и проф.

Двеста и пет кози от една от най-качествените породи - Кафява алпийска коза, вече населяват новата ферма в дряновското село Косарка.На 8 декември първият етап от строителството й беше открит тържествено от кмета на Дряново инж. Мирослав Семов и проф.Иван Станков - председател на Националната асоциация на овцевъдите и бивш министър на земеделието. Козите с родословие пристигнаха от Френските Алпи, от областта Савоя. Засега са двеста и пет, но на по-късен етап в модерната козеферма ще се отглеждат хиляда млечни кози като основно стадо и 30 – селекционно. Кафявата алпийска коза се характеризира с висока млечна продуктивност, която се движи в границите от 760 до 2000 литра в елитните стада по време на лактация. Млякото е с 3,5% мастни вещества и 3,3% протеин, обясниха специалисти.
Финансирането на козефермата за в Косарка е по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. на стойност 1 839 841 лв.От тях 50 % е безвъзмездното европейско финансиране, а останалите 50 % - от инвеститора, фирма „БГС“ ЕООД с швейцарско участие. Допълнителните разходи, за които не се кандидатства, но без тях не може, са в размер на 186 942 лева. И те са за сметка на инвеститора. С тях беше построен ветеринарен кабинет, торохранилище, резервоар питейна вода и промишлени нужди, локална пречиствателна станция и др.
Първата копка на козефермата беше направена в края на април т. г. от кмета на Дряново Мирослав Семов. Сега той и проф. Станков откриха първия етап от изграждането й - две ферми, доилна сграда, складова база, ветеринарния кабинет, торохранилището и др. Предстои изграждането на още две сгради за животните и довършване на вертикалната планировка.
Козите в Косарка ще се отглеждат при отлични условия – топло застлани подове, с необходимия градус и количество, в добре поддържани и чисти сгради. В сезоните, когато времето позволява, ще бъдат на свободна паша.
„С тази козеферма Дряновска община стана обект на една сериозна инвестиция, за каквато могат да мечтаят много малки общини, допълниха от Общината. Тя не само ще осигури работни места за специалисти и работници, но и ще издигне авторитета и ще повиши популярността на региона. Бизнес плановете не свършват до тук. Предвижда се строителство на мандра за производство на швейцарско сирене, което се търси много на световния пазар и така ще бъде затворен производственият цикъл.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни