Д-р Иванов: „Политическите трусове в държавата се отразяват отрицателно върху работата на общините"

	В последните дни и седмици държавата се люшка между очакванията
Д-р Иванов: „Политическите тру
В последните дни и седмици държавата се люшка между очакванията за оставка на кабинета Орешарски, за отключване на спрените от Бюксел евросредства за родните проекти и банковата криза, свързана с неясното все още бъдеще на КТБ. За това как се чувства еди

- Г-н Иванов, как се управлява една община във време на политически и банкови трусове?
- Проблемите около банките нямат пряко отражение въху работата на общината, тъй като Севлиево не работи с КТБ, която стана повод за сериозните трусове в последните седмици. Политическите трусове в държавата обаче се отразяват отицателно върху нашата работа. 
- Как?
- Визирам основно проблема, който според мен е и политически, свързан със спирането на основните програми, по които общините използваме средства от ЕС - „Околна среда“, „Регионално развитие“. Проблемите във фонд „Земеделие“ също сериозно се отразяват върху нашата работа, тъй като Община Севлиево има проекти, по които е кандидатствала по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Стигнахме до абсурдната ситуация, че по проект, по който имаме дори преведени повече от година по нашата сметка средствата по договорите, провели сме процедурите по тях да изчакваме последващия контрол повече от 7-8 месеца, без да има някаква реална причина за това. Става дума за проекта, който стартирахме преди две-три седмици, свързан с изграждане на водопроводи и реконстукция на водопроводните мрежи в селата Петко Славейков и Кръвеник. Изгубихме ценни месеци и във времето, в което трябваше да се вършат ремонтните дейности, ние чакахме. Сега най-вероятно ще трябва да работим есента, че и през зимата.       
- Спечелилите търговете фирми как реагираха на това забавяне?
- Ние нямаме проблеми с тях. Проведохме разговори, те проявиха разбиране за ситуацията, пред която сме изправени и започнаха работа, въпреки че много се забавихме. А забавянето дойде от това, че никой не поема отговорност за нищо във фонда и ето сега има нови смени. Обстановката не е нормална и тя достигна дотам, че министърът на земеделието и директорът на фонд „Земеделие“ започнаха да си говорят през прокуратурата, чрез медиите, чрез едни писма. Аз не си спомням подобна ситуация да е имало някога в нашата държава.
- Всички тези действия не всяват ли недоверие в институциите?
- Абсолютно е така – всички страдат. Както е с фонд „Земеделие“, така е и с европейските програми, с които сериозен проблем имат много общини в страната, не само Севлиево и Габрово. Все още не сме спрели проекта по „Околна среда“, но фирмите вече изнемогват, работят със собствени средства и не се знае докога ще издържат. С авансовото плащане, което получихме в началото, имахме разплащания. Но след това всичките пет искания, които изпратихме за извършената вече работа, не са заплатени, тъй като са в периода след февруари 2014 г., откогато няма разплащания по програмата. Всички чуха вчера за новия дълг от 3,5 млрд. лева, преди това бяха още толкова. Обещанията на министър-председателя и на министъра на финансите бяха, че ще се осигурят средства за разплащане от бюджета поне за одобрените проекти, но това не се случва. Въпреки че от началото на този месец трябваше да ги изплащат, все още няма подобни индикации. И като се получи така, че няколко пъти се обещава и не се изплащат средствата, човек губи доверие. 
- В обстановка на недоверие ще подготвяте и избори?
- Ние ще ги подготвим. Общините винаги сме се справяли с изборните ситуации. От гледна точка на организацията и провеждането проблеми няма да има. Това са рутинни процедури. Но е необходимо накрая държавата да осигури средства, за да направим разплащанията за разходите. Така че нямаме притеснения за това, че не бихме могли да се справим с организацията и провеждането на изборите. Организацията се очертава да бъде през септември, което не е проблем за нас. Щяхме да имаме проблем, ако беше през август, тъй като тогава голяма част от служителите са в отпуск.
- По отношение развитието на туризма в Севлиево виждам, че общината активно работи за привличане на посетители към „Хоталич“?
- Да, и в проекта „Да се видим в центъра“, по който работим трите общини - Габрово, Севлиево и Трявна акцента на Община Севлиево отново е „Хоталич“. Това е обектът, който виждаме като основа за развитие на Севлиево като туристическа дестинация. 
- Забелязва ли се вече интеес от страна на туристи, от туристически агенции към него?
- Интерес има. Разбира се, не може всичко да се случи толкова бързо. Всички знаят, че Севлиево беше известен като индустриален център и никой не го е свързвал с възможности за туризъм. Но трябва да се знае, че богатството на културно-историческото наследство в общината е голямо. Освен „Хоталич“ имаме и доста други интересни места, които могат да бъдат посетени. 
Ние започнахме активно да работим по рекламирането на „Хоталич“, добре тръгват нещата и вече има посетители. Отново по проект от ОП „Регионално развитие“ подобрихме достъпа и средновековният град, както и крепостта вече изглеждат съвсем добре. Изградихме инфомационния център там и в него вече работят екскурзоводи. Така че, успешно върви налагането на този туристически обект. В момента направихме отново обозначителните табели към „Хоталич“. Предстои да поставим няклко по-големи билборда по основни пътни артерии и така според възможностите ни във времето да правим по-голяма реклама. И средствата по европейските програми са добре дошли за нас, но за жалост тази година се оказа нулева. Сега завършваме проектите, които сме договорили в предходните години, но нямаме възможност да кандидатстваме. Имаме много идеи и предварително разработени проекти, които искаме да реализираме, но тази година няма как това да се случи. Собствените средства в бюджетите на общините не са достатъчни и затова сме в позиция на изчакване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни