Доц. Петър Петров: „Преизпълнихме държавната поръчка за прием на студенти„

<p>През тази година в цялата страна не достигаха зрелостници, за
Доц. Петър Петров: „Преизпълни

През тази година в цялата страна не достигаха зрелостници, за да могат университетите да запълнят местата за студенти по държавната поръчка. Техническият университет в Габрово обаче успя не само да запълни планираните 880 места за студенти в бакалавърс

- Доц. Петров, направихте няколко приема на студенти, включително и през есента. Как успяхте да съберете необходимия брой първокурсници?
- Действително всички университети изпитват трудности в запълването на местата по държавна поръчка и това се дължи на демографската криза. Местата в университетите по държавна поръчка са около 72 хиляди, докато завършилите зрелостници от средните училища са 54 хиляди. Въпреки това ръководството на Техническия университет и академичният състав сме доволни, че трябваше да приемем в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ редовно и задочно обучение 880 човека, а започваме учебната година с преизпълнение на държавната поръчка. До този момент са приети 900 човека. Тепърва предстои приемът на магистри, за които държавната поръчка е около 250 човека. Но като имаме предвид как върви кандидатстването и подаването на документи, ние ще изпълним на 100% държавната поръчка и се очаква да имаме още толкова кандидати в магистърската форма за платено обучение.
- Как успяхте да решите проблемите с недостига на млади хора?
- Ние живеем във време, в което нещата в икономиката и производството вървят много динамично и университетът трябва да е в крак с промените. Това, което предлага, трябва да е търсено, завършващите да са с необходимата качествена подготовка и да са търсени от потребителите на кадри. Важна е осъществената връзка на университета с бизнеса и корекцията на учебните планове в посока съвременното да влезе в обучението, в нашите лаборатории да влезе съвременна апаратура и техника, за да може студентът да се обучава в реални условия и неговата адаптация след завършването му да има съвсем кратък срок. Преди три години, когато започна работа новото ръководство на университета, се наблюдаваше невъзможността да се запълнят местата, които се дават по държавна поръчка. Тогава ректорът проф. д-р Райчо Иларионов каза, че нашият университет трябва да бъде винаги една крачка пред другите университети и не трябва да се стараем да бъдем еднакви с другите, като ги дублираме, а да бъдем различни, като отговорим максимално на потребностите на времето и на пазара на труда.
- Вие отговаряте и на изискванията на студентите за по-добри условия за обучение.
- Добро отражение за изпълнението на приема даде нашата жива реклама, каквато са нашите студенти. Ако им предоставим максимално добри условия за учене, отдих и почивка, те са доволни и ще рекламират най-успешно университета в страната. Това действително го постигнахме. Оптимизирахме учебната програма – за разлика от предходни години студентът пребивава само половината от деня в учебното заведение, а останалата половина има възможност да си разпределя времето в зависимост от неговите нужди и интереси. Доста от студентите имат желание за отдих, за спортуване, но нуждата от пари ги притиска и те използват свободното си време, за да работят. Друго, което е важно и с което се гордеем от тази година, е, че решихме да подпомагаме завършващите ученици, които са кръгли сираци от домовете за деца. Постъпилите в нашия университет имат право на безплатно общежитие и стипендия, а според Закона за висшето образование са освободени и от семестриална такса. Вече имаме трима студенти от дом за сираци в Якоруда, които са много доволни, че не са на улицата и че ще могат да се реализират с подходящото образование и квалификация. Другото предимство, което предлагаме на кандидатите да учат при нас, е, че всяко второ и следващо дете от едно семейство плаща половин такса. Не са без значение и битовите условия. И сега ще повторя, че студентският стол предлага обяд само за 1.80 лева и вечеря за 1.30, а цената на студентското общежитие е 40 лева. Освен това има възможност да се ползват безплатно фитнес центровете ни, безплатно да се изучава западен език, което пък дава възможност за участие по програма „Еразъм“.
- Има ли платено обучение през тази учебна година?
- Да, имаме. Девет човека от факултет „Машиностроене и уредостроене“ са платено обучение. В Стопанския факултет също имаме платено обучение. В последната седмица пристигна за редовно обучение студентка от Македония, а също и студентка от Турция, чиято сестра завърши нашия университет. Ето я рекламата, за която говорих. Ако ние работим така, че студентите да са доволни, отношенията на преподавателите към тях да бъдат като към колеги и заедно да извървят пътя на учене в университета, всичко това е нашата жива реклама.
- Към кои факултети и специалности има най-голям интерес?
- Икономическата стагнация, финансовите трудности сред българското население все повече се задълбочават. Хората осъзнават необходимостта да получиш образование и квалификация, но нямат финансовите средства. Доста обсъждахме дали да имаме задочно обучение или не. В другите технически университети – във Варна и в София, задочното обучение беше премахнато поради това, че субсидията за него е една трета от субсидията за редовното обучение, а разходите са една втора. Погледнато от чисто икономическата страна задочното обучение е губещо за университета. За да го поддържаш, трябва да имаш същите специалности редовно обучение и оттам с по-голямата субсидия, която се дава за него, да се получи компенсация. Ние направихме един разчет и установихме, че можем да приемаме от 350 до 450 човека задочно обучение. В нашия университет за поредна година се попълват местата за задочно обучение още на първо класиране. Всяка година ние даваме възможност на още 100 човека над планираното да постъпят за задочно обучение. Можем да направим извода, че към всички специалности задочно обучение има голям интерес. За редовното обучение, след като преди две години преосмислихме и реорганизираме специалностите в трите факултета, успяхме да намерим точните специалности с нов облик, съобразени с изискванията на пазара на труда, също има възможност да се обучават студентите за съвременни специалисти при наличието на съвременна материална база и качествен преподавателски състав. Сещам се за думите на един бивш наш студент. Срещайки се с ректора на университета, той каза: „Аз съм доволен, че от една гимназия в Павликени и обучението ми в ТУ в Габрово успях да получа подготовка, която ми даде възможност да спечеля конкурс и се реализирам във водеща фирма на Запад. Не мислете, че на Запад подготовката и качеството на специалистите са по-добри от нашите.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни