Жельо Иванов: „Ще настояваме в по-малките селища да има защитени детски градини”

<p>Жельо Иванов от централата на Синдиката на българските учители, който
Жельо Иванов: „Ще настояваме в

Жельо Иванов от централата на Синдиката на българските учители, който отговаря за Габрово, беше вчера в града за есенното съвещание на синдикалните активисти, на което се отчете дейността на Общинския координационен съвет на СБУ в Габрово, коментираха

- Г-н Иванов, вече е в сила новият Колективен трудов договор, на местно ниво беше подписан анекс за социалните придобивки на учителите в Габрово през тази година. Една от тях е повишението на началните учителски заплати. Според ваши активисти повишението не може да стане факт навсякъде заради делегираните бюджети, които са обвързани с постоянно намаляващия брой на учениците. Как ще се реализира това повишение? Какви са перспективите, според Вас?
- Аз имам пълна справка за училищата на територията на Габровска област и на Габрово. Колективният трудов договор, който подписахме на 26 юни, смятаме, че е успех за Синдиката на българските учители. В него има клауза, с която се регламентира повишаването на началните основни работни заплати. Смятаме, че това е една полезна мярка и за привличане на млади хора в професията. Почти навсякъде тези нива са достигнати и смятаме, че това, което сме договорили, се изпълнява на всички равнища. На този етап средствата за издръжката на системата на образованието са осигурени централно. Но Вашият въпрос за делегираните бюджети е изключително важен. Ние като синдикат считаме, че системата на делегираните бюджети трябва да се усъвършенства. Че идеята – парите вървят с ученика, не е най-добрата и не броят на учениците трябва да определя финансирането на училищата. Може би трябва да измислим, да предложим професионално по-добри критерии. Дали това ще бъдат брой паралелки или някакви други критерии, тепърва ще обсъждаме. Успех е обаче, че постигнахме, пак по предложение на синдиката, в страната да има защитени училища, а сега сме се договорили да настояваме да има и защитени детски градини, които в по-малките селища ще изиграят много ползотворна роля за развитието на самите селища и за образованието, разбира се.
- Поставени ли са условия в кои точно селища трябва да има защитени детски градини?
- Идеята на защитените детски градини е да се задържат децата в селища, където сега трудно могат да се сформират групи. Ние ще направим широко обсъждане и ще излезем с конкретни предложения. Това е задача, която стои пред нас. Надявам се през тази учебна година да успеем да я решим и за следващото договаряне да имаме конкретни предложения.
- С какви теми ще занимавате колегите си в Габрово днес?
- Основно ще говорим за новите клаузи в Колективния трудов договор. Тук влизат примерно и осемте брутни работни заплати при пенсиониране за синдикалните членове, които договорихме. Смятаме, че това е признак, че социалният диалог в България от година на година става по-добър, по-ефективен и полезен. Бих искал да кажа също, че ръководството на синдиката дава една много положителна оценка на работата на нашите структури в Габровска област и специално в Габрово. Радваме се, че тук е подписан анекс към Общинския колективен трудов договор и той се удължава с две години. Постигнати са договорености, които осигуряват едни по-достойни условия на труд на учителите в общината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни