ВАС отхвърли жалбите срещу трасето на тунела

	Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу трасето на тунела, спирали
ВАС отхвърли жалбите срещу тра
Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу трасето на тунела, спирали досега реализиране на проекта Обход на Габрово с тунел под Шипка, съобщи вчера официалният сайт на Върховният административен съд.

Дело №6941 от 17 май 2012 г. беше заведено от представители на граждански иницативен комитет от Габрово и неправителствената организация WWF. Те оспорваха решение на МОСВ за реализиране на проекта, както и предложеното трасе за Западния обход и тунел под Шипка. 
Върховният административен съд, след като е разгледал всички претенции в жалбите и направените допълнителни проучвания на заседанието на съда на 2 октомври 2013 г., със свое решение от №226 от 9 януари 2014 г. решава, че „Отхвърля жалбите на Сдружение „ВВФ-Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България“, Николай Цветанов Николов, Росен Петев Димов и Петър Христов Петров против решение на министъра на околната среда и водите № 4-2/2012 г. по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), издадено на 03.04.2012 г., за одобряване осъществяването на инвестиционно предложение за „Път І-5 „Обход на град Габрово...“, с възложител Агенция „Пътна инфраструктура.
Това решение на ВАС отхвърля всички административни пречки пред реализирането на проекта. Какво следва оттук нататък, коментираха народният представител от ПП ГЕРБ Томислав Дончев, областният управител Николай Григоров и кметът Таня Христова.

Томислав Дончев, народен представител от ПП ГЕРБ: ”Съдебни решение не се коментират, но няма как да не призная, че новината е хубава!От тук нататък всичко зависи от действията на правителството.
От тук нататък няма да има никакво оправдание, ако проекта не се случи. Считам, че след това решение на ВАС, няма да има пречки от процедурен характер пред проекта и всичко зависи от адекватните действия на правителството.
Николай Григоров, областен управител на Габровска област: ”Аз приветствам загрижеността на неправителствените организации за чистотата на природата. Тя трябва да бъде грижа не само на държавата, но и на всички нас. Но когато те, с жалбите си в защита на местообитания на животни и на растителност пречат на развитието на една община, на един регион, а в случая става въпрос и за развитието на страната, това не трябва да се допуска. Нали най-важни са хората!?
Новината е наистина много хубава. От тук нататък следва всички, които са работили по реализирането на проекта през годините, кметовете на общини -  не само от Габровска област, но и от всички области, през които преминава Коридор №9, всички, от които зависи реализирането на проекта, да продължим да работим!”
Таня Христова, кмет: „Няма по-хубава новина за Габрово от решението на ВАС! Знаех, че през 2014 година ще се случат още много хубави неща за Габрово и габровци! От тук нататък всичко по реализирането на проекта е в ръцете на управляващите! Но случването на този проект е и наша отговорност, на гражданите на Габрово, на Казанлък, на всички българи, които искаме страната ни да се развива по-добре!”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни