Инж. Снежана Койчева: „Ако не дариш, как ще вземеш?“

Водеща! Inzh.-Snеzhana-Koochеva:--Ako-nе-darish,-kak-shtе-vzеmеshhh
Uzana--Gorski-dom.jpg
Една благородна идея - да се дари на иновативното Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов” в с. Русаля, Великотърновско, подтиква инж. Снежана Койчева да потърси съмишленици за организиране на благотворителен концерт на 20 юли (събота) на ски пистата до хостел „Горски дом” в местността Узана.

Училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов” в с. Русаля, на 20 км от Велико Търново, за талантливи социално слаби деца, е първото безплатно частно училище у нас и единствено на Балканите, което отваря врати през 2014 г. Мениджър е Анимари Димитрова, чийто дядо Димитър Екимов (1903-1972), индустриалец и благодетел от Габрово е патрон на училището. Мисията на училището е да даде възможност за интеграция в обществото на деца с тежък социален статус. Учебното заведение е финансирано от частни дарения и по спечелен проект от театрална фондация „Бис Бард” пред датската фондация „Велукс”.

„Единственият начин да продължим нацията си - убедена е Анимари Димитрова - е да възродим и да й вдъхнем живот, да работим с децата и да инвестираме в тях.”

Училището е по образец на английски колеж. В него има занимания по танци, музика, театър, изобразително и приложно изкуство, дори кино. Децата учат и живеят на пансион в елитното училище. Специално за изграждане му е създадено сдружение „Русаля”, което като обществен съвет ръководи работата на колежа.

Училището, с уникален социално-образователен модел, разчита на дарители. Държавата и бизнеса не го припознават.

Инж. Снежана Койчева, дейният инициатор на благотворителния повик за концерт на Узана, е старозагорка, електроинженер. Завършила е Технически университет - Габрово. В навечерието на концерта в м. Узана разговаряме с нея за благородното начинание.

- Г-жо Койчева, как пристъпихте към осъществяване на идеята за благотворителния концерт?

- Сдружение „Русаля” с подкрепата на Северно централно държавно предприятие (СЦДП) - Габрово организира благотворителния концерт с изложба - детски творби в подкрепа на училище „Димитър Екимов” в

с. Русаля. В същото време да обърнем внимание на благотворителността и взаимопомощта, които не са били чужди на големите габровски дарители. Търсейки в интернет, бях впечатлена, останах без дъх, от многото граждани от старото индустриално Габрово, които са дарявали „на ползу роду”. И свързах дарителството с името на училището в село Русаля. Фактически Анимари Димитрова, мениджърът - инициатор за училището е внучка на Димитър Екимов.

Посетих отдел „Култура” и „Социални дейности” на Община Габрово да попитам за някои музикални формации, които да участват в концерта.

Свързах се с музиканти, със семейство Талеви за участие на млади таланти. Картините от изложбата - базар на ученици от училището в с. Русаля, уредена на Узана ще могат да се откупуват.

- Обърнали сте внимание на патрона на учебното заведение?

- Димитър Екимов е от потомствена габровска фамилия, родолюбци, свързани с вълненотекстилна фабрика „Троица”. По дух е типичен балканджия. В младежките си години е сред най-будните млади хора, любознателен, пълен с идеи. В по-горните класове се отличава с ораторските и лидерски качества. Радетел е по-богатите семейства да помагат на по-бедните. По-напредналите да оказват помощ на изоставащите. Когато е директор на фабриката, се строят работнически общежития, едни от първите в България. Бил е отговорен секретар на индустриалните дружества. Поддържал контакти с творческата интелигенция: Елин Пелин, Сава Огнянов, Владимир Трендафилов, Петя Герганова и др. Уважаван меценат е сред хората на изкуството.

Димитър Екимов е роден на 23 юли 1903 г. А ние провеждаме благотворителния концерт в навечерието на тази дата. Месец и половина как бяхме започнали да работим по програмата за благотворителния концерт, когато по телевизията в предаването „За да я има България” излезе документалния филм на Мартин Карбовски за училището в с. Русаля.

- Отправили сте покана за съпричастност и участие в богатата благотворителна концертна и развлекателна програма?

- Да, разбира се. Сцената е отворена. Ще се организират малки работилници, децата ще научат за живота в планината, как да пазят гората, за дивите животни, билките, лечебните отвари. За професиите художник и скулптор. Ще има стрелба с лък, вечерно огнено шоу и др.

Покана е отправена освен към заявилите участие рок-формации, индивидуални изпълнители и към цялата общественост на Габрово и областта, към цяла България да присъстват на събитието, да се включат в дарителската кампания.

- Хостел „Горски дом” очаква ли много гости?

- Той е изцяло реновиран, обновен. В него могат да отседнат 40 души.Местността Узана е добра дестинация особено привлекателна със ски пистата през зимата, която е в близост до хостела и самото благотворително събитие ще бъде на самата ски пистата.

- Откъде е обичта Ви към Габрово и Балкана?

- В Габрово завърших висшето си образование - Техническият университет, специалност „Електрически машини и апарати“. Работих все като електроинженер в Стара Загора, 15 години в Обединени арабски емирства - проектиране в петролни компании, в Саудитска Арабия. Горда съм, че съм била в Габрово със слава на Българският Манчестър. Идването ми в Габрово е благодарност към моите преподаватели и специално към проф. Пенчо Владимиров

- Кое Ви водеше в идеята, че освен да взема, човек трябва и да дава?

- То си е природен закон. Ако не дариш, как ще вземеш?

Стореното добро трябва да се предава от поколение на поколение.

На благотворителния концерт съм поканила цялата габровска общественост с децата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни