Бойко Борисов: “Ако бяха направени магистрала „Хемус” и тунелът под Шипка, младите нямаше да бягат от Габрово”

	Една голяма част от българите, които са гласували за ГЕРБ,
Бойко Борисов: “Ако бяха напра
Една голяма част от българите, които са гласували за ГЕРБ, виждат в партията алтернатива на сегашното управление на страната. Какво се случва в ГЕРБ след управлението им и какво ще предложи партията на предстоящите евроизбори, коментира лидерът на партия

- Г-н Борисов, членовете и симпатизантите на ГЕРБ определят партията като алтернатива на сегашното управление. Какво ще предложи партията на предстоящите евроизбори и на следващите избори за български парламент?
- Българският народ даде мандат на ГЕРБ да управлява на миналите парламентарни избори и постави ГЕРБ като първа политическа сила. Той не поиска алтернатива на управлението. Постави БСП със 17 депутата зад ГЕРБ и ако не беше днес в парламента тази провалила се Тройна коалиция... Разсърдили се от „Атака“ и не дошли на работа, и парламентът не работи. Тази пагубна управленска коалиция, в която на практика парламентът зависи от четвъртата по сила партия, е проблем за усещането на една голяма част от българските граждани, че не са представени в ръководството на държавата. Като се прибавят и партиите от център в дясно, които не са в парламента – партията на г-жа Кунева имаше 3.9 процента, ДСБ и „Синята коалиция” тогава - над 3 процента. Като се сумират всичките тези гласове, се получава една представителна част на интелигенцията, на работещите хора, която не се чувства представена в днешния парламент. Затова думата алтернатива на мен не ми харесва. ГЕРБ беше посочен, че трябва отново да управлява. Хората се убедиха, че в градовете, които се управляват от ГЕРБ втори мандат, нещата се случват. В София, Бургас, Стара Загора, Габрово има проекти, които осъществяват мечти на хората, които живеят там.
И тъй като Вие сте представител на габровска медия, ще Ви кажа, че ако ГЕРБ беше на власт, тунелът под Шипка щеше вече да се строи.  
Знаете, че започнахме обхода, а тунелът беше вкаран в оперативна програма. И това щеше да струва на габровци само 15 процента от техните пари. Другите щяха да ги дадат германци, французи, англичани... Трябва да си голям будала да не се възползваш от тази европейска солидарност, да не свържеш Казанлък с Габрово – един перпендикуляр на България, който да свързва магистралите. Но за съжаление, ситуацията в България е такава, че коалиция от ДПС и „Атака“, със съдействието на БСП, защото БСП не управлява на практика, се получава това нещо в българския парламент. 
 
- Как си обяснявате яростната критика към ГЕРБ?
- Ами яростната атака срещу нас от всички показва, че ГЕРБ е единствената партия, която по никакъв начин не е свързана със задкулисието или по-точно - няма зависимости.
- Но защо тогава всички нападки са в тази посока - ще дам пример и с обвиненията към Томислав Дончев?
- Защото това го пише в учебниците на КГБ. Там е казано: „Ще правите такива компромати, че този, за който са, като ги прочете, да се отврати от себе си. Толкова гадно трябва да бъде. Ако е грамотен, образован, експерт, ще пишете, че е убиец. Ако е симпатичен на хората със своята отдаденост и свършена работа, ще пишете, че има любовница. С една дума, ще го удряте там, където е незащитим”.
Как да се защити? Само фактът, че започне да говори: „Аз не съм убил човек” или „аз нямам любовница”, ако има добро семейство, го вкарва в обяснителен режим. И тогава те в своите „жълти” сайтове и медии започват да пишат: „Чувствайки се гузен, той започна да се оправдава!” Влизаш в режим на техния черен ПР, опорни точки и стратегии, които те правят на всички избори, в които ние сме участвали досега. Винаги се вадят папки, компромати... Това е едно и също действие, защото нямат какво да покажат.
Ние показваме построени зали, ремонтирани училища, нови детски градини, стадиони, магистрали, жп линии, пречиствателни станции... Реализирани проекти по „Конкурентоспособност“, „Енергийна ефективност“ - в пъти повече усвоени европейски фондове. При положение, че всички бяха спрени. И когато има човек като Дончев, който си е дал цялото лично време и енергия да влязат толкова милиарди в България. Човек, който до вчера за всички беше безспорен експерт, а в момента, в който го обявих за водач на листа, започнах да чета, че имал любовница, убивал хора, правил какво ли не!? Това са комунистите!
- Няма ли начин да се сложи край на този подход преди избори – той е пагубен не само за хората, към които са насочени компроматите, но и за всички българи, защото ги отвращава още повече от политиците, от институциите?
- Няма! Тези хора нямат друг шанс! Какво ще кажат за своето управление? Ще кажат ли: „Ние осигурихме 250 хиляди работни места“? С 33 хиляди души се е увеличила безработицата за периода на кабинета Орешарски. Или пак ще излъжат, че ще строят АЕЦ „Белене”? Вече мина една година, а те дори не си правят сметката да я строят. Говорят за някакви хипотетични проекти, че щели да правят някога 7-ми, 8-ми реактор в Козлодуй. Но всичко е за след 2015-2016 година. През 2022 година щели да правят пенсионна реформа. 
През цялата кампания лъжеха, че ще правят социална политика, като сменят плоския данък с прогресивен. Не го направиха! Лъжеха, че ще махат данъка върху лихвите по кредитите, но не го направиха. Аз мога да изброя още 10 неща, които хората очакваха да се случат от БСП. Дори аз, когато върнах мандата, си казвах: „Стара партия са. Може да имат по-добри управленци, които нещо да са  измислили да направят... След като ще осигурят 250 хиляди работни места, по-добре да се отдръпнем и да дадем шанс да се случат! Това е демокрацията!“ Но се оказа, че всичко е пълна лъжа!
- Симпатизанти на ГЕРБ Ви упрекват, че сте върнали мандата. Вие съжалявате ли?
- Не! Не съжалявам, защото така се постъпва в демократични държави, когато има напрежение в обществото. Тогава аз знаех, че цената на тока няма как да се сваля! Няма математическа, икономическа, финансова, няма нормална логика това да се случи. Трябваше ли да излъжа, както сегашното управление, че ще свалим с 1%, с 2%... Всъщност двата процента ги намалихме и стигнахме лимита, при който ще почнем да прехвърляме тези задължения на НЕК и ще фалираме за сметка на хората от националната компания. И затова върнах мандата. Очаквах, че новите ще излязат и ще кажат: „Това е положението в енергетиката!”
БСП и ДПС от предишната тройна коалиция си разделиха енергетиката. БСП да правят „Белене”, като похарчиха 1,4 млрд.лв. и задължиха НЕК с 1,5 млрд. лв. ДПС направиха своето хидроизобретение на „Цанков камък” за 1 млрд. лв., като ще дава 80 мегавата ток. Ето 2,5 млрд.лв. задължения на НЕК. И преди няколко дни Орешарски казва: „Заварихме енергетиката в това положение!” Точно така! Ние я заварихме от него в това положение. И в условията на най-тежката финансово-икономическа криза на света няма как да връщаш кредитите, които са взели и са похарчили парите! Няма как! И това е заради неефективната политика на тройната коалиция!
- Сега кредитите повече ли са?
- Да! Държавата влиза в гръцки сценарий! И българите ще си платим горчиво, че повече от година държим „Атака“ и ДПС заедно на власт! Че държим БСП и ДПС заедно на власт! Сиреч партията, която изгони 1,5 млн. българи-мюсюлмани от България, е в коалиция и се целува по площадите с техните лидери! Няма по-неестествена дружба от тази между ДПС и БСП.
- Ще предложи ли ГЕРБ алтернатива на досегашния модел на регионална политика, който допусна обезлюдяването на селата и е на път да обезлюди и градовете – ще дам пример с Габрово, който от близо 100-хиляден град вече е под 50 хиляди?
- Ако бяха направени магистрала „Хемус” и тунелът под Шипка, това нямаше да се случи с Габрово, защото щяха да са нужни 50 минути до София, 20 минути до Търново, час и половина до Варна. За какво да се местиш от това китно местенце в центъра на България? 
Изолацията, липсата на транспорт и комуникации в тези населени места карат младите хора да напускат и да отиват в големите градове. 
Аз съдя по себе си. Като трябва да отида по работа в Северна България и знам, че ще пътувам 5-6, че и 7 часа, планирам месеци ходенето си там. Когато в градове до Бургас или Благоевград трябва да ходя, днес решавам и тръгвам. Защото след 2.5 часа вече съм там и не съм изморен от пътуване. Магистрала „Хемус” за Северна България е като Нил за Африка. Около Нил са възниквали цивилизации. Така около магистралите идва живот, идва бизнес...
- Как ще коментирате обвиненията, че по време на управлението на ГЕРБ нарочно са затваряни фирми, че Вашето управление е пречело на развитието на бизнеса?
- Спирахме този бизнес, защото, както и в момента се прави, подписват необезпечени договори, дават им малък аванас за даден проект и след това казват: „Някой трябва да осигури другите средства!” 
Така става в момента за Плевен – дават 2 млн. лв. за спортна зала, но тя струва 13 млн. лв. Кой ще даде другите 11 млн. лв.? И тази фирма, която сега ще вземе 2-та млн. лв., после ще си търси другите 11 млн. лв. И после ще казват: „Те пречат на бизнеса?” Но тези средства не са включени в бюджета. 
Аз разбирам сега Орешарски или спортната министърка да излязат и да кажат: „Имаме 100 млн. лв. От тях сме дали 11 млн. лв. на Плевен, 8 млн.лв. – на Ямбол“ - там е същият случай – дали са им 3 млн. лв., но залата струва 8.5 млн. лв. После някой ще трябва да им даде още 5.5 млн. лв. И ако сумирате парите, които следващото правителство трябва да осигури, ще излезе сигурно 4-5 пъти повече от парите, които сега се дават. И после този бизнес и компании пак ще казват, че ГЕРБ е пречел на развитието им. В същото време им се дават аванси, за да могат да им върнат някакви пари, но те не са обезпечени.
- Другото твърдение е, че по време на управлението на ГЕРБ публичните институции са се държали по-скоро като репресивни органи, а не като контролни, които с действията си да подпомагат бизнеса. За пример се дава най-често НАП, но и други институции, които имат най-вече контролни функции.
- НАП и митниците са приходните агенции на страната. По време на управлението на ГЕРБ те събираха с 1.5 млрд. лв. повече. С една дума, те защитават интереса на честния български данъкоплатец, който си е платил данъците. Нямаше подбрани хора, нямаше затваряне на очите пред определени хора. Това е ролята на данъчните – да събират от всеки данъка, за да има за пенсии и социални дейности, да се  кофинансира инфраструктура...
В момента няма политическа класа, а аз с удоволствие бих участвал в дебат с политици, които говорят безспорни истини. Говорим за приходи и пенсии. В момента над 3.2 млрд. лв. се поемат от държавния бюджет от приходите, които данъчните са събрали за пенсии, а не от пенсионните фондове. Ние сме много зле в тази посока като държава. И това е при всички правителства – просто няма как. На 1 януари дотираме с 3.2 млрд. лв. НОИ, за да има пари за пенсии. Системата не работи. Затова ЕК казва: „Недейте спира пенсионната реформа на ГЕРБ за вдигане на пенсионната възраст“. Само че популистки Орешарски я спря и каза, че през 2015 година ще я пусне. Защо 2014-та да е нулева? Коя сметка му излезе на този псевдоексперт, че 2014 г. може да е такава?
- Мислите ли, че наближава времето, когато българите ще могат да различават популизма от реалните неща, които политиците говорят?
- Социолозите казват, че хората очакват да им кажеш нещо, което им е хубаво да го чуят - че ще се вдигат пенсии, заплати... Затова виждате и чувате всеки ден, че по този начин БСП и ДПС се опитват да си купят електорат. Как ще стане това? Унгария преди време го направи, като си избра премиер социалист, който вдигна двойно пенсии и заплати и фалира държавата. Стотици милиони задлъжня Унгария. Добре, че дойде Орман да направи реформите и народът му се отблагодари, като го избра отново.
- За кои реформи съжалявате, че не довършихте или не направихте?
- Пенсионната започнахме добре. С подготовката на здравната карта и здравната реформа щеше да бъде малко по-добре. 
Започналата реформа в инфраструктурата - това също е реформа. Вчера се видях с Фандъкова, от която научих, че 400 хиляди души на ден вози вече софийското метро. Я пресметнете тези 400 хиляди да се движат с автомобили, какво ще бъде за околната среда, какво губене на време ще бъде? А сега, като се качиш в метрото, на 7-та минута си в центъра на София, а на 15-тата – на другия край на града. И всичко това се дължи на ГЕРБ. Ние направихме революция в инфраструктурата. Покрай магистралите, покрай жп линиите веднага идват инвеститори. 
Ние сме на кръстопът. Всеки ТИР, всеки влак носи такси, които влизат в държавната хазна и отиват за повишаване на пенсии и заплати. Нашето верую е било колкото произведем, толкова да харчим. Тогава гарантираме на следващото поколение, че ще завари нещо, което може да развива. Ние сме против да се теглят кредити и да се харчат за нереформирана система. Ако Орешарски беше дал тези 500 млн. лв. за електронно правителство, щях да го поздравя и да кажа, че няма лошо да тегли този кредит. Защото парите, които ще изплаща следващото поколение, ще направят така, че то да се чувства стотици пъти по-добре от сегашното поколение. 
Електронното правителство е единствената система, която решава проблемите с корупцията, пести се време... Ако беше взел кредит, за да кофинансира магистрала „Хемус”, а не я беше извадил от европейската програма, щях да кажа: „ОК! Нека да изтърпим още 2-3 години, но когато имаме тези артерии, ще видите как всички градове и в Северна България ще станат атрактивни. Там е средище на туризъм, там е северното ни Черноморие“. 
Ако се направи една статистика, ще се отчете, че пловдивчани и софиянци отиват на юг, защото Тракия им дава тази възможност. Стигна се дотам, че хората да пътуват до Варна през Бургас. С една дума – за нещо, което е толкова очевадно, ние трябва да се оправдаваме, че сме го направили. Но мисля, че точно заради това една голяма част от българите ни гласуваха отново доверие. Защото, карайки по Южната дъга, по Тракия, Люлин или Струма, те казват колко по-добре се пътува сега. Изтърпяхме! И сега, където строим естакадата до Семинарията, стават зверски опашки. 
Но аз имам моя социология. Заставам на най-голямото задръстване да видя дали някой ще ме наругае. Само махат хората, защото знаят, че ще се помъчат още 2-3 месеца, но малко по-надолу виждат как става пътят до телевизионната кула.
- Г-н Борисов, как разчитате добрите думи от Брюксел към ГЕРБ, освен че са приятни за слушане?
- Министрите, експертите, които работиха с еврофондовете, аз съм ги съгласувал с Брюксел. Гледах да са лица, които са им познати. Хора, които са не само с експертни качества, но и с морал, работоспособност. Това са Томислав Дончев, Лили Павлова, Ивелина Василева, Нона Караджова, Ивайло Московски, Делян Добрев, Миро Найденов – нищо, че той вече е в друга партия, може да пропусна някой. 
И нещо много важно трябва да кажа – под тях имаше две-три нива експерти, които никой не смееше да пипне, защото работят от 10-12 години и от Брюксел ги знаеха поименно – можеше да не знаят кои са министрите, но знаеха техните имена. Ние не само че не ги пипахме тези кадри, но им осигурихме 100% възможност да работят по европейски правила. Затова Брюксел ни подкрепяше, затова приведе в съответствие всички програми. 
Да! По всеки един проект и програма може да има корекции и грешки – в ЕК е казано, че е допустимо да има 5% грешка. А България беше на едно от най-добрите места под 2% техническа грешка. И имахме един път в годината проверка, защото е необходимо да има. Да не говорим, че аз на всеки 20 дена, придружен от съответните министри, шефове на дирекции и еврокомисари, обикалях всеки един голям проект. И комисарите Хан, Левановски, Барние и самият президент Барозу знаеха, че на всеки 20 дена ние отиваме с машини, проверяваме, протоколираме... Ние направихме нечувано нещо - 19 км готова магистрала „Тракия” аз я разруших и я построих наново. От Брюксел казаха, че такова нещо за първи път се случва.
- Следващият ми въпрос е на симпатизанти на ГЕРБ от Габрово – защо подкрепяте газопровода „Южен поток“?
- Подкрепям го, защото по него като тече газ, ще има такси, които, както от магистралите и жп линиите, ще влизат в държавата. Подкрепям го, защото спазвам европейското законодателство. Това е нещото, което ние поддържаме – конкурсното начало за избор на банка, строител, на всичко. Той дава възможност, ако има и друг доставчик, да го пуснем да мине по тръбата. Това е все едно да кажем, че по „Тракия“ ще преминават само хората от София и Бургас, а от Габрово не могат да минават. Защо? Това е точно този трети пакет на Брюксел – освен „Газпром“, да може да минава и друг доставчик на газ, а може и ние да си намерим. Защо да не може да мине примерно от Азербайджан или друго място? Това ще са повече такси за България.
- Как мислите да се задържат младите хора в България и тя да стане привлекателна за тези, които я напуснаха?
- Те ще се върнат, едва когато условията за живот станат такива, които са равни поне на условията за живот в една средна европейска държава. Преди 7 години, когато станах кмет на София, тя беше едно село, западнало. Тогава на предизборен дебат, в който участваха Минко Герджиков, Милен Велчев, Таня Дончева, всички казвахме, че „Витошка” ще стане пешеходна зона; ще изградим метро, ще изградим подземни паркинги и гаражи за хиляди коли, които да са съпътстващи към метрото; ще направим нови паркове, ще направим естакада на телевизионната кула; ще преасфалтираме булевардите; ще направим многофункционална спортна зала в София. След 7 години всичките мечти на софиянци са факт. Най-младият тролей, когато станах кмет, беше на моята възраст. А сега виждате какви тролеи, какви трамваи има! Имаме и завод за битови отпадъци. Всичко това е направено за два мандата на ГЕРБ по европейски програми. С какво ще се сравни БСП в София? Какво ще ни покаже за тези 20 години? С какво ще се състезава Станишев с мен? Че е взел заем, за да вдигне с 10 лв. пенсиите на хората, чиито внуци ще ги плащат – с това ли ще се сравнява?
- Пак ли ще бъдем на „постна пица” след това управление?
- Докато не си направим инфраструктурата и не си вдигнем икономиката на крака, всичко останало е все едно да отидеш в един ресторант да се наядеш едно хубаво за всичките си пари, а след това да знаеш, че ще гладуваш.
- Кога ще стане това?
- Колкото по-бързо се стегнем и вместо да се занимаваме всеки ден с безцелни хуления и жълтении по вестниците, ако имаме истинска политическа класа. Сигурно и аз имам вина!
- Каква е Вашата вина?
- Може да съм бил по-рязък, по-груб, което е изострило отношенията ми с другите партии, така че да не може нормално да се работи дори. Винаги съм давал пример с футболните първенства в другите държави, където публиката е на крака, двата отбора се раздават на терена, но накрая има победител. Треньорите се ръкостискат, президентите на футболните клубове стоят един до друг. В края на краищата и политиката е едно състезание – на идеи, на политики... Виждате – обявявам Томислав Дончев за водач на евролистата и на следващия ден – убийство и любовница! Е, как да им простя на тези хора! Какво да им кажа?
- Но хората от провинцията питат: „Какво ново видя в тези стари, познати лица?” Упрекът е към Вас, г-н Борисов?
- И е абсолютно правилен! Затова виждате сега в Изпълнителната комисия на ГЕРБ влязоха толкова нови лица, доказани в партията - Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев, Митко Николов, Цецка Цачева, Румяна Бъчварова... – все хора, които са се доказали. Партията ги е посочила преди години за даден пост и с работата си са си изградили свое име. Вече са авторитети в обществото!
- И един личен въпрос към Вас - коя от грешките като лидер на партията и премиер, ако имате възможност да бъдете отново, няма да допуснете?
- Тази добронамереност, която имах към моите опоненти! Тя ми изигра лоша шега! По никакъв начин не ми е работа, въпреки че Конституцията позволява, всеки, който пожелае, да може да дойде в дома ми, в кабинета ми... Мислил съм тогава, че колкото съм по-достъпен, защото ние сме сложени на тези постове от тези хора, да им служим, да ги изслушваме, ще е по-добре! Оказа се, че това не е така, защото те се използваха за компромати. Дадох и много власт на някои хора, а се оказа, че и властта не е за всеки.
- Какви ще бъдат критериите, по които ще избирате вече хората за отговорни постове?
- Преди 4 години партията беше току-що сформирана. Като съвсем нова организация е нормално да се допуснат и статистическите грешки, за които говорим. Неслучайно дадох пример със състава на Изпълнителната комисия сега. Виждате, че партията вече си произвежда кадри, които чувстват отговорност и лоялност към тези, които са ги избрали. Вече имаме готови кадри за всеки един пост - и то по двама, по трима. Сега няма да се лутаме и да търсим. Тогава, преди 4 години, когато спечелихме с такова голямо мнозинство, трябваше да посочвам човек за всеки пост. И въпреки всичко за много от тях не се изкушихме да избираме нови хора. Примерно преизбрахме Иван Искров за шеф на БНБ, за да бъде стабилна институцията.
- Европа показва, че успешни са управленията от широки коалиции. Вие приемате ли да управлявате в коалиция с десните партии, въпреки че някои от тях не признават ГЕРБ за дясна партия?
- Аз мисля, че проблемът в България е в лявото политическо пространство, защото то е побеждавано на толкова избори подред. В дясно ние нямаме проблем, след като побеждаваме всички.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни