Добромир Проданов: “Надявам се този парламент да бъде по-открит, по-работещ и, дай Боже, да има по-голямо обществено доверие”

	Президентът Росен Плевнелиев определи 27 октомври 2014 година за начало
Добромир Проданов: “Надявам се
Президентът Росен Плевнелиев определи 27 октомври 2014 година за начало на 43-то Народно събрание. Габровски избирателен район ще има 4 свои представители в парламента и един от тях ще бъде Добромир Проданов от ПП ГЕРБ, общински председател на партията и

- Г-н Проданов, няма как да не Ви попитам с какви чувства ще отидете в парламента?
- Със смесени, но не са едностранни. Първо, с чувството, че отивам на непознато място, където не знам какво ще мога да реализирам от това, което имам като вътрешен заряд и като идеи. На второ място - с интерес чакам този ден, за да може максимално бързо да се пригодя в новите условия, дай Боже, максимално да започна да бъде полезен.
- Не Ви ли притеснява факта, че ще влезете в институция, която не се ползва с висок рейтинг, особено през последния мандат?
- В България по принцип политика е мръсна дума, а политиците са маскари, на които не трябва да се вярва. Но това не ме спира да продължавам да се занимавам с политика и ако мога, да променя дори частично това мнение. Притеснително е, че си вече част от една институция, която се ползва с нисък рейтинг на доверие на обществото. Но ми се струва, че хората, които са в това Народно събрание, трябва с действията си да определят какво да бъде мнението за тях. Аз се надявам този парламент да бъде по-открит, по-работещ и дай Боже, да има по-голямо обществено доверие.
- Г-н Проданов, има вече достатъчно поводи да се коментират качествата на избрани вече народни представители от различни парламентарни групи. Мислите ли, че в състава на парламентарната група на ГЕРБ са правилните хора, не само като верни на партията избраници, но и като експертиза – хора, които могат да реализират необходимите реформи за стабилна България?
- Надявам се! Защото хората, които са в нашата парламентарна група, в по-голямата си част са с богат парламентарен опит. Не малко са и тези, които вече са били министри, заместник-министри, началник на кабинети – все хора, които имат и административния опит както на законодателната, така и на изпълнителната власт. Има и група, в която са хора като мен, които за първи път ще стъпят в Народното събрание, но надявам се да не отстъпват по експертиза и качества на останалите колеги. Гледайки останалите парламентарни групи, аз смятам, че ГЕРБ отива в 43-я парламент с много силна парламентарна група.
- Вие сте юрист, в коя от комисиите на Народното събрание искате да работите?
- Към момента все още не са определени съставите на комисиите. Аз съм изразил пред ръководството на нашата парламентарна група желанието и готовността ми да работя в Комисията по правни въпроси – на първо място; Комисия по регионална политика и местно самоуправление – опитът, който имам през последните 7 години като общински съветник в Габрово, също ще ми бъде от полза; Комисия по правата на децата, младежта и спорта – 5 години съм бил председател в Постоянната комисия за младежта и спорта към ОбС. Заявил съм желание за участие и в още две комисии – за вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.
Ще работя навсякъде, където бъда разпределен, но съм посочил като предпочитания тези комисии с оглед на професионалния ми и обществен опит, който имам.
- Имате ли вече идея какво точно искате да промените като народен представител?
- Многократно съм заявявал, че всеки един от народните представители първо трябва да се води от възможността да бъде максимално полезен на района си. Така че съм на разположение на кметовете на нашите четири общини по всеки въпрос, по който те имат нужда народен представител да им съдейства за решаването на определен проблем. На мен ми се иска да бъда максимално ефективен с оглед на законодателни промени, които би следвало да се направят. Не мога да отделя конкретна сфера, защото във всяка една в нашия обществен живот се налагат промени в който и закон да си помислите. Защото те не са максимално точни, максимално ясни и справедливи, може би. Но преди всичко ми се иска да бъда достатъчно полезен за развитието на спортната инфраструктура. И по-точно за намиране на възможности за привличане на външен капитал за по-добра спортна инфраструктура - тя е нужна най-вече за здравето на нашите деца.
Налага се и сериозна работа за промени в Закона за местните данъци и такси. Трябва да се намери ясна и справедлива формула за такса битови отпадъци, защото тя вълнува абсолютно всички граждани.
Кодексът на труда и всички ония нормативни документи, които регламентират трудово-правните правоотношения, би следвало също да подлежи на ревизия, за да може максимално да приобщим тази нормативна база към условията днес. Защото по-голямата част от нормативните актове са създадени през 80-те години на миналия век, при един друг строй и други правоотношения. Животът е много динамичен и променен и всеки един закон трябва така да е направен, че да бъде полезен на живота днес.
- Както разбирам, имате много предизвикателства в парламента?
- Така е! И се надявам в по-голямата част от тях да бъда полезен. Разбира се, че съм отворен към всички хубави идеи и нужни промени, които ще касаят на първо място нашия регион и на второ – държавата.
- Как ще коментирате екипа от народни представители от Габровски регион?
- Аз съм в добра позиция, с оглед на това, че имам за колега г-н Цветомир Михов, който е народен представител. И който, не само по мое мнение, е най-активният народен представител, който Габровски регион е имал в парламента. Това е човек, който е направил може би най-много за региона си от всички народни представители на Габровска област. Така че имам добър учител, в който съм убеден, че ще ми удари едно рамо, за да бъда най-полезен в парламента. Що се касае за другите народни представители, надявам се да спазят обещанията си и наистина да работят за хората, които са ги избрали. Ние с г-н Михов знаем проблемите на всяко едно населено място и на хората, които живеят там. И сме на разположение на колегите, които не са габровци, но са избрани от жителите на нашия регион, за да изпълнят обещанията си към тях. Надявам се да не забравят бързо откъде са избрани и наистина да работят за габровци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни