Кирил Добрев: „Европейските избори през май ще бъдат изцяло на БГ-тематика”

В понеделник вечерта Кирил Добрев, депутат от Коалиция за България
Кирил Добрев: „Европейските из
В понеделник вечерта Кирил Добрев, депутат от Коалиция за България и член на изпълнителното бюро на столетницата, се срещна с представители на габровската общественост. По време на срещата той заяви, че над 300 хиляди са фирмите, фалирали по време на упра

Както и че едва 2 на сто от българските фирми са извършвали 90 процента от обществените поръчки. Кирил Добрев направи кратка ретроспекция на свършеното по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски и отбеляза направеното в подкрепа на бизнеса. 
За взаимоотношенията Русия-Украйна, за евроизборите и за компроматите в предизборния период, за кадруването в държавните институции е разговорът с Кирил Добрев. 


- Г-н Добрев, взаимоотношенията Русия-Украйна биха ли довели до нова Желязна завеса или Студена война, след като европейските държави, САЩ, Япония обявиха своето неодобрение към резултатите от референдума, както и предприемането на санкции по отношение на Русия?
- Казусът с Украйна е много сериозен. Предполагам, че ще има декларации и на парламента. Чух от председателя на „Атака“, че предлага извънредно заседание на тази тема. Така че тепърва ще обсъждаме позицията си. Не е тайна, че на пленума в събота имахме различни позиции. Не е тайна, че нашите членове и симпатизанти са по-близки до Русия, отколкото до общото европейско мислене. Така че каква ще бъде позицията на българския парламент и българските институции, тепърва предстои да разберем в декларацията, която ще приеме Народното събрание.
- Въпреки че президент и премиер вече изразиха своята позиция?
- Ние сме парламентарна република и по-скоро трябва да се чуе волята на парламента, който ще приеме своята декларация.
- Очаквате ли пробиви в общото настроение?
- Очаквам по-смегчена позиция относно санкциите, за които Вие казвате. Ние естествено сме против каквито и да било военни действия в Украйна. Нашата основна цел е да защитим българското малцинство, което се намира на територията на Украйна.
- Да преминем към евроизборите. Не Ви ли се струва, че тяхната подготовка ще премине в занимаване на обществото с вътрешнопартийни и междупартийни проблеми, вместо да бъдат насочени към проблемите на Европа и на България като част от европейското семейство?
- Може би между един и три процента са хората в страната, които се интересуват от европейската тематика. Предстоящите европейски избори са своеобразен тест за правителството на Орешарски. Почти година, откакто то управлява, и през това време бяха предприети десетки мерки, свързани с бизнеса, със социалната програма и т. н. Така че тези избори ще бъдат тест и оценка на това управление. Дали хората са ни разбрали, дали това, което правим, е важно за тях или просто сме си загубили времето. Европейските избори ще бъдат изцяло на БГ-тематика.
- Тоест, от резултатите на евроизборите зависи дали обстановката в България ще се успокои или още по-сериозно ще се нагнети?
- Мисля, че обстановката в страната вече е спокойна. Тоест, бързи извънредни избори партия ГЕРБ не успя да постигне, както и всички онези, които не влязоха в парламента. Но дали БСП ще получи подкрепа, зависи от всичко това, което ние направихме през последните 8-9 месеца.   
- Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев прогнозира компроматна битка. Очаква ли ни компроматна война?
- Водачът на листата на ГЕРБ ми е много симпатичен. Не знам какво предвещава той – компроматна война или нещо друго. Но като водач на евролистата на него ще му се наложи да обяснява пред Европейската комисия за прословутия мониторингов доклад. Защото комисията за конфликт на интереси присъства основно в него. А г-н Дончев присъства много ярко в тефтера на Филип Златанов. На неговата съвест тежи освобождаването на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Жанета Хубенова, която отговаряше за програма „Конкурентоспособност“. След разговора на г-н Дончев с Филип Златанов въпросната жена си подава оставката по лични причини. Но в прословутия тефтер за поръчки по времето на ГЕРБ, по който буквално бяха ликвидирани хора, е записано, че Томислав Дончев се е обаждал и че казусът трябва да бъде бързо решен. Така че нека той да отговори каква е причината тази дама да си подаде оставката и какво прави той в тефтерчето на Филип Златанов. В Народното събрание съм го питал няколко пъти, но той все още не ми е дал отговор. Искам да кажа, че неговата гузна съвест го кара да говори, че ще има компроматни войни. Той трябва да обясни какво се е случило. Защото ако в България тези неща минават тихомълком за няколко дена, то в Европа имат много сериозен отзвук. Защото рано или късно някой ще им държи сметка за тази комисия, за начина, по който е работила, за начина, по който тероризираха и отстрелваха, оплюваха хората. И до ден днешен ние не знаем защо Жанета Хубенова си е подала оставката. Това може да каже само водачът на листата.
- Очаквате ли още представители на левицата да се отцепят от БСП и да преминат към АБВ, както направиха цели организации в Стара Загора, Перник, Монтана?
- Не очаквам разцепление.
- АБВ ще попречи ли на БСП да бъде първа политическа сила на евроизборите?
- Дали БСП ще бъде първа политическа сила, не зависи нито от АБВ, нито от които и да било други политически субекти. Зависи единствено от политиката, която е водило правителството. И дали сме били разбрани. Ако хората не са ни разбрали, означава, че не сме си свършили добре работата. Ако са доволни от управлението на Орешарски, ще ни подкрепят на изборите.  
- Назначенията на представители на ДПС на ръководни длъжности в областта няма ли да доведат до отблъскване на хората от левицата?
- Следя с интерес казуса с назначенията, което ме кара да продължавам да твърдя, че политика се прави с характер. Когато ние като мандатоносител имаме характер, партньорите ни разбират. Но когато на национално ниво не можем да изразим своите мнения и сме малко по-лабилни, се получават такива ситуации като в Габрово. Не подкрепям подобен начин на кадруване. Трябва да бъдат назначавани личности с авторитет, които обществото приема. Кадрови промени на инат не бива да се правят. За жалост, не съм във формата, в който се обсъждат назначенията. 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни