Днес в Габрово валидират илюстрован плик „225 г. от рождението на Васил Априлов”

	Днес в Националния музей на образованието в Габрово главният изпълнителен
Днес в Габрово валидират илюст
Днес в Националния музей на образованието в Габрово главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Валентин Петков ще пусне в употреба пощенско-филателно издание на тема „225 години от рождението на Васил Априлов”.

Българският възрожденец и спомоществовател на габровското образование е роден на 21 юли 1789 г. в Габрово. Филателната ценност представлява илюстрован пощенски плик със стандартен знак за цена на пощенската услуга от 0.65 лв. и специален пощенски печат. Тиражът е от 1640 екземпляра, а художник на изданието е Пламена Дончева, информира Дора Цветкова от пресцентъра на дружеството. 

Валидирането на юбилейния илюстрован плик е елемент от честванията, посветени на 40 години от създаването на единствения в страната и на Балканите Национален музей на образованието, съобщи неговият директор Олег Цонев.  
През 2014 г. пощенско-филателните издания са общо 43 марки, 10 илюстровани пощенски карти и 21 илюстровани пощенски плика със стандартен знак.  
Авторът на юбилейния илюстрован плик, посветен на годишнината от рождението на големия български будител Васил Евстатиев Априлов, художникът Пламена Дончева заяви, че с вълнение е приела възложената от Съвета по маркоиздаване към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията творческа задача. „Благодарна съм, че ми беше дадена възможност да работя по образа на Васил Априлов“ – сподели по телефона младият творец. След продължителен, повече от месец мисловен труд, Пламена Дончева се спряла на композиция, която изразява духа на времето, в което е живял емблематичният габровец, и съвременната атмосфера.
Пламена Дончева е родена през 1988 година в София, завършва специалността „Плакат и визуална комуникация“ в Национална художествена академия и в момента е докторант в същата катедра. Участвала е в множество изложби - Sofia Design Week, Design Academia; VIDAK Международна изложба плакат, Корея; Студентски еко плакат, Чешки културен център - София; Екология, изложба на социален плакат, галерия „Тандра“ - Банкя; X международно биенале на студентския графичен дизайн „Аграфа“ - Катовице, Полша; Симпозиум за съвременно изкуство Ломеа 2011; Изложба плакати от конкурса „200 години от рождението на Фредерик Шопен“, съпътстващ Международното триенале на сценичния плакат - София, и други.
Пламена Дончева счита за свой най-голям успех досега първата награда в конкурса за плакати „10 години България в НАТО“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни