Даниела Василева: „Новата учебна година ще започне нормално за всички общински училища”

<p>До започването на новата учебна година не остава много време.
Даниела Василева: „Новата учеб

До започването на новата учебна година не остава много време. Ще успеят ли общинските училища, а и детските градини да подновят и освежат с текущи ремонти сградите до първия учебен ден или боядисванията ще продължат и след 15 септември? По темата разго

- Г-жо Василева, за предстоящата учебна година не можаха да се съберат деца за няколко паралелки и те бяха закрити. Има ли опасност от закриване и на училища, според Вас?
- Няма да има закриване на училище, както и на детска градина. Нещо повече - за пръв път от много години насам е построена нова сграда – за една от базите на детска градина „Слънце“. В момента се довършват строителните работи по дворните площи. Пасивна къща се нарича сградата, която е образец за ефективно използване на всички природни ресурси, на вятъра, водата и слънцето. Красиво, удобно и просторно е в нея. Ще се обитава от три групи деца. Сградата има специален салон за тържества, театър и различни събития, място за спортуване, нови детски площадки, съобразени с възрастовите особености на децата. В новата сграда ще бъдат преместени децата от базата на детската градина в квартал Камъка.
- А какво ще се случи със сградата на детската градина на Камъка?
- Ръководството на Общината ще прецени. Обмислят се и се търсят различни възможности за нейното използване. Има например идея там да се премести Домът за деца, лишени от родителска грижа. Както знаете, той не се помещава в общинска сграда, а дели територия с ПГ по строителство.
- Има ли опасност ремонтите в училищата да се проточат и след 15 септември?
- Смятаме, че новата учебна година ще започне нормално за всички. Вече има учебни пособия и помагала за децата от първи до осми клас. В момента някъде приключиха, а на други места текат така наречените козметични ремонти – най-често с боядисване и освежаване. Засега има някакви малки проблеми с отоплителните инсталации в Начално училище „Васил Левски“ и Природоматематическата гимназия. При много ниски температури се затруднява отоплението, но се надяваме фирмата, която доставя газ, да си изпълни както трябва ангажиментите.
- Какви ремонти се правят в различните училища?
- Според възможностите на бюджетите на училищата и детските градини се извършват частични ремонти. Например в „Неофит Рилски“ се правят ремонти на стълбището, на входа на училището, на санитарните възли към стола. В училище „Васил Левски“ също ремонтират тоалетни, канализацията, водопроводната мрежа, доизграждат се преградни стени, дорегулира се вентилацията, боядисват се помещенията. „Козметични“ ремонти се правят и в „Ран Босилек“, в „Цанко Дюстабанов“, където освежават коридора и съблекалните към спортния салон. Към момента са приключили всички ремонти в училище „Христо Ботев“, в ОУ „Иван Вазов“ се боядисват вратите на класните стаи на втория етаж, както и коридора и стълбището към страничния вход - остава да се почисти, за да се подготви училището за откриването на новата учебна година. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ текущите ремонти са приключили още през месец юли. В СОУ „Райчо Каролев“ материалната база е в добро състояние, но и там има някои ремонтни дейности като боядисване и почистване, които ще приключат до края на август. В СОУ „Отец Паисий“ имат възможности и ще се справят с навременната смяна на подовите настилки на третия етаж, ремонт на санитарните възли на третия и четвъртия етаж. В ПМГ, както всяко лято,  беше направена профилактика и ремонт на басейна, изцикля се и лакира паркет в една от класните стаи, боядисват се цокли в класните стаи и т. н. Всички се стремят да създадат приятна обстановка за началото на учебната година. Единствено в Помощното училище „Николай Палаузов“ не се правят ремонти. Но това училище е с доста ограничен бюджет и ще се наложи неговото дофинансиране от Общината.
- През тази година, както в цялата страна, учениците намаляха доста. Ще има ли и други училища с малко ученици, за които да се наложи дофинансиране от Общината?
- Към момента няма друго такова училище. Направили сме необходимите финансови анализи и има решение на ОбС за дофинансиране на „Николай Палаузов“. В него учениците тази есен ще бъдат 29, за разлика от миналата година, когато бяха 18. Сега обаче в училището ще учат и деца от новосъздадените два центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания. В тях има 19 обитатели – деца и младежи, но някои вече са пълнолетни и извън училищна възраст. Така че учениците от тези центрове ще увеличат броя на децата в училище „Николай Палаузов“. Нормална е ситуацията и в детските градини. И за тях нямаме притеснения за ресурсната обезпеченост. И там са осигурени учебни помагала и учебна документация, както и горива за предстоящия отоплителен сезон. Това лято детските градини не са затваряли врати за децата с изключение на някои от базите, където се направиха сборни групи.
- Тази година трябва да се осигури целодневно обучение и на децата в пети клас. Ще има ли проблеми с базите на училищата за присъствие на повече деца в занималните?
- Засега нямаме информация за такъв проблем. Базите на училищата са добри и подходящи за целодневно обучение, стига да има желаещи.
- А колко първокласници се очакват в училищата в Габрово?
- Според последни данни за първи клас отново ще имаме 457 деца, които ще бъдат разпределени в 23 паралелки. През последните години първолаците са долу-горе една и съща бройка и няма драстично намаляване или увеличаване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни