Водният проект и проектът за Регионалното депо са под риск, ако държавата не защити ОП “Околна среда”

	„Искам да информирам габровци, че ако държавата не защити ОП
Водният проект и проектът за Р
„Искам да информирам габровци, че ако държавата не защити ОП „Околна среда“, Водният проект и Проектът за регионалната система за битови отпадъци са под риск“ - това заяви на извънреден брифинг вчера кметът Таня Христова. Повод за него са писмата, които

анията по програмата бяха временно преустановени от Европейската комисия в отговор на демонстрираната невъзможност на правителството да защити националния интерес чрез отстояване правата на бенефициентите. 
„В продължение на пет месеца министерството не потърси общините като партньор за решаване на проблеми, които очевидно съществуват и се задълбочават. Без никаква аргументация общините бяха наказани за това, че изпълняват най-тежките и социално отговорни проекти в държавата. 
Тези писма ми напомнят на един друг списък, който държавата изпрати до определен брой общини, с които ги уведомява колко пари и за какви проекти ще получат от предвидените 500 млн. лева по фонд „Растеж на регионите“. Тогава Габрово не фигурираше в този списък, но и не получи отговор защо, въпреки че аз го поисках от финансовия министър по Закона за достъп до информация. Затова пък в този списък за финансови корекции на проекти по ОП „Околна среда“, който някои медии нарекоха „тъжен“, ние сме на едно от първите места, пак без никакви аргументирани обяснения“ - заяви позицията си Таня Христова, която е представила и на срещата с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.
 
На срещата са присъствали кметовете на санкционираните общини. 
Четири часа представители на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, министър Михайлова, кметовете на санкционираните общини, в присъствието и на изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова дискутирали начините за излизане от непосилната за общините ситуация, в която те ще трябва да плащат общо 130 млн. лв. финансови корекции – за община Габрово те са близо 12 млн. лв.
Търсейки причини за, меко казано, абсурдните аргументи, с които управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ е аргументирал причините за наложените санкции, кметовете стигнали до извода, че те се дължат на загубени документи, които общините задължително са представяли по всеки един проект. 
Съмненията, изложени от кмета Таня Христова, допълни и управителят на Звеното за управление на Водния проект Марта Петрова. Тя съобщи, че месеци наред от нея се искали различни документи с мотива, че те не съществували.
„Категорично считам, че е дълбоко нередно общините да бъдат санкционирани за недоказани нарушения или да бъдат еднолично наказани за пропуски в действащите национални системи за контрол. Изцяло неправилно е общините да бъдат принудени да санират работата на цялата оперативна програма, защото държавата удобно е решила на техен гръб да компенсира проблеми в управлението на програмата. Вместо това управляващият орган трябва да направи качествена проверка, която да защити позицията на България пред Европейската комисия.
Дъжна съм да информирам габровци за случващото се в държавата и да алармирам, че този подход трябва да бъде час по-скоро преосмислен, за да не бъдат поставени под риск изпълняваните проекти. Ситуацията е рискова, но все още не е фатална. Това означава, че изпълнението на проектите продължава със същото темпо. Ние разполагаме към момента с финансов ресурс, който ни позволява да продължим да изплащаме ритмично на изпълнителите, да не спираме и възстановителните работи. Разполагаме и с ресурс по сметките на двата проекта, за да продължим още няколко месеца да работим спокойно.
Това, което ми се иска да вярвам, е, че управляващият орган ще се мобилизира изключително бързо и ще сложи в ред действията и системите си, за да може да защити всички проекти, които са в ход на изпълнение, и тези, които сега започват. Това е най-важното – да гарантираме силна, стабилна система, която е в подкрепа на конкретните инвестиции в рамките на нашата държава“ - заяви кметът Таня Христова.
На въпроса дали е готова да информира Комитета на регионите в Брюксел в качеството си на председател на българската делегация, тя отговори, че не би искала да се стига дотам. Но ако това се наложи, тя и кметовете на засегнатите общини са готови да защитят жителите на управляваните от тях общини с всички законови средства, в т. ч. и съда. 
„Продължавам да разчитам на останалия в държавата ни здрав разум, защото няма време и всеки загубен ден е пагубен. Остават критични четири седмици до края на месец май, когато Европейската комисия ще представи позицията си по възстановяване на плащанията по програмата“ – заяви кметът Таня Христова и припомни, че през 2009 година по същите причини Европейската комисия е спряла средствата по други две оперативни програми, но държавата бързо е отстранила несъответствията и те отново са били пуснати.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни