Юношите на “Чардафон-Орловец“ - в борбата за медалите

	За първи път в историята на „Чардафон-Орловец“ юношите на клуба
Юношите на “Чардафон-Орловец“
За първи път в историята на „Чардафон-Орловец“ юношите на клуба се класираха за финалите на държавното първенство по баскетбол и в началото на май ще се борят за медали като част от осемте най-добри отбора в България.

ова стана факт след изключително силно представяне на подопечните на треньорите Владимир Искров, Николай Вътков и Теди Буков в зоналния турнир, който се игра в петък и събота в зала „Орловец“.  
Турнирът беше натоварен с допълнително напрежение, защото, за разлика от останалите състезания от тази фаза на първенството, за финалите се класираше само първият. Развоят на срещите оправда предварителните очаквания, че от петте тима - „Светкавица“ (Търговище), „Дунав 2007“ (Русе), „Ботев 2012“(Враца), „Шампион 2006“ (София) и „Чардафон-Орловец“ последните два са с най-големи шансове за спечелване на единствената квота. Изненада единствено можеше да се получи в двубоя „Дунав 2007“ - „Шампион 2006“, в който русенци, след груби грешки под коша и в разиграването, загубиха почти спечелен мач. Те водеха през по-голямата част от срещата, на моменти преднината им надхвърляше 10 точки, но накрая позволиха на противника да вземе своето.
„Чардафон-Орловец“ нямаше проблеми в нито една среща. Домакините се наложиха над „Светкавица“ с 93:42. След това в стил „феърплей“ те надделяха над „Ботев“ с 98:25. След като взеха първите три части с 33:4, 32:8 и 31:1, по указание на старши треньора Владимир Искров габровци решиха да не „пречупват“ желанието да играят баскетбол у по-неподготвените си съперници и им освободиха пътя към своя кош. В нападение домакините  разиграваха до сирената за 24 секунди, за да не преминат 100-точковата граница.
Затова пък срещу основните си опоненти за първото място домакините не показаха такова снизхождение – 73:44 срещу „Дунав 2007“ и 85:60 срещу „Шампион 2006“ - представител на една от водещите школи сред подрастващите в последните десетина години. 
С изключение на последната среща всички 12-състезатели на „Чардафон-Орловец“, записани в стартовия списък, взеха участие в мачовете. Кошмайстор на тима в този турнир е Максим Алексиев - 52 точки, 28 от които срещу „Дунав 2007“. Максим е първи и по отбелязани тройки – 6, както и по общ коефициент за ефективност – 46.  Центърът Никола Ангелов пак се отличи със стабилна игра под двата коша и с железни нерви при фаловете – 12 от 13 опита. Впечатляваща бе играта на Ерик Йорданов, Алекс Илиев, Георги  Георгиев, Калоян Велинов и на всички останали момчета, всеки един от тях игра с дух и себераздаване и записа решаващи точки в мачовете.
Видимо доволен от постигнатото, изпълнителният директор на „Чардафон-Орловец“ Иван Господинов обаче заяви, че успехът не бива да се надценява. „Знае се, че гръбнакът на този отбор са момчета от разпадналия се „Овъргаз“, които играха и за мъжкия ни отбор в „А“ група. Целта е чрез тях да поставим летвата, нивото което трябва да гоним при подготовката във всички възрастови групи, да популяризираме позабравения в Габрово баскетбол и да привлечем към тази игра повече момичета и момчета от региона. Благодарение на Цветан Василев и другите спонсори на клуба, „Чардафон-Орловец“ е сред десетте най-добре финансирани школи при подрастващите. Този факт и организационно-методическото ни сътрудничество с „Левски“ са гаранция, че участието ни на финали в бъдеще няма да се приема като изненада. Специални поздравления и за работата на треньорите Владимир Искров, Николай Вътков и Теди Буков. Отборът е с потенциал и има шансове да изненада основните претенденти за медалите.“
„Чардафон-Орловец“ е на финали при юношите, благодарение на: Александър Илиев (точки – 32, общ коефициент за ефективност – 30), Георги Георгиев (35, 32), Никола Ангелов (30, 29), Калоян Велинов (42, 40), Максим Алексиев (52, 46), Денислав Трифонов (39, 37), Ерик Димитров (35, 32), Стефан Ставрев (19, 15), Иво Веселинов (19, 19), Цветослав Митев (16, 14), Стефан Иванов (16, 14), Стефан Бакалов (14, 13). В предтурнирната подготовка на отбора взеха участие и 15-годишният Иво Николов и 14-годишният Александър Раев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни